Samsung Galaxy Buds 2 - dobrý zvuk, príjemná cena

Recenzia pohodlných bezdrôtových slúchadiel s aktívnym potlačením okolitých ruchov, množstvom nastavení a dostupnou cenou.

Po prémiových slúchadlách Samsung Galaxy Buds Pro (recenzia), ktoré sme recenzovali v marci tohto roka, sme v redakcii testovali aj poslednú novinku Galaxy Buds 2 (základné info). Predáva sa v štyroch farbách.

Ide o nástupcu modelu Galaxy Buds+ (recenzia), čomu zodpovedá aj cenovka 149 eur. Za túto prijateľnú cenu dostanete pohodlné slúchadlá s kvalitným zvukom, slušnou výdržou batérie na jedno nabitie, širokou možnosťou nastavení, ale slabším aktívnym potlačením okolitých zvukov. 

Úplne bezdrôtové slúchadlá sa postupne stali našim stabilným spoločníkom. Vďaka kompaktným rozmerom ich skryjeme aj do vrecka, zvyčajne ponúkajú primerane kvalitný zvuk, a veľmi dobre poslúžia na počúvanie obľúbenej hudby, audio kníh alebo podcastov na cestách.

Ponuka na trhu je dostatočne veľká, a tak si vyberie naozaj každý. Samsung má v portfóliu niekoľko modelov. Okrem Galaxy Buds Live (recenzia), ktoré sú výnimočné dizajnom s otvorenou konštrukciou, najmä modely so štupľovou konštrukciou.

Výhodou je pevnejšie držanie a lepšie utesnenie v uchu, takže už samotné nasadenie ponúka pasívne potlačenie hluku. Párovanie so smartfónom cez Bluetooth je rýchle a bezproblémové. Na komplexné využívanie všetkých funkcií je však potrebné pripojenie cez mobilnú aplikáciu Galaxy Wearable. Na iOS je bohužiaľ nedostupná a apka Galaxy Buds, ktorú som používala na spárovanie iPhonu a slúchadiel Galaxy Buds Live, nové Galaxy Buds 2 nenašla. Používať s iPhonom ich môžete, spárovanie cez Bluetooth je dostupné, no prídete o možnosť nastavení dotykových akcií. 

Slúchadlá sú ukryté v malej plastovej krabičke s integrovanou 472 mAh batériou, ktorá slúži na dobíjanie slúchadiel. Nabíjacie puzdro dobijete buď USB-C káblom alebo bezdrôtovo. Veľmi pohodlné je používanie reverzného bezdrôtového nabíjania na Samsungoch. 

Vnútri puzdra nájdeme nápis Sound by AKG, ktorý napovedá, že o kvalitný zvuk sa postarala známa firma. Tá je už niekoľko rokov súčasťou spoločnosti Samsung Electronics a s jej logom sa stretávame aj pri prémiových smartfónoch kórejského výrobcu.

Súčasťou balenia je okrem kábla aj dvojica gumenných nástavcov rôznych veľkostí, ktoré môžete vymeniť, ak vám stredná veľkosť nasadená na slúchadlách od výroby nevyhovuje. Správne nasadenie do uší chce prax, nestačí slúchadlá iba zastrčiť, ale treba ich aj jemne pootočiť, aby dobre sadli a utesnenie bolo pre funkciu ANC čo najlepšie. V uchu držali viac menej stabilne, občas som ich ale musela jemne zastrčiť. No nikdy mi z ucha nevypadli ani pri prudkých pohyboch hlavy. 

V aplikácii Galaxy Wearable si môžete pomocou jednoduchého testu vyskúšať, ako vám sedia v ušiach a ako ich prípadne upraviť tak, aby bol pre vás zážitok z počúvania hudby a nosenia v ušiach čo najlepší. Dobré nasadenie je pre funkčnosť ANC dôležité. 

Dynamické dvojpásmové membrány reprodukujú slušné basy aj výšky. Kvalitou zvuku patria Galaxy Buds 2 v tejto cenovej kategórii medzi to lepšie a sú dôstojným nástupcom Galaxy Buds+. Spokojná som bola aj s kvalitou hovoru. 

Druhá strana síce poznala, že netelefonujem z mobilu, ale všetkému rozumela. Problémom je iba občasná ozvena a najmä vietor. A to nielen pri hovoroch, ale aj pri počúvaní hudby. Ak je naozaj silný, reprodukovaný zvuk som takmer nepočula. To je ale problém väčšiny slúchadiel s touto konštrukciou. 

Certifikácia IPX2 zabezpečí, že slúchadlám neuškodí pot ani kvapkajúca voda, teda napríklad dážď. Aktívne potlačenie hluku (ANC) si nastavíte v mobilnej aplikácii Galaxy Wearable. Kvalita odrušenia je priemerná, ale bežnému používateľovi bude zrejme stačiť. 

Na výber máte aj režim Okolité zvuky, kedy budete zreteľnejšie počuť zvuk auta, reč, ale aj vlastný hlas, čo je komfortnejšie napríklad pri dlhšom hovore. Hlasitosť prepustených zvukov si takisto viete nastaviť v apke. Rozdiely medzi tromi stupňami nastavenia naozaj počuť. 

Cez aplikáciu si nastavíte aj rôzne akcie a funkcie dotykového ovládania. Na výber máte akcie po ťuknutí, dvojitom či trojitom ťuknutí a ťuknutí a podržaní. Pri poslednej aktualizácii softvéru pribudlo aj dvojité ťuknutie na okraj slúchadla, kedy sa ťuknutím zvyšuje alebo znižuje hlasitosť prehrávanej hudby. Treba na to cvik, lebo sa gesto mýli s dvojitým ťuknutím na stred slúchadla. 

Pokiaľ slúchadlá niekam zapatrošíte, môžete využiť funkciu vyhľadania slúchadiel, kedy po aktivácii vydajú jemný zvuk. Prípadne si ich pridáte do aplikácie SmartThings, kde uvidíte ich polohu na mape a môžete sa nechať na miesto navigovať. 

Výdrž na jedno nabitie patrí k priemerným hodnotám. Pri zapnutej funkcii aktívneho potlačenia hluku je doba používania na jedno nabitie približne päť hodín, spolu s dobíjacím puzdrom máte k dispozícii asi 20 hodín počúvania. Pri vypnutí ANC sa výdrž zvýši na 7,5 hodiny, resp. 29 hodín pri dobíjaní. 

Výhody: 

+ pohodlné nosenie

+ kvalitný zvuk

+ slušná výdrž na jedno nabitie

+ bezdrôtové nabíjanie

+ množstvo nastavení v aplikácii

+ dotykové ovládanie hlasitosti

+ cena

Nevýhody: 

- aplikácia Galaxy Wearable nie je dostupná pre iOS

- ANC mohlo byť silnejšie

- dotykové ovládanie chce prax

Orientačná cena:  149 €

Záver

Samsung Galaxy Buds 2 ma v ničom výrazne nesklamali. Bežnému používateľovi ponúknu všetko dôležité. Slušné odrušenie okolitého hluku, rýchle prepínanie režimov, dotykové ovládanie hlasitosti, slušnú kvalitu hovoru aj dostatočnú výdrž na jedno nabitie. Dobre sedia v ušiach a ani pri niekoľkohodinovom nosení ma netlačili. 

Vzhľadom na príjemnú cenu nemám veľmi čo kritizovať. Kto chce ešte lepšie ANC, či vyššiu kvalitu prehrávanej hudby, ten zrejme zvolí niektorý z drahších modelov. Či už od Samsungu alebo konkurencie. 

Nevýhodou je absencia aplikácie Galaxy Wearable na iOS. Majitelia iPhonov tak majú obmedzené funkcie a prídu o výhody nastavení v aplikácii. Nemajú ani možnosť aktualizovať softvér slúchadiel. Samsung sa v poslednom čase viac orientuje na svoj ekosystém, čo je na jednej strane pochopiteľné, na druhej môže potenciálnych zákazníkov, ktorí nemajú smartfón Galaxy, odradiť. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu