Samsung Galaxy A70 - amoledový obor s lákavou cenovkou

Recenzia 6,7'' androidu so 6 GB RAM, 128 GB úložiskom, silnou 4500 mAh batériou a 32 Mpix základným fotoaparátom, ktorému sekunduje čoraz populárnejšia širokouhlá optika.

Na nové označovanie smartfónov od Samsungu si už pomaly zvykáme. Modelová ofenzíva prichádza v pravý čas. Konkurenčný Huawei je totiž v problémoch. Pre kórejského výrobcu je to ideálna príležitosť, ako si uchmatnúť nových zákazníkov prakticky na všetkých frontoch.

Galaxy A70 mieri kamsi do strednej triedy, súdiac hlavne podľa jeho cenovky a použitého procesora Snapdragon SM6150, ktorý Qualcomm predstavil len na konci minulého roka. Nejedná sa teda o žiadnu recykláciu súčiastok povaľujúcich sa po skladoch. 

Stredná trieda je ale tento rok poriadne nabitá. A70 preto dostal veľkú operačnú pamäť, nadpriemerne silnú batériu a trojicu fotoaparátov, z ktorých má jeden až 32-megapixelové rozlíšenie. 

Aktuálne trendy volajú po obrovských uhlopriečkach, no rozmery Galaxy A70-tky sa mi zdajú už poriadne prehnané. Až 6,7-palcový displej má síce len minimálne okraje, ale výška 164 milimetrov je viac, než má napríklad iPhone XS Max, Galaxy S10+ či Galaxy Note 9. Treba používateľovi strednej triedy väčšie rozmery než manažérom a závislákom na najmodernejších technológiách? 

Navyše, zo Super AMOLED displeja s pomerom strán 20:9 tentokrát nie som nadšený. Farby sa mi nezdajú tak jasné a kontrastné ako na iných Samsungoch. Svoje určite zohráva aj obrovská plocha, pri ktorej si už nie som až taký istý, či je Full HD+ rozlíšenie stále dostatočné. 

Predná kamera je vložená do dnes už bežného výrezu. Je len minimálny a už po pár minútach som si ho prakticky nevšímal. Navyše, takmer vôbec neodoberá z priestoru pre notifikácie. 

Proti kvalite celkového spracovania mobilu neprotestujem, rám sa zdá byť kovový, vzadu je sklo a poteší aj moderný USB-C konektor, 3,5 mm audio jack pre slúchadlá a tri samostatné sloty pre dve SIM karty a microSD pamäťovku.

Palec hore dávam za operačný systém Android 9 Pie a novú grafickú nadstavbu One UI 1.1 lepšie prispôsobenú pre ovládanie jednou rukou. Nastaviť sa v nej dá takmer všetko, je však škoda, že niektoré východzie nastavenia sú úplne opačne, ako by som si predstavoval a voľbu musím v prostredí trochu hľadať. 

Tak napríklad: percentá batérie vedľa jej piktogramu si budete musieť zapnúť dodatočne, inak ich uvidíte len pri stiahnutej hornej lište. A uzamykacia obrazovka ukazuje "od výroby" len ikony aplikácií s oznámeniami, čo je samozrejme úplný nezmysel. Ak chcete vidieť aj ich celý text bez zbytočného rozklikávania, choďte do voľby Oznámenia a Štýl zobrazenia nastavte na Podrobný.

Niektoré nastavenia možno budete hľadať trochu dlhšie, ako by ste chceli. Ja som často radšej používal fulltextové vyhľadávanie. Samsungu Galaxy A70 nechýba automatické rozsvietenie po zodvihnutí zo stola alebo vybratí z vrecka, prebudenie po dvojitom poklepaní na obrazovku ani obľúbený Always on displej s aktuálnym časom, dátumom a ďalšími informáciami, napríklad už aj názvom práve prehrávanej piesne cez Spotify. 

Always on displej môže svietiť stále (čo viac zaťažuje batériu), v nastavených časoch (podľa plánu) alebo len krátko, 10 sekúnd po dvojitom zaťukaní na zhasnutý mobil. 

Na výber máte aj pri spôsoboch odomykania telefónu. Čítačku odtlačkov prstov nikde nevidno, no vedzte, že je integrovaná priamo v spodnej časti displeja. Na dnešné pomery je približne sekunda, ktorú systém potrebuje, dosť dlhý čas - technológie skenerov v displeji sú skrátka stále jasne pomalšie než samostatne stojace senzory, na ktoré sme boli zvyknutí v minulosti. 

Mne to však vôbec neprekážalo. Ako primárny spôsob som totiž používal odomykanie skenom tváre. To je rýchle a vďaka krátkodobému zvýšeniu jasu displeja na maximum si so snímaním dokáže poradiť aj v úplnej tme. Ak by predsa len nastal problém, nastavil som si zálohu v podobe odtlačku, prípadne ešte aj štvormiestneho PIN-u. So skenom cez prednú kameru som však bol 100 % spokojný, telefón ma dokonca registroval aj z držiaku v aute, bez zbytočného nakláňania sa. 

