Ruskému autorovi populárnych hier Metro hrozí väzenie za nesúhlas s vojnou na Ukrajine

Moskovský rodák Dmitrij Gluchovskij označil agresiu svojej domovskej krajiny na Ukrajine za nečestnú, zákernú a založenú na klamstve. Ruské úrady mu za to hrozia 15 rokmi väzenia.

Dmitrij Gluchovskij je spisovateľ a autor knižnej série Metro, ktorá má za sebou úspešnú videohernú adaptáciu. Naposledy sme si jeho dielo mohli užiť v roku 2019, kedy vyšlo Metro Exodus. Titul zožal úspech ako u hráčov, tak u kritikov a po celom svete predal 6 miliónov kópií. 

Ruský autor kníh a hier však momentálne lieta v pekných problémoch za to, že odsúdil inváziu na Ukrajine. Urobil tak vo videu, ktoré natočil ešte začiatkom marca a môžete si ho pozrieť nižšie.

Gluchovskij vo videu hovorí, že vojna na Ukrajine musí okamžite skončiť. Zároveň dodáva, že v Rusku je veľa ľudí, ktorí zastávajú rovnaký názor. Agresia voči Ukrajine je podľa ruského spisovateľa neférová, nečestná, nespravodlivá, zákerná a založená na klamstve. Zároveň v duchu myslí na svojich priateľov z Kyjeva a ďalších častí ukrajiny. 

Želá im, aby zostali silní, ale aj aby zvíťazili pravda a mier. Toto vyhlásenie voči ruskému režimu však dostalo moskovského rodáka na zoznam hľadaných osôb. Rusko jeho výpoveď označilo za klamlivú a v krajine mu hrozí 15 rokov väzenia. Kde sa Glukovskij momentálne nachádza nie je známe. 

Zdroj: reuters.com

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu