Realme 7 - solídny výkon, atraktívna cena

Recenzia vydareného 6,5-palcového dual SIM androidu, ktorý v cenovej kategórii do dvesto eur patrí medzi favoritov.

Značka Realme sa na slovenskom trhu ešte len udomácňuje a postupne si nachádza svojich fanúšikov. Smartfóny čínskeho výrobcu nájdete aj v ponuke niektorých mobilných operátorov, a tak pri kúpe k niektorému z paušálov získate slušne vybavený android za atraktívnu cenu.

Práve dostupná cena v kombinácii s dostatočnou výbavou a pekným dizajnom sú najväčším lákadlom značky. Ide o vážneho konkurenta najmä pre Xiaomi, ale aj Huawei či Honor. Po takmer dvojtýždňovom testovaní môžem povedať, že Realme by v cenovej relácii do dvesto eur patril medzi mojich favoritov.

Daňou za nízku cenu je plastové telo a mierne hrubšia konštrukcia než som zvyknutá. Potešila ma čítačka odtlačkov kombinovaná s vypínačom v pravej bočnej stene, vidím ju tam oveľa radšej než na zadnej strane. Je to podľa mňa logickejšie a praktickejšie umiestnenie. Navyše je rýchla a spoľahlivá.

Telefón sa celkom pohodlne používa aj bez ochranného silikónového obalu, ktorý nájdete v balení. Plastová konštrukcia sa tak výrazne nešmýka ako sklenená a ani odtlačky nie sú na nej tak viditeľné. V spodnej stene sa okrem USB-C nachádza slabý reproduktor a 3,5 mm jack, horná stena je prázdna. Tlačidlá ovládania hlasitosti sú spolu so slotom na dve nanoSIM karty a jednu microSD vľavo. Použitím pamäťovky tak neprídete o dual SIM funkciu.  

Displej so 6,5-palcovou uhlopriečkou, Full HD+ rozlíšením a 90 Hz obnovovacou frekvenciou ruší iba malý otvor na prednú 16 Mpix kameru. Jeho kvalita patrí k lepšiemu priemeru, nerobí mu problém ani slnečný deň. 

Zamrzia však ostré hrany od výroby nalepenej fólie. Pokiaľ zvolíte na ovládanie telefónu návykové gestá, bude váš palec zakaždým bojovať s ostrými okrajmi. Po čase sa naučíte, že gestá fungujú aj pri dotyku za okrajom fólie, a tak nebudete musieť šúchať prstom o výrazne vyvýšenú fóliu.

Na zmeškané udalosti alebo doručené správy vás neupozorní ani notifikačná dióda ani always on displej, ktorý sa postupne stáva štandardom aj v nižších cenových reláciách. Škoda. Pokiaľ si to v nastaveniach povolíte, po doručení notifikácie sa rozsvieti displej, no keď si to nevšimnete, máte smolu. 

Pri testovaní dvestoeurového smartfónu mám vždy na pamäti jeho cenu a snažím sa nebyť veľmi kritická k reakciám systému alebo niektorým chýbajúcim vlastnostiam. Realme 7 ma však plynulosťou a adekvátne rýchlymi reakciami príjemne prekvapil. Vôbec som nemala pocit, že používam zariadenie s cenovkou približne 180 eur. 

A to som dostala na test "len" 6 GB verziu, so 64 GB úložiskom, nie 8 GB variant so 128 GB internou pamäťou, ktorý sa takisto v našich obchodoch predáva. Za vyšší model si oproti základnej verzii priplatíte približne 40 eur. No myslím si, že bežnému používateľovi bude zrejme stačiť aj 6 GB variant. 

Srdcom smartfónu je čipset Helio G95 od MediaTeku, ktorý síce nepatrí k "trhačom asfaltov", ale ako som už písala, bez väčších problémov zabezpečí plynulý chod systému s rýchlym otváraním aplikácií. Ani raz som nemala pocit, že tento telefón je vhodný len pre trpezlivých. 

Nad operačným systémom Android 10 beží vlastná používateľská nadstavba Realme UI 1.0. Páčila sa mi. Ponúka množstvo podrobných nastavení a doplnkových funkcií. Odporúčam po zakúpení telefónu prejsť všetky položky v nastaveniach, ísť aj hlbšie do menu a zoznámiť sa so všetkými možnosťami. 

Napríklad bočným panelom, ktorý môžete vyvolať potiahnutím prsta zprava do stredu obrazovky. Na panel si viete uložiť najčastejšie používané aplikácie alebo funkcie, ktoré tak máte hneď po ruke. Pokiaľ zavítate do Laboratória Realme, môžete skúšať Super nočný pohotovostný režim, ktorý šetrí energiu pri nečinnosti alebo funkciu Plynulé posúvanie pre ešte komfortnejší pohyb po obrazovke. 

Vyzerá to, že Realme patrí k výrobcom, ktorí sa o aktualizácie svojich modelov starajú. Počas používania mi prišli dve aktualizácie systému vrátane decembrových záplat. Už sa aj rozbehlo verejné betat testovanie Androidu 11, takže majitelia Realme 7 môžu čoskoro očakávať oficiálny update systému na nový Android. 

V lacných androidich občas chýba NFC, tu našťastie výrobca v tomto smere nešetril, a tak môžete Realme 7 v obchodoch využívať na bezkontaktné platby mobilom. nemala som žiadne problémy ani s GPS či Wi-Fi pripojením. Párkrát som telefón použila ako hotspot a všetko šlapalo ako má. 

Štvorica zadných fotoaparátov výrazne neohúrila, pripravte sa priemerné výsledky aj z hlavného 48-megapixelového fotoaparátu.Na bežné momentky to však stačí. Príjemne prekvapila kvalita nočných snímok, ktoré vôbec neboli taká katastrofa, ako som očakávala. Šum tam samozrejme bol, ale na 180-eurové zariadenie ponúka veľmi slušné výsledky. 

Od 8 Mpix širokouhlého fotoaparátu zázraky nečakajte, svoju úlohu ale za dobrých svetelných podmienok splní obstojne. Makro objektív s 2 Mpix senzorom sa veľmi neoplatí používať. Keď na blízke predmety použijete hlavný fotoaparát a priblížite si ich, dostanete rovnaký, neostrý a zašumený výsledok. 

Softvér portrétového režimu zvládne rozostrovať pozadie aj pri neživých predmetoch. Videá zhotovíte aj v 4K pri 30 snímkoch za sekundu, pri Full HD videu máte na výber aj 60 fps. Predná kamera sa snaží ohúriť 16-megapixelovým rozlíšením a treba povedať, že pre selfie na Facebooku alebo Instagrame určite bude stačiť. 

Výhodou Realme 7 je 5000 mAh batéria s rýchlym 30 W nabíjaním. Práve rýchlonabíjanie je niečo, bez čoho si už dnes neviem používanie smartfónu predstaviť. Nesklamal ma ani tento model. Zo 14 % kapacity som sa použitím dodávanej nabíjačky dostala na 60 % len za 23 minút. Doplna to trvá približne hodinu. 

Pri bežnom používaní som nabíjala každý druhý deň, cez sviatky sa výdrž ešte o niečo predĺžila. Pokiaľ telefón necháte nečinne ležať na stolíku, vydrží vám batéria bez dobíjania aj celý týždeň. Percentá vtedy miznú veľmi pomaly. 

Výhody: 

+ cena

+ výdrž batérie

+ rýchle nabíjanie

+ dobre čitateľný displej aj na slnku

+ 90 Hz obnovovacia frekvencia

+ vzhľadom na cenu veľmi slušný výkon 

+ samostatný slot na microSD

Nevýhody: 

- 2 Mpix makro fotoaparát je zbytočný

- slabý reproduktor

- ostré hrany ochrannej fólie

Orientačná cena:  189 € ( 6 GB / 64 GB)

Záver

Čo povedať na záver? Pokiaľ ste poctivo čítali celý text až sem viete, že vážnejšie nedostatky tento 180-eurový android nemá. Naopak, milo prekvapil a je jasné, že Xiaomi má v Realme silného konkurenta, ktorý vie takisto ponúknuť výborný pomer cena / výkon. 

Nemám problém odporučiť tento model každému, kto hľadá android s cenovkou do dvesto eur. S Realme 7 dostanete dobre čitateľný displej za každých podmienok, vyladený systém so šikovnou nadstavbou bez výrazného zasekávania, fotoaparáty, ktoré dobre poslúžia na bežné momentky a zdieľanie na sociálne siete, a výbornú výdrž batérie s rýchlym dobíjaním. 

Kto túži po lepšom fotoaparáte alebo výkonnejšom čipsete, mal by sa porozhliadnuť medzi smartfónmi z vyššej cenovej kategórie. 

Skúšobné fotografie:

 

 

 

Diskusia k článku:

jarpo10.01.2021 - 12:15 Trvalý odkaz

,,Srdcom smartfónu je čipset Helio G95 od MediaTeku, ktorý síce nepatrí k "trhačom asfaltov", ale ako som už písala, bez väčších problémov zabezpečí plynulý chod systému s rýchlym otváraním aplikácií."
Nie je trhac asfaltu? A co by sme cakali za tie peniaze? Povedal by som, ze vykonu je za tie peniaze na rozdavanie.

Tono CH20.01.2021 - 08:21 Trvalý odkaz

Dobrý tel, hlavne super čítačka prstov na boku, neznášam tu v obrazovke od Samsungu.

Ján Dugát03.02.2021 - 12:34 Trvalý odkaz

Prosím poraďte mi. Píšete, že má ochranné sklíčko od výroby. Je postačujúce, alebo je to len silnejšia ochranná fólia a odporúčate dokúpiť? Ďakujem za info!

Celá diskusia 5 príspevkov