RÚ SR varuje: predvianočné uzatváranie zmlúv s operátormi prináša riziká

Koniec roka a obdobie vianočných sviatkov patrí každoročne u našich mobilných operátorov medzi najhektickejšie. Veľkej časti zákazníkov končí viazanosť a uzatvárajú nové zmluvy na ďalšie dva roky. Pred jej podpísaním zvážte všetky výhody aj nevýhody.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) upozorňuje na možné riziká, ktoré sú spojené s unáhleným rozhodnutím. To, či budete naozaj spokojní aj po podpise zmluvy, záleží z veľkej časti práve na vás.

  • Nemali by ste konať pod tlakom. Radšej uzavretie zmluvy odložte o pár dní, kým si všetko dôkladne nepremyslíte.
  • Preštudujte si všeobecné podmienky a cenník (nájdete aj na webe operátora) a pred podpisom si prečítajte aj zmluvu.
  • Dôkladne si zvážte výhody a nevýhody zmluvnej viazanosti a prípadný súhlas s riešením sporov pomocou rozhodcovského súdu.
  • Pred uzavretím zmluvy sa pýtajte na všetko, čo vám nie je dostatočne jasné. 
  • Ak nemáte dostatok skúseností, poraďte sa s niekým, kto tomu viac rozumie.
  • Nedajte sa zlákať iba reklamou operátora, porozmýšľajte, či všetky služby v paušále naozaj potrebujete a v akom rozsahu. Aby ste platili len za to, čo naozaj využijete. 

Operátori obvykle podmieňujú rôzne benefity, rôznou dĺžkou viazanosti. Dôležité je premyslieť si, či je výhodné získať ponúkaný benefit za cenu zmluvnej viazanosti a podmienok s ňou spojených. Ak budete chcieť ukončiť zmluvný vzťah pred dovŕšením viazanosti, zvyčajne je to spojené s doplatením finančných záväzkov voči operátorovi. 

V prípade zmluvy uzatvorenej na diaľku a mimo prevádzkových priestorov operátora je možné od zmluvy odstúpiť do 14 kalendárnych dní. A nezabúdajte, že podpisom zmluvy potvrdzujete, že ste sa oboznámili s podmienkami a že s nimi súhlasíte. 

Zdroj: teleoff.gov.sk
 
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu