Samsung Galaxy Buds+ - zopár cenných vylepšení

Recenzia vylepšených true wireless Bluetooth slúchadiel s dlhšou výdržou, príjemnejším telefonovaním a pridanou podporou pre iOS.

Slúchadlá Galaxy Buds (SM-R170) používam už asi rok. Páči sa mi ich tvar, výdrž, príjemná veľkosť puzdra, zvuk a hlavne možnosť regulovať hlasitosť podržaním dotykovej plochy. Oproti rôznym iným slúchadlám sa mi nestáva, že by som nejaké gesto zadal omylom, Galaxy Buds totiž okamžite rozpoznajú, že sú mimo môjho ucha.

Skrátka, za aktuálnych 120 eur sa prvá generácia Galaxy Buds oplatí a vrelo ju odporúčam. Párkrát som čítal výhrady k ich zvuku, mne sa zdá absolútne v poriadku, ale ak hľadáte to najlepšie, vraj sa máte porozhliadnuť po Sony WF-1000XM3 za dve stovky. Priznám sa, že ja nie som ochotný nosiť pri sebe takú veľkú krabicu s tak veľkými štupľami, takže v mojom zábere tieto slúchadlá nenájdete. Aktuálne tiež testujem JBL Reflect Flow, zvukovo veľmi vydarené, ale opäť zbytočne veľké. Majú svoje prednosti, ale o tom až v samostatnej recenzii.

Vydarený tvar Galaxy Buds+ (SM-R175) je úplne zhodný s pôvodnou verziou. Hmotnosť každého slúchadla narástla o asi 0,6 g na 6,3 g. V uchu to nespoznáte.

Štupľové riešenie "do ucha" oceníte v hlučnom prostredí. Okolité ruchy takéto slúchadlá eliminujú prirodzene, bez akejkoľvek špeciálnej technológie. Nevýhodou je, že na ulici nepočujete ani to, čo by ste mali (autá, bicykle, ľudí), pri behu sa k tomu pridáva hlasné dychčanie, dunenie od nôh, pri telefonovaní zas dunivý zvuk vášho hlasu, ako keď si zapcháte uši. Je to skrátka neprirodzené a na takéto účely mám oveľa radšej otvorené slúchadlá typu AirPods (obyčajné, nie AirPods Pro). Tie sa navyše vďaka nožičke ľahko vyberajú z ucha.

Do MHD, vlaku, lietadla, kancelárie či fitka si teda prosím Galaxy Buds, ale v niektorých situáciách by som ich najradšej otvoril, aby som počul skôr zvuky okolo, než tie, ktoré vydáva moje telo.

Riešením je digitálne prepúšťanie okolitých zvukov vďaka mikrofónom. Zvládala to aj pôvodná verzia, no vďaka druhému vonkajšiemu mikrofónu to ide Galaxy Buds+ ešte o čosi lepšie. Ale len do momentu, kedy začne fúkať vietor. Ten si nerozumie ani s aktívnym odrušovaním okolia (ANC) v Huawei FreeBuds 3, ani s aktívnym prepúšťaním ruchov na Galaxy Buds / Buds+. A to ani na najnižšej úrovni.


Novinkou je, že prepúšťanie okolitých ruchov môžete využívať len počas telefonátov. Telefonovanie s Galaxy Buds+ sa tak posunulo o úroveň vyššie - aj vďaka dvom vonkajším mikrofónom, aj vďaka prepúšťaniu ruchov počas hovoru. Zrazu, akoby ste telefonovali s otvorenými slúchadlami, a nie zapchatými ušami.

Novinkou je dlhšia výdrž na jedno nabitie. Keď slúchadlá vyberiete z puzdra, budú hrať 10 - 11 hodín, pričom puzdro ich dokáže nabiť na ešte raz toľko. A už za pár minút nabíjania vám Galaxy Buds+ ponúknu hodinu fungovania.

Predchádzajúca generácia vydrží približne polovicu. Aj to je viac než dosť (a hlavne viac než čínska konkurencia za 30 - 50 eur). Neviem si totiž predstaviť mať Galaxy Buds+ v uchu celý čas napríklad počas letu na iný kontinent. Vždy ich po dvoch hodinách na chvíľku vyberiem z uší, aby si trocha oddýchli. Dlhšia výdrž na jedno nabitie je však určite výhodou, ktorú nechcem zľahčovať.

Novinkou je zobrazenie stavu batérie slúchadiel aj puzdra v rámci aplikácie Galaxy Wearable pre Android, resp. Galaxy Buds+ pre iOS. V prípade Buds prvej generácie vidím len stav batérie v jednotlivých slúchadlách.


Po každom vložení štuplíkov do puzdra nastane ich nabíjanie. Teda, až do vybitia batérie v samotnej lesklej krabičke. Tá bola doteraz matná, čo sa mi zdalo ako lepšie riešenie.

Keď krabičku položíte na bezdrôtovú nabíjačku s technológiou Qi, začne sa automaticky nabíjať. Energiu v zabudovanej batérii obnovíte aj z mobilu s technológiou PowerShare (série Galaxy S10, Note 10, S20) a, samozrejme, aj po pripojení akejkoľvek bežnej USB-C nabíjačky.

V aplikácii Galaxy Wearable, resp. Galaxy Buds+ si môžete vybrať, aký úkon bude nasledovať po podržaní dotykovej plochy. Krátke stlačenie spustí / pozastaví hudbu, dvojité preskočí na skladbu vpred, trojité späť, ale podržanie si môžete prispôsobiť. Zaujímavou kombináciou je spustenie Spotify (len na Androidoch) podržaním pravého slúchadla a hlasového príkazu podržaním ľavého. Alebo ľavým spustíte Spotify a pravým povolíte prepúšťanie okolitých ruchov. Ja som však konzerva, a tak si opäť vyberám reguláciu hlasitosti nadol podržaním ľavého a nahor podržaním pravého. S Galaxy Buds+ to konečne ide aj po pripojení k iPhonu.

Najväčším rozdielom medzi prvou a druhou generáciou je cena. Aktuálne 159 eur vs. 119 eur. Zvukovo sú si pritom veľmi, veľmi podobné. Prítomnosť dvoch meničov som nijak obzvlášť nepostrehol.

Výhody:
+ bezkonkurenčná výdrž 11 hodín po vybratí z puzdra
+ celková výdrž až 22 hodín
+ malé puzdro, malé štuple
+ prirodzené tlmenie okolitých ruchov bez ANC
+ tri úrovne prepúšťania okolitých ruchov
+ automatické prepúšťanie ruchov počas hovoru
+ rýchlejšie nabíjanie
+ bezdrôtové nabitie z mobilu
+ podpora iOS
+ asi jediné true wireless slúchadlá na trhu s ovládaním hlasitosti (Android aj iOS)

Nevýhody:
- na vonkajší beh aj chôdzu po ulici mám radšej otvorené slúchadlá
- vietor výrazne narušuje prepúšťanie okolitých ruchov
- chýba nožička na pohodlné vyberanie z ucha (AirPods, AirPods Pro)
- nepraktické lesklé materiály na slúchadlách aj puzdre
- rýchle spúšťanie Spotify len na androidoch

Orientačná cena: 159 eur

Videorecenzia


Záver

Neveril by som, že sa dá na Galaxy Buds toľko vecí zlepšiť. Rýchlejšie nabíjanie, dvojnásobná výdrž na jedno nabitie, automatické prepúšťanie okolitých ruchov počas hovoru, pridanie druhého mikrofónu pre vyššiu kvalitu telefonátov a konečne plnohodnotná podpora pre iOS. Toto sú tak jediné true wireless slúchadlá k iPhonu, ktoré ponúkajú ovládanie hlasitosti. Stačí si prispôsobiť aplikáciu k nim.

A k tomu všetkému pridajte ešte o trochu lepší zvuk vďaka dvojici meničov, hoci to je asi najmenšia zmena k lepšiemu. Majiteľom androidov stále vrelo odporúčam prvú generáciu za atraktívnu cenu. Ak sa vám spomínané vylepšenia páčia, resp. pripadá do úvahy pripojenie Galaxy Buds ku iPhonu, berte jednoznačne novú verziu Buds+.

Diskusia k článku:

disq12.03.2020 - 18:50 Trvalý odkaz

Mám prvú generáciu a čakám na potvrdenie Galaxy Buds+ bonusu k S20+

Peter17.03.2020 - 20:42 Trvalý odkaz

Zdravím, taká technická otázka - kúpil som si prvú generáciu Galaxy Buds a od začiatku mi robí to, že ak mám napríklad v nohaviciach vo vrecku mobil, tak mi vypadáva signál (chrastí v sluchadlach zvuk alebo sa uplne odpoja), a to mám na sebe len krátke tričko a tenkú zimnú bundu, ktorá zakrýva to vrecko z 30% časti. Takisto v posilke, ak som od mobilu asi 6 metrov a medzi nami sú len stroje, tak tiež vypadáva signál.
► Aj vám toto robila prvá generácia? Či môže byť že mám nejaký zlý kus? (slúchadlá sú kupované z overeného obchodu ako nové (nie použité)

Patrik Rohoň18.03.2020 - 06:59 Trvalý odkaz

In reply to by Peter

Záleží aj podľa typu telefónu. Môj kamarát má Galaxy buds. Ked mal xiaomi tak mu to tiež každú chvíľu odpajalo ajked mal mobil doslova položený na hlave. Potom si kúpil Samsung Galaxy note a pripojenie je zrazu v poriadku - signál neprerusuje a aj keď sa vzdiali na desiatky metrov hudba stále hrá. Skúšali sme ich napojiť aj na môj Huawei nova 5T na ňom bolo pripojenie tiež bez problémov

Peter18.03.2020 - 14:04 Trvalý odkaz

In reply to by Patrik Rohoň

Patrik, práveže ja ich používam s Galaxy S9 a robia mi to, preto nechápem prečo :/
Skúšal som ich k iPade, ale iba po byte, tak pohoda, vlastne aj po byte s S9 je tiež pohoda (pochopiteľne ak nie som cez 2 steny a od mobilu 9 metrov), neprerušuje mi to ako ked to mam vo vrecku alebo v posilke.

Rozmýšľam, či to nemôže byť tým, že viac ľudí používa bluetooth slúchadlá v posilke, tak nejako sa tie signály "bijú". Ale potom prečo mi to robilo pri prechádzke ulicou, ked som mal mobil v nohaviciach? hmm :/

Celá diskusia 6 príspevkov