Samsung Galaxy A51 - fotomobil pre masy

Recenzia dobrého 6,5-palcového smartfónu nižšej strednej triedy s dobrými fotoaparátmi pre trpezlivých používateľov.

Minuloročný Samsung Galaxy A50 sa predáva za veľmi atraktívnych 280 eur. Ak obraciate každé euro, rovno vám odporučím tento dopredajový model. Ponúka všetko, čo mobil do tristo eur ponúkať má: AMOLED displej s čítačkou odtlačkov a Always On funkciou, 4000 mAh batériu či ultra širokouhlý fotoaparát popri tom základnom.

Tohtoročný nástupca s označením A51 prináša ešte lepšie fotoaparáty. Drobných rozdielov je tu, samozrejme, viac. Na začiatok odporúčam preštudovať podrobnú tabuľku overených údajov v článku Samsung Galaxy A51 (základné info)

Začnem tvarom a rozmermi. Tie sa zmenili len mierne, ale k lepšiemu. Telefón je o milimeter užší a nižší, rozloženie prvkov ostalo zachované. Žiadne Bixby tlačidlo, ovládanie hlasitosti a vypínač pekne na jednej strane, teda tak, ako vlani. Druhá strana je opäť zarovnaná, nebráni napríklad položeniu mobilu na hranu pri sledovaní videí či fotografovaní. Šuplík na dve nanoSIM karty má navyše priestor aj pre pamäťovú kartu microSD.

V spodnej časti USB-C konektor, audio jack využiteľný aj na počúvanie FM rádia s RDS a RT. Hlasné zvuky vychádzajú výhradne zo spodnej strany, stereo reprodukcie sme sa opäť nedočkali.

Výrez pre prednú kameru v tvare kvapky sa zmenil na tzv. priestrel v displeji. Poloha prednej kamery sa nezmenila a v hornej lište tak stále vidíte dostatok informácií. Displej bol natiahnutý pekne až po spodný okraj, rámy okolo neho sú tak ešte menšie a vyzerá to veľmi dobre.

Zadná stena ponúka nový dizajn a makro fotoaparát navyše.

Podržaním bočného tlačidla spustíte pomocníka Bixby, ale v nastaveniach mobilu to ľahko zmeníte na ponuku pre vypnutie. Dvojitým stlačením vypínača zase spustíte fotoaparát, ale nie je problém v nastavení bočného tlačidla vybrať inú aplikáciu.

Rád by som napísal, že ide o rýchle spustenie, ale fotoaparát sa týmto gestom spúšťa prekvapivo pomaly. Viac si o fotoaparáte prečítate v článku Takto fotí Samsung Galaxy A51.

Najvýraznejším tabuľkovým rozdielom je hmotnosť. Samsung Galaxy A51 je o pár gramov ťažší než A50. Aktuálnych 170 gramov pri 6,5-palcovom mobile síce nie je žiadna katastrofa, ale kedysi telefóny z tejto kategórie vážili okolo 150 gramov. Holt, veľké displeje a silné batérie si pýtajú svoju daň.

Batéria s kapacitou 4000 mAh ostala zachovaná z vlaňajška, rovnako aj 15 W nabíjanie. Ak chcete rýchlejšie, musíte siahnuť po modeli A71. Ten okrem toho ponúka trochu väčší 6,7'' displej, o 500 mAh silnejšiu batériu, výkonnejší čipset Qualcomm Snapdragon 730 (8 nm), 6 GB RAM a lepší hlavný fotoaparát. Za tieto funkcie si priplatíte asi 80 eur. Recenziu hľadajte tu.

6,5'' AMOLED displej modelu A51 by mohol mať trochu silnejší jas, ale na priamom slnku je všetko v poriadku. Majitelia sa potešia Always On režimu, prebudeniu odomykacej obrazovky dvojitým poklepaním aj čítačke odtlačkov priamo v obrazovke. Nie je najrýchlejšia ani najpresnejšia, ale popri odomykaní tvárou ide o účinného pomocníka.

Ak chcete vidieť na odomykacej obrazovke rovno, kto vám čo píše, musíte zmeniť nastavenia oznámení v nastaveniach zamknutej obrazovky. Ak chcete po odomknutí stiahnuť hornú lištu ťahom prsta od stredu obrazovky nadol, pozrite nastavenia domovskej obrazovky. Všetko sa tu dá nastaviť, len sa nesmiete báť pozrieť položku po položke.

Galaxy A51 ostal aj tento rok verný 128 GB úložisku a 4 GB RAM. Najväčšiu kritiku si zaslúžia občas pomalé reakcie. Najčastejšie som sa na ne sťažoval pri spúšťaní fotoaparátu. Keby existovala A51 s výkonnejším čipsetom, 6 GB RAM a stereo reprodukciou zvuku, neváhal by som si za ňu priplatiť aj 50 - 100 eur. Bol by to dokonalý mobil strednej triedy. Odpoveďou je A71, lenže tá je už zbytočne veľká a o rýchlych reakciách tiež iba sníva.

Hlavný fotoaparát ma trápil optickou vadou v ľavej časti záberu. Verím, že išlo len o výrobnú vadu mnou testovaného kúsku.

Výrazným krokom vpred je záznam 4K videí, a to hlavným ultra širokouhlým aj predným fotoaparátom. Zabudnite však na stabilizáciu obrazu. Tej sa dočkáte len pri Full HD rozlíšení videa. To by bol dôvod, prečo by som na A51 radšej nastavil práve Full HD.


Pochváliť musím super stabilizované Full HD video. Stačí stlačiť ikonu roztrasenej ruky v bočnej lište.

Veľkou premenou prešiel ultra širokouhlý fotoaparát. Robí krajšie zábery cez deň, no hlavne v noci. Nezabudnite skúsiť aj nočný režim. Mimochodom, zábery v nočnom režime sú oproti bežným trochu orezané.

Novinkou je 5 Mpix makro fotoaparát. Ten je pevne zaostrený na objekty vzdialené 3 - 4 cm od objektívu. Stačí teda nájsť tú správnu polohu a cvaknúť. Nič ťažké a oproti 2 Mpix makro fotoaparátom v Huaweioch a Honoroch je toto úplne iná pesnička. Či pre ňu nájdete aj využitie, je už druhá vec.

Manuálny režim neponúka ovládanie expozičného času, takže je prakticky využiteľný len na manuálne nastavenie vyváženia bielej farby v Kelvinoch. A len pri fotografii.

Predná kamera bola slušná už minulý rok, takže jej mierne vylepšenie ani veľmi nestojí za reč.

Viac sa o fotoaparátoch dočítate v článku Takto fotí Samsung Galaxy A51.

Výdrž na jedno nabitie je trochu príjemnejšia než na výkonnejšom modeli S20 s rovnakou kapacitou akumulátora. A51 som vyšťavoval celkom kvalitne a ani raz ma nezradil. Ale taký Huawei Nova 5T (t.j. prezlečený Honor 20) podľa mojich skúseností vydrží s trochu slabšou batériou ešte o čosi viac.

A jedna pikoška na záver. Galaxy A51 som na chalupe celé dni využíval ako mobilný Wi-Fi hotspot. Ani raz sa nevypol, tri rôzne zariadenia cez neho ťahali či odosielali nemalé dáta.

Výhody:
- moderný dizajn s displejom od okraja po okraj
- silná 4000 mAh batéria
- zase o čosi lepšie fotoaparáty
- super stabilizované video nahradí športovú kameru
- spoľahlivý mobil so spoľahlivou nadstavbou

Nevýhody:
- pomalé reakcie (stačí nečakať výkon série S)
- hlavný fotoaparát mal optickú vadu
- 4K video bez stabilizácie
- nevýrazný pokrok oproti A50

Videorecenzia:

Orientačná cena: 349 eur

Záver

Ako si tak čítam minuloročnú recenziu Galaxy A50, veľa sa toho nezmenilo. Najvýraznejším vylepšením prešli fotoaparáty, no nejde o žiaden míľový skok. Displej bol natiahnutý konečne od okraja po okraj, lepšie sú aj ovládacie gestá, no celý čas som musel byť zhovievavý k pomalým reakciám, ktoré napríklad pre taký Huawei Nova 5T vôbec neboli typické. Ale aj tak by som dnes dal prednosť Samsungu. Kvôli plnohodnotnej Google podpore.

Diskusia k článku:

Marián Petrík14.04.2020 - 09:20 Trvalý odkaz

nova 5t má plnú podporu google služieb. takže tá výhrada nemá žiaden zmysel. v podstate nemá žiaden zmysel ani a51. za tie prachy dostať oveľa rýchlejšie telefóny. ak niekto skutočne chce túto áčkovú radu, tak predchádzajúce modely. ten nárast ceny je neadekvátny k tým takmer žiadnym inováciám.

Erik Pomothy14.04.2020 - 12:12 Trvalý odkaz

Ahoj Richard, mohol by si v kratkosti porovnat kvalitu fotografii Samsung A51 a A71?

Marián Petrík14.04.2020 - 15:34 Trvalý odkaz

In reply to by Erik Pomothy

vôbec to neporovnávaj, fotia mizerne aj napriek tvrdeniu autora. autor je do tých samsungov zamilovaný a nekritický. na tento mobil spravil aj video na jeden záber. musím ho skritizovať, autor nevie, čo je to a na čo slúži hms. autor by si mal na túto tému doštudovať problematiku. a ešte pritvrdím, sú tu veľmi slabé recenzie.

Knoxville14.04.2020 - 18:28 Trvalý odkaz

In reply to by Marián Petrík

Vedúci nemôže byť veľmi kritický ku Samsungu keďže výrobca im okrem iného platí "výlety za mobilmi" a pod. To predsa všetci vieme...

Celá diskusia 10 príspevkov