Redmi Note 10 5G - solídny konkurent

Recenzia dvestoeurového 5G androidu so 6,5-palcovým Full HD+ displejom, až 128 GB pamäťou, 5000 mAh batériou a slušným 48 Mpix fotoaparátom. Ale bez širokáča.

Podznačka Redmi od Xiaomi je aj na Slovensku obľúbená pre svoj výborný pomer cena / výkon. Nezaostáva ani dizajnom a technologickými vychytávkami, a tak za nízku cenu získate slušný smartfón s výbavou, ktorá bude bežnému používateľovi zvyčajne stačiť.

Spustenie siete piatej generácie aj u nás dalo priestor výrobcovi priniesť na slovenský trh modely s 5G konektivitou. V marci uvedená séria Redmi Note 10 priniesla niekoľko modelov, medzi nimi aj Redmi Note 10 5G (základné info), ktorý patrí približne dvestoeurovou cenou medzi najlacnejšie 5G smartfóny na trhu.  

Za nízkou cenou treba čakať aj zopár ústupkov vo výbave, čo je prípad aj nami recenzovaného Note 10 5G. Nie sú to však žiadne tragické veci. Pripravte sa na občas menej svižný procesor a fotoaparát bez širokouhlého objektívu. 

Konštrukcia je pevná s matným prevedením zadnej steny, nie je teda až tak nachylná na zachytávanie odtlačkov. Plastová zadná stena má v čiernej farbe zaujímavý "sklenený" efekt. Displej vystupuje nad bočnú hranu konštrukcie,  čiže nie je zarovno s kovovým rámom, čo telefónu mierne pridáva na hrúbke. 

Redakčná váha sa zastavila na hodnote 193 gramov, čo je dnes už bežná hmotnosť. V pravej bočnej stene je umiestnená čítačka odtlačkov a klávesy ovládania hlasitosti, vľavo nájdeme hybridný slot na dve nanoSIM karty alebo jednu SIM a jednu microSD kartu. 

V dolnej našli svoje tradičné miesto USB-C konektor a reproduktor, hore poteší 3,5 mm jack a infraport, ktorý oceníte pri ovládaní domácej techniky, napríklad klimatizácie alebo televízora. K čítačke odtlačkov zabudovanej do vypínača nemám pripomienky. Je rýchla, takmer stopercentná a používam ju radšej než senzor integrovaný do displeja. 

Na odomykanie telefónu môžete v kombinácii s čítačkou používať aj funkciu rozpoznávania tváre. Tá však v tomto telefóne nepatrí medzi najbezpečnejšie možnosti. Nevyužíva na rozpoznávanie žiadne špeciálne senzory, iba prednú kameru. Po odomknutí máte možnosť zvoliť si, či sa hneď dostanete na domácu obrazovku, alebo budete ešte musieť na otvorenie potiahnuť prstom nahor. 

Pokiaľ by vám prekážalo, že po dotyku na vypínač sa vám hneď odblokuje telefón, riešenie hľadajte v nastavení odomknutia odtlačkom. V metóde rozpoznania odtlačku prsta máte na výber dotyk a stlačenie. Zvolením druhej možnosti sa tak vyhnete problémom s neželaným odomknutím zariadenie po náhodnom dotyku prsta čítačky. 

Od 6,5-palcového IPS displeja zázraky nečakajte. Našťastie tu máme Full HD+ rozlíšenie a výrobca dal v nastaveniach obrazovky aj možnosť zvoliť si namiesto 60 Hz obnovovacej frekvencie 90 Hz, ale výrazný rozdiel nevidno. Pohyb v systéme je plynulý aj pri štandardných 60 Hz. Nedá sa nastaviť automatické prepínanie medzi frekvenciami podľa toho, čo práve s telefónom robíte. 

Zhasnutý displej viete prebudiť poklepaním, zdvihnutím a rozsvieti sa aj po prijatí notifikácie. Pre pohyb v systéme viete používať aj známe gestá, tie si nastavujem hneď pri zapnutí nového telefónu. Tu fungujú dobre, no problém môžete mať s gestom späť pri nasadenom ochrannom kryte z balenia. Jeho boky mierne presahujú až nad displej, čím ho viac chránia, avšak gesto slajdnutím prstom z boku nie vždy ide naprvýkrát. Chce to cvik. Čitateľnosť displeja je aj pri slnečnom počasí veľmi dobrá. 

Nami testovaný model ponúkal pamäťovú kombináciu 4 GB RAM a 64 GB úložiska. V obchodoch kúpite aj vyšší variant 6 GB + 128 GB, ktorý odporúčam náročnejším zákazníkom. Budete tak mať väčšiu istotu, že sa operačná pamäť nezahltí tak rýchlo a aj na uloženie multimédií a aplikácií budete mať viac priestoru. 

V telefóne beží čipset Dimensity 700 od MediaTeku vyrobený 7 nm technológiou a môžem povedať, že s výkonom, plynulosťou systému ani s graficky náročnejšími úkonmi som nemala žiadny problém. Je úžasné sledovať, kam sa za posledné roky posunuli technológie a dnes už v rýchlosti systému dvestoeurového a niekoľkonásobne drahšieho zariadenia nie je až tak veľký rozdiel. Pri bežných úlohách snáď vôbec.

Nad operačným systémom Android 11 beží používateľská nadstavba MIUI 12. Tentoraz som sa nestretla so žiadnym bugom ako v prípade Redmi Note 10 Pro 5G, kedy si proximity senzor robil čo chcel a bežne mi pri hovore svietila obrazovka a ja som tak počas telefonovania nechtiac stláčala všetko možné. Bolo to únavné a prestala som telefón po pár dňoch používať. Pri Note 10 5G sa nič také nedialo a všetko bolo v poriadku. 

Nadstavbu MIUI asi netreba predstavovať. Napriek rôznym bugom v systéme patrí  možnosťami úprav a množstvom doplnkových funkcií medzi najobľúbenejšie. Po vybalení z krabice nájdete v menu množstvo hier a iného nepotrebného softvéru, viete ho však odinštalovať. Zo 64 GB papierovej kapacity máte po prvom spustení k dispozícii približne 42 GB. 

V menu nechýba FM rádio, na jeho počúvanie však musíte pripojiť slúchadlá s 3,5 mm jackom. Služby RDS a RT nečakajte, poteší však časovač vypnutia a možnosť nahrávania. 

Plusom konektivity je už spomínaný infraport, NFC oceníte pri bezkontaktných platbách a tí, čo sa pohybujú v pokrytí siete piatej generácie môžu vyskúšať rýchlosti 5G. Pokiaľ 5G zatiaľ využívať nemôžete, tento telefón vám dobre poslúži v budúcnosti, keď už bude komerčná prevádzka rozšírená do viacerých lokalít. 

Pri prehrávaní hudby alebo videí bez pripojených slúchadiel sa môžete spoľahnúť len na jeden reproduktor. Je dostatočne hlasný s výraznými výškami, bez potrebných basov. Neoslnil ma, ale od tak lacného smartfónu som to ani nečakala. 

Vzadu nájdeme trio fotoaparátov, ktoré mierne vystupuje nad konštrukciu. Dodávaný kryt tento problém vyrieši. Hlavný 48-megapixelový snímač, ktorý využíva technológiu spájania štyroch pixelov do jedného svoju prácu odvádza dosť slušne a poslúži aj pri nočných záberoch. Zbytočne ním nepribližujte, výsledok vás nepoteší. Radšej prepnite na 48 Mpix rozlíšenie. Po vyfotení a následnom priblížení uvidíte viac detailov. 

Prekvapí však absencia širokouhlého objektívu. Na ten som si za tie roky používania tak zvykla, že bez neho by som už telefón nechcela. A chýbal mi aj tu. Nechápem, prečo výrobca radšej uprednostnil podľa mňa zbytočný 2 Mpix makro fotoaparát pred širokouhlým. Aj tu platí, že na fotenie blízkych predmetov radšej použite 48 Mpix rozlíšenie hlavného fotoaparát a po orezaní snímky máte krajší záber z blízka než pri použití makro fotoaparátu.

Tretí senzor má takisto 2 Mpix rozlíšenie a poslúži pri rozostrovaní pozadia. Aj toto zvyčajne zvládne softvér, takže z troch fotoaparátov je užitočný vlastne len jeden. No aspoň že má slušnú kvalitu.

V Pro režime sa viete vyhrať s nastavením rôznych parametrov pre ešte lepšie výsledky. K dispozícii je aj režim Na výšku, čo je vlastne portrétový režim s rozostreným pozadím. Intenzitu rozostrenia si viete upraviť. Nielen pred snímaním, ale aj po uložení fotografie do galérie. 

Videá zhotovíte maximálne vo Full HD rozlíšení rýchlosťou 60 snímok za sekundu. Prečo sa nedá nahrávať aj v 4K je pre mňa záhadou, procesor by s tým nemal mať problém. Príjemne prekvapila digitálna stabilizácia obrazu. 

V zozname foto režimov (ponuka Viac) nájdeme aj panorámu, zrýchlené, spomalené a krátke video s okamžitou možnosťou zdieľania, kedy fotoaparát nasníma 15-sekundové video. Po ťuknutí na ikonu na obrazovke dostanete na výber päť rýchlostí - extrémne pomalú, pomalú, normálnu, rýchlu a super rýchlu. 

Predná kamera poteší fanúšikov selfie napriek tomu, že ponúka iba 8 Mpix rozlíšenie. Výsledky sú najmä za dobrých svetelných podmienok veľmi slušné a na zdieľanie na sociálne siete určite postačí. Aj tu zhotovíte videá maximálne vo Full HD. 

Lákadlom Redmi Note 10 5G je aj silná 5000 mAh batéria. Podporuje síce "iba" 18 W nabíjanie, ale aj to poteší. Súčasťou balenia je 22,5 W nabíjací adaptér. Pokiaľ som telefón nabíjala inou nabíjačkou, na displeji sa objavila hláška o pomalom nabíjaní a rade použiť originálne príslušenstvo. 

Rýchlosť nabíjania ale neoslní, pripravte sa na približne dve hodiny strávené na nabíjačke, kým z 15 % získate plnú kapacitu batérie. Pri pohľade na cenu to však viem zariadeniu odpustiť. 

Pri mojom bežnom používaní, zapnutej 90 Hz frekvencii a žiadnom obmedzovaní výkonu telefón mi bez problémov vydržal dva dni na jedno nabitie. Cez víkend potiahol aj do tretieho dňa. Určite nebude problém vybiť batériu aj za jeden deň, pokiaľ budete veľa fotiť, často počúvať hudbu a šoférovať so zapnutou navigáciou. Ale vždy sa môžete spoľahnúť, že vám vydrží aj pri takto náročnom používaní od rána do večera. V prípade potreby môžete zvoliť jeden zo šetriacich režimov. 

Výhody: 

+ cena

+ dostatočný výkon

+ plynulý systém

+ hlavný fotoaparát podáva slušný výkon

+ dobrá výdrž batérie

+ rýchla a spoľahlivá čítačka odtlačkov

+ pekný dizajn zadnej steny

Nevýhody: 

- chýba širokouhlý objektív

- zbytočný makro fotoaparát

- nahrávanie videá maximálne vo Full HD

- len 18 W nabíjanie

- chýba aspoň nano ochrana proti ošpliechaniu vodou

Orientačná cena:  189 € (64 GB), 229 eur (128 GB)

Záver

Redmi Note 10 5G má predpoklady, že si nájde svojich spokojných používateľov. Viem si ho predstaviť v rukách bežného, menej náročného zákazníka, ktorý ho okrem telefonovania bude využívať na prehliadanie sociálnych sietí, čítanie správ, počúvanie hudby a zdieľanie fotografií a videí na Facebook či iné služby.

Podpora 5G nie je zatiaľ na Slovensku až takým atraktívnym parametrom, no telefón je pripravený do budúcna, keď sa pokrytie rýchlou sieťou piatej generácie rozrastie aj u nás. Navyše s ním nemusíte riešiť stresové situácie pri slabej batérii, ani mať obavy z výdrže. Ak vám nevadí priemerný displej, stačí vám len jeden použiteľný fotoaparát a oceníte skôr dostatočný výkon, infraport, FM rádio, 3,5 mm jack, vylepšenia nadstavby MIUI a dobrú výdrž na jedno nabitie, Redmi Note 10 5G môže byť dobrou voľbou. 

Skúšobné fotografie:

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Diskusia k článku:

Peter Valo22.06.2021 - 07:44 Trvalý odkaz

Škoda širokaču a ten jeden mono reproduktor. Oproti predchodcovi bez 5 g je tu mnoho kompromisov. Krok vpred s 5 g ale dva kroky vzad oproti redmi note 10 s 4 g. Ale všetko asi vyváži cenovka

Celá diskusia 1 príspevok