Robotický vysávač iRobot Roomba nafotil ženu na toalete a jeho zábery unikli na internet

iRobot Roomba počas zberu dát od testerov nafotil ženu na toalete alebo detailnú tvár dieťaťa, ktoré naň pozeralo. Výsledné zábery sa potom bez cenzúry ocitli na sociálnych sieťach.

Robotické vysávače od spoločnosti iRobot patria medzi najobľúbenejšie. Aktuálne však majú na svojom konte škandál, týkajúci sa špehovania testerov. Ide o ľudí, ktorí spolupracujú s výrobcom na zlepšení umelej inteligencie samotných vysávačov. Tie v ich domácnosti so súhlasom môžu zbierať údaje počas prevádzky a odosielať ich spoločnosti iRobot. 

Za ideálnych okolností by tento proces mal fungovať s veľkým dôrazom na súkromie. Aktuálne sa však zdá, že výrobca testovanie podcenil. Web Technology Review, ktorý vlastní americká univerzita MIT totiž prišiel s informáciami, že vysávač Roomba mal zachytávať testujúce osoby v chúlostivých situáciách. Keďže testeri vopred súhlasia so zberom údajov, nebol by to zrejme až taký problém, keby sa fotky neobjavili na sociálnych sieťach. 

Zreteľne je na nich vidieť napríklad ženu na toalete alebo tvár dieťaťa, ktoré vysávač sleduje. Na celú kauzu sa navyše pozrela investigatívna reportérka Eileen Guo. Podľa nej spoločnosť iRobot posúva nazbierané dáta na analýzu ďalším externým firmám. Tie si ich medzi sebou mali v necenzúrovanej forme posielať na sociálnych sieťach a práve tam sa citlivé zábery napokon objavili. 

iRobot na situáciu zareagoval tým, že okamžite prestal spolupracovať so spoločnosťou Scale AI, ktorá za zverejnenie fotiek údajne nesie zodpovednosť. Výrobca vysávačov navyše ubezpečuje bežných používateľov, že sa podobnej situácie nemusia obávať. K testerom má totiž pristupovať inak a údaje od nich robotické vysávače zbierajú až v prípade, keď s tým súhlasia. Bežný používateľ tento súhlas za štandardných okolností firme nedáva. 

Zdroj: Technology Review


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu