Samsung Galaxy A40 - kompakt pre masy

Recenzia kompaktného 5,9'' androidu s trojicou fotoaparátov, modernými vlastnosťami a lákavou cenovkou.

Minulý týždeň som vychválil lacný Samsung Galaxy A20e. V jeho recenzii som z nedostatkov vyzdvihol jednu vec - pomalé reakcie. Viacerí z vás mi vtedy odporučili Galaxy A40. Ten je ešte o nejaký ten milimeter menší, pričom jeho obrazovka je, aj napriek tomu o čosi väčšia, jemnejšia a kvalitnejšia.

Oba modely sú úžasne ľahké, ponúkajú podobne veľké batérie (3100 mAh v A40) a nabijete ich 15 W nabíjačkou cez moderný USB-C konektor.

Takže, pokiaľ ide o držanie v ruke, je Galaxy A40 ešte o trošku príjemnejší kúsok elektroniky než A20e. A síce stojí asi o 70 eur viac než A20e, no tento príplatok je skutočne opodstatnený rovnako, ako koncová cena okolo 250 eur.

Za podobné peniaze kúpite Honor 20 Lite s podobnými parametrami, no výrazne väčšími rozmermi, vyššou hmotnosťou, starým microUSB konektorom a bez rýchleho nabíjania. Skrátka, na takúto dilemu niet dôvod. Veľmi zaujímavým kúskom pod tri stovky je Motorola One Vision, ale to je v porovnaní s A40 veľký, ťažký a vlastne aj drahý mobil s úplne iným zameraním (takmer čistý Android) než kompaktný Samsung s prepracovanou nadstavbou.

Na stole tak vedľa môjho notebooku leží smartfón, ktorý bude čoskoro istotne patriť k najpredávanejším u nás. Po poklepaní po jeho čiernej prednej stene sa rozsvieti natiahnutá, takmer šesťpalcová FullHD+ obrazovka.

To je prvá výrazná prednosť oproti A20e. Navyše vás displej A40-ky poteší vyšším rozlíšením a modernejšou technológiou AMOLED. Už tieto tri prednosti stoja za príplatok. Škoda absencie rozsvietenia displeja po zodvihnutí zo stola či vybratí z vrecka.

Vykrojenie pre predný fotoaparát v strede obrazovky považujem za podobné riešenie ako výrez v jej ľavom či pravom rohu. Niekomu sa viac páči to, inému ono, mne je to asi úplne jedno. Hlavne, nech predná kamera zaberá čo najmenej miesta. Tak, ako je tomu tu.

Ovládacie tlačidlá v spodnej časti displeja môžete nahradiť ovládaním gestami. A keď sa to naučíte - je to totiž trochu menej pohodlné a intuitívne než na iPhonoch, Huaweioch či Xiaomi - tak budete mať na displeji ešte viac miesta. A to sa zíde hlavne pri čítaní webov, listovaní fejsbúkovými statusmi či instagramovými obrázkami.

Nadstavba od Samsungu je nová a prináša rovnaké vymoženosti ako v trikrát drahšom Samsungu Galaxy S10. Hornú lištu môžete stiahnuť aj ťahom od stredu domácej obrazovky, len to treba zapnúť v nastaveniach domácej obrazovky.

Po otvorení správ je aj tá najnovšia dosiahnuteľná palcom, to isté platí o prvej položke v nastaveniach. Skrátka, skúste všade stiahnuť ponuku o trochu nižšie, možno zistíte, že viete mobil celkom dobre používať a v jednej ruke.

V bočnej stene nájdete šuplík na dve nanoSIM karty a tretí slot pre pamäťovú kartu. Tou dokážete rozšíriť 64 GB úložisko. To je ďalší veľký pokrok oproti A20e s 32 GB pamäťou. Ak si z úložiska odhryzne systém 10 GB, tak vám z 32 GB ostane 22 GB, ale zo 64 GB až 54 GB, a to je viac než dvojnásobok dostupného miesta pre fotografie a videá.

Fotoaparát spustíte na Samsungoch dvojitým stlačením vypínača, a to úplne kedykoľvek. Je to funkčné a návykové.

Hlavný 16 Mpix fotoaparát vytvára o poznanie kvalitnejšie zábery než Galaxy A20e. Pokrok cítiť aj v stabilizácii Full HD videa. Pri nahrávaní je obraz roztrasený, ale po uložení si s ním silnejší procesor poradí a výsledok je viac než dobrý.

Širokouhlý fotoaparát je rovnako slabý, ako v Galaxy A20e. S rozlíšením len 5 Mpix je to prístroj skôr na dokumentáciu situácií v stiesnených priestoroch (vlakové kupé pri ceste na víkend do Prahy či nafotenie vydareného apartmánu, kam chcete ísť nabudúce s kamošmi). Pri zázname videa sa musíte dopredu rozhodnúť, či chcete zaznamenať obraz normálne, alebo širokouhlo. Počas nahrávania už nemáte na výber.

Predná 12 Mpix kamera sa dočkala vylepšenia. Dokonca ponúka zvýšenie rozlíšenia na 25 Mpix, ale v tom nevidím význam. Už štandardné zábery sú príjemným prekvapením, to isté platí pre rozostrenie pozadia. Skúšobné fotografie a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy A40.


Zo zábavných funkcií spomeniem prepracované FM rádio s Radio Textom. V drahších Samsungoch môžete v pokročilých nastaveniach Bluetooth zapnúť dualny zvuk, ktorý posiela tie isté tóny do dvoch Bluetooth zariadení súčasne. Tu táto vymoženosť chýba.

Hlasný reproduktor je priemerný (to berte pokojne ako pochvalu), umiestnený dole, a keď jeho mriežku zakryjete, zvuk takmer úplne stíšite. To je praktické, ja to skôr oceňujem, aj pri sledovaní videí je takéto umiestnenie jedného reproduktora celkom rozumné, no pri hraní hier to môže byť problém. Just sayin'.

Porovnal som aj ďalšie nastavenia A40-ky s drahším Galaxy S10e a zistil som, že v lacnejšom Samsungu nenájdeme Zrýchľovač sťahovania, ktorý pri súboroch väčších než 30 MB z obchodu Google Play naraz využíva Wi-Fi a LTE. Tiež tu nenájdeme HDMI režim, v ktorom si c S10e môžete vybrať medzi Samsung Dex a zrkadlením obrazu. Po pripojení Galaxy A40 k HDMI cez originálnu redukciu Samsung HDMI Adapter (EE-HG950) sa nič nedeje. MirrorLink á-štyridsiatke nechýba. V nastaveniach zvuku nájdete aj oddelenie zvuku nejakej aplikácie (napríklad keď nechcete, aby Google Mapy prerušovali zvuk Spotify odosielaný do autorádia) či ekvalizér s Dolby Atmos. Vďaka funkcii Adapt Sound môžete aj v 270-eurovom Samsungu nájsť optimálny zvuk pre svoje uši počas telefonátov aj počúvania hudby.

Aj napriek AMOLED technológii tu nenájdeme funkciu Always on display a v pokročilých funkciách sa zase musíme zmieriť s absenciou Bixby routines. Na druhej strane, musím vyzdvihnúť chýbajúce tlačidlo Bixby, ktoré ma na ostatných Samsungoch mimoriadne otravuje.

Zaujímavosťou je, že Galaxy S10e vám po vytvorení screenshotu (snímky obrazovky) ponúkne jej orez či spojenie viacerých snímok do jednej, keď napríklad potrebujete nasnímať dlhú webovú stránku. Táto funkcia Inteligentné snímanie A40-ke chýba. To platí aj pre vylepšovanie videí, za čo môže slabší procesor.

V položke pohyby a gestá nájdete prebudenie dvojitým ťuknutím, ale nie zodvihnutím. Kým sa na displej pozeráte, ostane rozsvietený vďaka funkcii Inteligentné zapnutie obrazovky.

Ako vidíte, väčšina vymožeností najdrahších Samsungov je prítomná aj tu, akurát niekomu môže chýbať Always On,inému zas prebudenie zdvihnutím. Celkovo som však vynovenou nadstavbou od Samsungu milo prekvapený, a uznávam, že až tak veľa tu toho z tisíceurových modelov nechýba.

Sťažovať sa nemôžem ani na výdrž na jedno nabitie. Žiadne prudké samovybíjanie sa nekoná, nič strašné sa nedeje ani pri používaní. Je to klasický jednodňový mobil, pri slabom využití ho budete nabíjať každú druhú noc. A percentá v hornej lište zapnete v nastaveniach stavového riadku.


Výhody
+ kompaktné rozmery
+ veľmi dobrá čitateľnosť displeja na slnku
+ viacero výrazných vylepšení oproti A20e
+ plne konkurencie schopný mobil v cene do 250 eur
+ nový USB-C konektor
+ slušné fotoaparáty, predný prekvapil najviac

Nevýhody
- AMOLED bez Always On
- slabý širokouhlý fotoaparát
- chýba rozsvietenie po zodvihnutí

Orientačná cena: 249 eur

Záver

Za dvestopäťdesiat eur nie je o čom. Pekný, šikovný do ruky, s dobrými foťákmi, dokonca aj širokáčom navyše. Displej poteší v interiéri aj na slnku, USB-C konektor naznačuje, že to nie je žiaden prezlečená starinka, ktorej sa Samsung nevedel zbaviť.

Tohtoročná séria A sa vydarila a model A40 z nej vyhlasujem za najvydarenejší. Za tie peniaze ide o veľmi dobrú kúpu. Viem si predstaviť, že v Samsungu či u operátorov tento kúsok nestíhajú naskladňovať. A čo vy? Máte s A40-kou nejakú skúsenosť? Podeľte sa o ňu. Budeme vám veľmi vďační.

Diskusia k článku:

martix28.06.2019 - 06:13 Trvalý odkaz

...svokor dostal tento fón ako náhradu za pravekú LUMIU 630.
Bol to preňho skok ako predať ŠKODU 100 a nastúpiť do SUPERBa.
Prekvapením bol USB-C konektor a skoro bezrámikový AMOLED displej.
Svižné prostredie a stále použiteľný fotoaparát, ktorý zvládne odfotiť aj vnúčence v pohybe. Škoda len toho AOD, je to vec, ktorá odlišuje Samsung od lacných mobilov iných značiek.
Ja používam rok a pol model Galaxy A8, a oproti A40 cítim, že mám starý, nemoderný telefón. Aj napriek tomu, že použité materiály sú o niečo kvalitnejšie.
Za 250€ je A40 naozaj telefón za ktorý sa nebude nikto hanbiť.

helacik28.06.2019 - 08:30 Trvalý odkaz

Všetko o fajn pre nenáročného užívateľa až na to že mám o polovicu slabší signal ako na starom telefóne 😕

jarpo13.03.2020 - 13:20 Trvalý odkaz

In reply to by martix

Tak A8 ma konstrukciu kov a sklo, pokial tu je plast a to je dost rozdiel, ked ma clovek ten telefon v ruke. Navyse A8 ma aj AOD a dokonca vodotesnost, co uz aj moja manzelka ocenila :D

Celá diskusia 3 príspevky