Rýchle nabíjanie vraj batérii v mobile škodí. Xiaomi vyvracia mýty a legendy

Kapacity batérií sa v telefónoch výrazne nezvyšujú, pretože by sa to prejavilo na hrúbke a hmotnosti zariadenia. Výrobcovia sa preto zamerali na rýchlosti nabíjania. Ozývajú sa varovné hlasy, že to ale batérii škodí. Aká je pravda?

Každý by sme asi chceli výkonný smartfón s obrovskou kapacitou batérie, ktorá by vydržala na jedno nabitie niekoľko dní, no zároveň túžime po tenkom zariadení s primeranou hmotnosťou. Tieto želania sa navzájom vylučujú, výkonný hardvér si vyberá svoju daň, a tak sa výrobcovia rozhodli, že radšej skúsia nájsť iný spôsob, ako vyhrať nad výdržou akumulátora. 

Kedysi bežné dvoj- trojhodinové nabíjanie telefónu je už zvyčajne minulosťou. Dnešné technológie to aj v zariadeniach strednej triedy zvládnu za výrazne kratší čas. Výnimkou nie je nabitie z nuly do 100 % za 45 minút a menej. Tie nejrýchlejšie smartfóny to zvládnu do 20 minút. 

Napríklad novinka Poco F4 GT (základné info) so 4700 mAh batériou nabijete do plna za 17 minút. Za ten čas stihnete rannú hygienu alebo sa naraňajkovať. Kedysi sme sa tešili z 15 W nabíjania, dnes je pre nás bežné 67 W a prémiové modely už lákajú na 120 W a dokonca aj na 150 W nabíjanie. 

S rastúcou rýchlosťou nabíjania pribúdali hlasy, ktoré sa obávali o zdravie batérie. Aká je pravda? Obavy zo životnosti akumulátora sú zbytočné, pretože je pred poškodením chránený na viacerých úrovniach. Určite ste si všimli, že najvyššia rýchlosť nabíjania je krátko po pripojení na nabíjačku, s pribúdajúcou kapacitou rýchlosť klesá. 

Hoci sa samotná technológia anódy a katódy nemení, výrazne za zmenili systémy správy napájania v moderných smartfónoch a veľkým prínosom je aj použitie umelej inteligencie, ktorá si riadi ideálne nabíjanie. Medzi najnovšie trendy patrí duálne nabíjanie. To spočíva v rozdelení batérie na dve samostatné bunky, takže v praxi sa nenabíja jedna 5 000 mAh batéria výkonom 120 W, ale dve 2 500 mAh batérie, každá výkonom 60 W. 

Rýchlemu a bezpečnému nabíjaniu smartfónov značky Xiaomi pomáhajú aj ďalšie technológie ako napríklad Multiple Tab Winding. Ide o použitie viacerých anód a katód v batérii, čím sa znižuje odpor, cesta prúdenia elektrónov a lepšie sa udržiava správna teplota. Mi-FC zasa presne meria prúd a voltáž počas nabíjania a dovoľuje rýchlejšie napájanie aj pri naplnení sa kapacity.

Dôležitou kapitolou bezpečného nabíjania je príslušenstvo, teda adaptér a kábel. Ak výrobca nabáda na používanie originálneho príslušenstva, nerobí to preto, aby z vašej peňaženky vytiahol eurá navyše. Zvyčajne ho nájdete v balení. Ak budete používať nekompatibilné alebo lacné príslušenstvo od neoverených dodávateľov, môžete svojej batérii škodiť. 

O rýchle a hlavne bezpečné nabíjanie sa starajú rôzne kontrolné technológie a systémy. Od ochrany proti príliš nízkej aj vysokej teplote pri nabíjaní a vybíjaní, dvojitej ochrany prepätia, automatického vypnutia pri prehriatí, kontroly napätia a prúdu cez USB až po ochrany proti celkovému prepätiu alebo prehriatiu nabíjacieho adaptéra. A práve toto môže neoriginálnemu káblu a nabíjačke chýbať. 

Treba upozorniť aj na to, že ak telefón podporuje maximálne 45 W alebo 67 W nabíjanie, nezvýšite rýchlosť nabíjania použitím adaptéra s podporou 120 W nabíjania. 

Zrejme ste už počuli, že prílišné a časté vybíjanie na nulu, ale aj nabíjanie do 100 % batérii škodí. Možno vás prekvapí, že výrobcovia síce nechajú smartfón zobraziť 100 % kapacity pri nabití, no reálne batéria nie je dobitá na doraz. Takže bez výčitiek svedomia môžete kábel odpojiť pri hodnote 90 % a nič zásadné sa nestane. 

Najzdravšie, čo pre dlhú životnosť akumulátora môžete urobiť, je udržovať batériu v rozmedzí 20 % a 80 %. Pomáha aj softvér, ktorý sa učí od majiteľa telefónu, ako ho používa a kedy ho nabíja. Tomu potom prispôsobí nabíjanie.  

Dávajte pozor, aby ste nevystavovali telefón vysokej alebo príliš nízkej teplote a počas nabíjania ho používajte čo najmenej. Inak riskujete zahriatie mobilu. Ak by sme to mali zhrnúť, pre zdravie batérie stačí dodržiavať niekoľko pravidiel:
- používajte len dodávaný adaptér a nabíjací kábel, prípadne adaptér od overeného výrobcu
- neprehrievajte mobil, nenechávajte ho napríklad pri radiátoroch prípadne v aute na palubnej doske, kde praží slnko
- nie je nutné nabíjať mobil na 100 %, ale hlavne nenechávajte mobil úplne sa vybiť. Ideálne je udržiavať ho v rozmedzí 20 % až 80 %.

Máte aj vy nejaké tipy a skúsenosti? Budeme radi, ak sa o ne podelíte v diskusii pod článkom.

Zdroj: tlačová správa Xiaomi
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu