Samsung Galaxy Fit - dobrý doplnok k Samsung Health

Fitnes náramok s počítaním krokov, spánku, spálených kalórií a automatickým záznamom tréningov má pekný AMOLED displej a týždňovú výdrž, no je trochu drahý.

Fitnes náramky neustále naberajú na popularite. Určite neprejde ani deň, kedy by ste po ceste do práce okolo seba nevideli aspoň jedného človeka s takýmto kúskom plastu okolo zápästia. 

6000, 8000 či dokonca 10000 krokov je totiž podľa mnohých odborníkov (alebo skôr odborne sa tváriacich webov?) hranica, po ktorej sa s vašim telom začnú diať samé pozitívne veci. Takéto náramky majú slúžiť hlavne na ich počítanie, no často zvládnu ešte aj pár drobností navyše. 

Cena Samsungu Galaxy Fit je okolo 100 eur, čo nie je práve málo. Pravda, na trhu je aj lacnejšia verzia Fit e s menším čiernobielym displejom a slabšou batériou za 39 eur. Najväčšia konkurencia v podobe super populárneho Xiaomi Mi Band 4 stojí rovnako ako lacnejšie é-čko, no je plne farebná ako "luxusnejší" Galaxy Fit za stovku. Kompletnú recenziu si môžete prečítať v článku Xiaomi Mi Band 4 - bestseller s AMOLEDom. Zdá sa, že náramok Galaxy Fit to bude mať poriadne ťažké. 

Ide o 15-gramový kúsok plastu s displejom a silikónovým remienkom upevneným skrutkami, takže v praxi vymeniteľným len ťažko. Na ruke to teda žiadna vizuálna paráda nie je a je len na vás, či povýšite jeho funkčnosť nad dizajn počas každodenných aktivít alebo chodení von. Alternatívou totiž môžu byť aj hodinky Xiaomi Amazfit Bip - stoja menej ako Galaxy Fit a keďže ide o hodinky, na ruke či s elegantnejším oblečením pútajú pozornosť oveľa menej. A ešte aj kopírujú podarené Apple Watch. 

AMOLED displej náramku je ale podarený. Vďaka rozlíšeniu 120 x 240 bodov je jeho obsah dobre čitateľný, kontrastný pre pohodlné odčítanie informácii aj na slnku a s relatívne jemným písmom. 

V ponukách Galaxy Fit sa orientujete dotykmi prsta. Základná obrazovka zobrazuje aktuálny čas a podľa zvoleného "ciferníka" aj údaje o tepe, dátume, či počte krokov. Posúvanie smerom doprava odhaľuje vybrané widgety (alebo ak chcete funkcie), vľavo zas budú karty zmeškaných notifikácií so spárovaného smartfónu.

Horná lišta potom patrí rýchlym Nastaveniam a jediné hardvérové tlačidlo vás vráti na základnú obrazovku. 

Náramok sa nosí pohodlne, zvyknúť si musíte len na zložitejšie zapínanie, kedy sa voľná časť remienka zasúva medzi zápästie a druhý koniec. Na hodinkách ju zvyčajne drží jeden alebo dva klipy z vonkajšej strany. 

Vďaka vodeodolnosti podľa 5 ATM náramok musí zvládnuť dážď alebo ošpliechanie vodou a sprchovanie. 5 ATM papierovo na plávanie nestačí, ale režim jeho záznamu náramok má. Z toho usudzujem, že do bazéna máte od Samsungu zelenú, zrejme vďaka doplnkovej certifikácii MIL-STD-810G. Pred potápaním však už manuál varuje.

Pre spárovanie s telefónom a všetky nastavenia budete potrebovať aplikáciu Galaxy Fit (iOS), respektíve Galaxy Wearable (Android). Namerané fitnes dáta sa potom zobrazia v aplikácii Samsung Health, ktorá je už taktiež dostupná pre obe platformy a nie len telefóny Samsung. Nemusíte sa báť. Na iPhonoch dokonca funguje plná synchronizácia s Apple Health apkou. 

Na výber je päť základných druhov ciferníkov (Umelecký, Veľký čas, Analógový, Informácie a Veľké) z ktorých mi najviac vyhovoval ten posledný. Následne si ešte vyberiete, ktorý údaj má byť zobrazovaný vo forme komplikácie, teda v malom okienku - pre mňa bol prioritou tep srdca, zvoliť si ale môžete aj kroky alebo spálené kalórie. 

Problém je, že kroky+tep alebo kroky+tep+kalórie vidíte priamo na základnej obrazovke iba v jednom type ciferníka (Informácie), takže zvyšné grafické kreácie môžu byť trochu zbytočné.

Chýbajúce informácie si ale môžete dať medzi pravé obrazovky widgetov, prípadne hneď na jej začiatok, aby boli poruke okamžite po prvom posunutí prsta. 

Ponuka miniaplikácií je nasledovná: meranie tepu, meranie stresu, zdravotný súhrn (štatistika krokov, tepu a kalórií), štart záznamu tréningu/cvičenia, údaje z posledného spánku, značenie si objemu vypitej tekutiny, náhľad kalendára z mobilu, počet vypitých káv, počasie alebo stopky a časovač. Čo používať nebudete, jednoducho pre väčšiu prehľadnosť vypnete. 

V úvode kritizujem vysokú cenu napríklad oproti produktom Xiaomi, musím však spomenúť aj to, že na Galaxy Fit všetko funguje tak, ako má. Náhľady notifikácií vrátane správ s Messengera a SMS sa zobrazujú s diakritikou a sú dostatočne dlhé. Bez problémov funguje tiež párovacia aplikácia a v spojení s iPhonom oceňujem, že si môžete vybrať, ktoré aplikácie majú upozornenia na náramku zobrazovať a ktoré už nie. To nedokážu ani hodinky Huawei GT. Tie vám z iPhonu na zápästie pošlú buď úplne všetko, alebo nič. 

Samozrejme, na iOS to nie je úplne jednoduché a konkrétnu aplikáciu budete môcť povoliť alebo vypnúť až po doručení prvej aplikácie, kedy sa systém naučí, že vlastne existuje, v praxi to ale nevadí. 

No a keď vidím používateľov hodiniek Amazfit Bip ako na fórach vytvárajú návody pre inštaláciu slovenčiny alebo spomínajú, s ktorou aplikáciou hodinky fungujú najlepšie, hovorím si, že príplatok za odladenejší softvér možno nie je vôbec premrštený. Navyše automatické rozpoznávanie bicyklovania, rýchlej chôdze a behu neponúka žiaden konkurenčný náramok.

Meranie tepu môžete spustiť manuálne len v prípade, že máte natvrdo vypnuté to automatické. Tomu trochu nerozumiem. Ak si zvolím meranie každých 10 minút (Často), tlačidlo pre ručnú kontrolu zmizne a musíte čakať. Samozrejme, meranie môže prebiehať aj neustále, to však bude mať neblahý vplyv na výdrž náramku. 

Meraní tréningov sa pochopiteľne táto výčitka netýka, ak aktivujete záznam chôdze, behu, cyklistiky alebo iný tréning, tep sa bude merať kontinuálne vždy. Pri režime plávania musíte na listovanie ponukami zabudnúť, na displeji sa totiž aktivuje zámok proti vode a náhodnej registrácii pokynov. Zrušíte ho podržaním hardvérového tlačidla, avšak aj spolu s celým meraním.

Presnosť počítania úderov srdca, monitoringu spánku a krokov je večnou témou takéhoto nositeľného príslušenstva. V pokoji si viete orientačne tep zmerať aj sami a Galaxy Fit mi hlásil približne rovnaké hodnoty. Počas behu či pri počítaní krokov už môže byť spoľahlivosť horšia, viac než exaktné čísla sú však pri snahe o zdravý životný štýl dôležité trendy a možnosť ich analýzy v aplikácii Samsung Health. Údaje namerané iPhonom a náramkom boli v mojom prípade prakticky totožné. 

Spomenúť môžem ešte možnosť regulovať intenzitu podsvietenia displeja v desiatich krokoch, režim Nerušiť, Nočný režim, kedy sa náramok nerozsvieti ani po pootočení zápästia a schopnosť vyhľadať zapatrošený telefón, respektíve aktivovať jeho vyzváňanie na diaľku. S iPhonom to ale spoľahlivé nie je, párovacia aplikácia totiž musí bežať na pozadí a iOS to často nedovoľuje. 

K analýze dát v Samsung Health nemôžem mať žiadne výhrady, pravidelne ju chválim pri testovaní smartfónov od tejto značky. Vývojári jej už nadelili prakticky všetko, čo by ste mohli potrebovať. Aj sledovanie jedálnička a prijatých kalórií. Grafy sú prehľadné, dokonca je možné prepínať medzi dátami z telefónu a z náramku, pokiaľ v daný deň jedno alebo druhé zariadenie zostalo doma. 