V novom jazyku One UI sú nadizajnované aj všetky systémové aplikácie. V praxi to prináša dôležité ovládacie prvky a tlačidlá presunuté čo najviac dolnému okraju displeja, kde to majú blízko k vášmu palcu. Kontakty neprišli o praktickú možnosť vytočiť zmeškaný hovor alebo rýchle odosielanie SMS-iek po potiahnutí prsta do strany. Samsungácku klávesnicu so samostatným riadkom pre čísla a podareným slovenským slovníkom považujem za jednu z najlepších. 

V ponuke je tiež režim zožltnutia displeja (Modrý filter) pre pohodlnejšie čítanie večer a v noci, ale aj praktickejší Nočný režim (skôr by som ho nazval Tmavý režim), ktorý môže byť aktívny stále. Ten prostredie One UI (Nastavenia, hornú lištu atď.) prepne do čiernych tónov. Na AMOLED displejoch navyše šetrí batériu, ale to už určite viete. 

Zo samostatných aplikácií musím spomenúť internetový prehliadač od Samsungu. Nepríde mi lepší ako Chrome, no aj on má praktický tmavý režim, ktorý sa občas môže hodiť. Ďalej je tu Smart Switch pre rýchly presun údajov zo starého mobilu do Galaxy A70. Podrobný a praktický je tiež kalendár, diktafón, e-mailový klient a prehliadač súborov. Nezabudlo sa na FM rádio s nahrávaním vysielania a tiež funkciou Radio Text, hoci načítanie názvu stanice a skladby mu pár sekúnd trvá. 

Už dlhšie ma tešia aj nové možnosti v aplikácii Samsung Health. Tá dávno nie je len o počítaní krokov počas dňa. Dokáže sledovať aj prijaté kalórie a tekutiny, bežecké tréningy, vašu hmotnosť alebo po spárovaní s hodinkami aj spánok.

Výkon Galaxy A70 je nadimenzovaný veľmi dobre. Pri 6 GB operačnej pamäti nemôže byť ani reči o problémoch pri prepínaní aplikácií či spomaleniach systému a 128 GB úložisko považujem za dostatočné, najmä keď sa ešte dá rozšíriť pamäťovou microSD kartou. 

Na parametre nového Snapdragonu SM6150 som však bol mimoriadne zvedavý. Osemjadrový čipset je pomerne nový, hoci na rozdiel od špičkovej osemstovkovej triedy vyrobený "len" 11-nanometrovou technológiou. 

V benchmarku AnTuTu som nameral 169103 bodov, čo Galaxy A70 radí tesne za Xiaomi Mi 8 SE alebo Honor 10. Na Honor Play s Kirinom 970 je už strata, pochopiteľne, výraznejšia, no Samsung ponúkne viac RAM, dvojnásobné úložisko, silnejšiu batériu a lepšie fotoaparáty, takže ho stále považujem za lepšiu voľbu. 

Zahráte si aj najnovšie hry, na najvyšších detailoch. Zahrievanie zadnej časti telefónu je pri nich v norme, skôr mi prekáža nevhodné umiestnenie reproduktora, ktorý si po otočení telefónu na šírku určite budete zakrývať a utlmíte tak aj všetky zvuky.  

Telefón atakujúci cenovú hranicu 400 eur by podľa mňa mal mať aj zvýšenú odolnosť voči vode, no na ňu Samsung úplne zabudol. V balení bude len nabíjačka a slúchadlá, žiadny kryt alebo ochranná fólia ako v prípade konkurenčných Huaweiov / Honorov. 

Väčším ťahákom tak budú fotoaparáty. Hlavný snímač sa hrdí až 32-megapixelovým čipom, podobne ako predný fotoaparát. Samozrejme, ten na chrbte má vyššiu svetelnosť objektívu, až f/1.7.

Aj tu platí, že nastavenia by mohli byť prehladnejšie. K dizajnu aplikácie fotoaparátu, prístupnosti prepínania na 8-megapixelový širokouhlý fotoaparát či voľbe režimov nemám žiadne výhrady, no používateľ sa len ťažko zorientuje v nastaveniach rozlíšenia fotografií. Nepochopiteľne sa totiž nenachádzajú v menu, ale počet pixelov určuje výhradne pomer strán výslednej fotografie na jednom z tlačidiel vľavo, vedľa náhľadu z hladáčika.

Fotiť zrejme budete chcieť do pomeru 3:4H (32 Mpix). Nižší 3:4 totiž znamená len 11 Mpix, 9:16 len 9 Mpix a formát Full využívajúci celý displej len 7,3 Mpix. Tiež zamrzí, že pri plnom rozlíšení nie je možné využívať HDR. Táto voľba v menu zostane šedá. 

Pri nastavení videí už všetko dáva zmysel. Maximom je 4K pri 30 fps, pri Full HD je na výber 30 alebo plynulejších 60 fps. 

Zo špeciálnych režimov spomeniem nevyhnutné Dynamické zaostrovanie, ktoré v siedmich krokoch prináša softvérové rozostrenie pozadia a využíva doplnkový 5 Mpix snímač za tretím objektívom na Galaxy A70, Super spomalené videá a Hyperčasozber.

Zabavia vás možno aj digitálne Emoji AR, teda virtuálne postavičky reagujúce na vašu mimiku zachytenú prednou kamerou a zabudovaná funkcia asistenta Bixby Vision. Dynamické zaostrenie možno využívať aj pri prednom fotoaparáte, hoci tu je objektív, samozrejme, len jeden. 

Kvalita výsledných fotografií je veľmi dobrá, hoci nesmieme zabúdať na to, že cenovka telefónu nie je práve najnižšia. Potešilo ma verné zobrazenie farieb na snímkach, dostatok svetla vďaka kvalitnému a svetelnému objektívu a tiež spoľahlivosť pri rozostrovaní pozadia. 

Nejaké výčitky by sa však našli. Detailov je trochu menej, ako by som pri 32 Mpix rozlíšení čakal, zrejme kvôli agresívnejšej kompresii súborov. Trochu nepríjemné môže byť tiež dlhé ukladanie fotografií. Po cvaknutí jedného záberu na možnosť ďalšieho snímania čakáte aj dve-tri sekundy. 

No a nočné zábery sú pri porovnaní s najdrahšími súrodencami od Samsungu sklamaním. Hlavný objektív má síce sľubnú svetelnosť, no elektronika nepracuje s dlhšími časmi expozície než 1/10 s. Opäť by som ako dôvod videl to, že má plné ruky práce s postprocesingom z obrovského základného rozlíšenia senzora a hardvér skrátka nestíha. Skúšobné snímky a videá nájdete spolu s komentárom kolegu Richarda v článku Takto fotí Samsung Galaxy A70.

Širokouhlý objektív je ako vždy príjemným spestrením, hoci čip pod ním má len nižšie 8 Mpix rozlíšenie a takéto zábery budú kvôli menej svetelnej optike znateľne tmavšie než zo základného senzora. Naopak, na prednú kameru a jej vysoké 32 Mpix rozlíšenie sa dá spoľahnúť bez výhrad. 

To isté platí po výdrži na jedno nabitie. Samsung konečne naplno využil veľké rozmery telefónu a používateľovi nadelil až 4500 mAh akumulátor. S ním sa nebudete musieť obmedzovať a budete môcť počítať s nabíjaním raz za dva dni. 

Dodávanému zdroju s rýchlym 25-wattovým prísunom energie to trvá približne 1 hodinu a 40 minút. 

Výhody:

  • od základu nový model (32 Mpix fotoaparát, procesor Snapdragon SM6150)
  • Always on displej

  • čítačka odtlačkov prstov v displeji, odomykanie tvárou

  • silná 4500 mAh batéria a dlhá výdrž

  • širokouhlý objektív, kvalitná predná kamera

  • podpora rýchleho 25 W nabíjania

Nevýhody:

  • zbytočne veľké rozmery a displej (stále len s Full HD+ rozllíšením)
  • neprehľadné nastavenia v novom One UI

  • nočné zábery z fotoaparátu sú sklamaním

  • chýbajúca vodeodolnosť

  • umiestnenie hlasitého reproduktora

Orientačná cena:  399 eur 

Záver

Nástup nových modelov Samsungu sa mi páči. Výrobca konečne prestal robiť kompromisy a svojim smartfónom nadelil aj veľké batérie, aj moderné čítačky odtlačkov prstov integrované v displejoch, aj kvalitné fotoaparáty, vrátane tých širokouhlých. 

Galaxy A70-tke tak na prvý pohľad nič nechýba. Absenciu vodeodolnosti môže nahradiť opatrnejšie používanie, no možnosť opláchnutia mobilu od piesku v čistej vode by sa určite zišla. Ku kvalite fotografií môžem mať výhrady len večer a v noci a výdrž hodnotím na jednotku s hviezdičkou. 

Otázkou je, či vám nebudú prekážať už trochu prerastené rozmery. Poriadne sa zamyslite nad tým, či je pre vás 164 x 77 mm ešte akceptovateľná hodnota.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy A70.


 

 

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease18.07.2019 - 07:00 Trvalý odkaz

Len aby neprišlo k omylu, SM6150 je kódové označenie pre Snapdragon 675.
Nevšimol som si, že napríklad Snapdragon 835 uvádza niekto ako MSM8998.
Dosť mätúce.

Radovan Ja23.09.2019 - 17:13 Trvalý odkaz

Len otázka. Nebola aktualizáciou vylepšená kvalita fotografií?

Celá diskusia 2 príspevky