Podľa Samsungu by mala 120 mAh batéria vydržať 7 - 8 dní. Ja som mal zapnuté meranie tepu každých 10 minút a denne mi z batérie ubudlo približne 15 % energie. V praxi tak môžete počítať s približne pracovným týždňom prevádzky a nabíjaním počas víkendov. 

Nabíjať budete z akéhokoľvek USB portu alebo bežnej nabíjačky k telefónu, potrebovať však budete kábel a magnetickú kolísku z balenia Galaxy Fit. Je fakt, že nezaberá veľa miesta, trochu sa ale bojím, že sa kábel na konci časom preláme. 

Výhody

+ perfektná aplikácia Samsung Health pre všetky androidy aj iPhone

+ spoľahlivá párovacia aplikácia, notifikácie a meno volajúceho aj s diakritikou

+ možnosť plávania v bazéne (aj záznam tréningu)

+ automatické rozpoznávanie tréningov

+ jasný a dostatočne jemný displej

+ spoľahlivé meranie tepu

+ približne týždňová výdrž na jedno nabitie

Nevýhody

- oproti konkurencii výrazne vyššia cena (2- až 3-násobne)

- nevymeniteľný náramok

- nepríliš odolne vyzerajúci kábel nabíjačky

- nabíjanie len cez špeciálnu kolísku

- niekedy nie je možné zmerať tep manuálne

- chýbajúce GPS 

Orientačná cena: 99 eur

Záver

Samsung Galaxy Fit je ďalším z radu fitnes náramkov, ktoré merajú tep, kroky, spánok, srdcovú aktivitu a do určitej miery aj dĺžku tréningov. Do určitej miery preto, že nemá GPS a aplikácia Samsung Health si vie pomáhať len polohovými dátami z mobilu. 

Športovci tak asi skôr našetria na drahšie hodinky a Galaxy Fit zostane určený na bežné nosenie do práce počas týždňa. Meranie tepu a spánku je príjemným doplnkom, počítanie krokov naopak už klasikou, ktorú ale senzory na zápästí zmerajú vernejšie než mobil vo vrecku, kabelke alebo dokonca odložený na pracovnom stole.    

Problém je, že tieto veci zvládajú aj náramky za tretinu ceny. Trochu lepší displej asi dôvodom na príplatok nebude. Kvalitnejšie aplikácie na analýzu dát možno. Buď siahnete po lacnejšom Xiaomi alebo akceptujete, že si priplácate trochu zbytočne. Možno využijete podrobnejšie meranie tréningov, ktoré však hodinky s GPS zvládnu oveľa lepšie.  

Po náramku siahnu pravdepodobne najmä používatelia Samsungov, ktorí sú zvyknutí na výbornú aplikáciuSamsung Health a chcú si presne merať kroky a aktivity. Nechcú investovať 300 eur do hodiniek, ktoré treba každý tretí deň nabíjať. Ponúkajú všetko, čo by ste od podobného zariadenia očakávali, len bez GPS. No aj beh, chôdzu či bicyklovanie odmerajú s telefónom vo vrecku správne. Veď bez mobilu chodí dnes von málokto. Len tá cena mohla byť aspoň o 20 eur nižšia. 


 

Diskusia k článku:

Miro30.08.2019 - 20:15 Trvalý odkaz

Amoled displej u športových hodiniek a náramkov je len na škodu veci. Amoled je výhrada max. smart hodín. Transreflex displej je to pravé orechové na šport. Netreba vyčačkaný gýčový displej ktorý aj tak žerie ako fras, darmo že sa tvári ako "úsporný".

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy30.08.2019 - 22:44 Trvalý odkaz

Amoled je uplne v poriadku 😉 na sport potrebujes rýchle a presne gps + kvalitnu aplikaciu (teda ak chces silou mocou niečo zaznamenávať), inak je to len hracka na ratanie krokov. Za podobnu cenu (+20€) sa da kúpiť "vypredajovy" gear fit2 pro a ten toho ponukne vyrazne viac, navyse aj lepšie vyzera.

Miro02.09.2019 - 10:25 Trvalý odkaz

In reply to by jarpo

Presne tak. Viem o čom hovorím, vystriedal som toho už kopu a teraz ostanem pri fénixoch asi dlho.. (však za tú cenu aby nie)
O GPS a ostatných funkciách som sa nezmieňoval, išlo skôr o ten typ displeja. ale nehádam sa, ostatný by si nás mohli pomýliť

Celá diskusia 10 príspevkov