Ratchet & Clank: Rift Apart - klenot, ktorý si musíte zahrať

Aktuálne dobrodružstvo Lombaxa a robota nie je žiadne generické pokračovanie zabehnutej značky. Bez okolkov totiž patrí k najkrajším, najzábavnejším a najlepším hrám, aké kedy vyšli na svetlo tejto dimenzie.

Ratchet & Clank: Rift Apart síce vyšiel pred pár mesiacmi, ale na túto hru by sa rozhodne nemalo zabudnúť dátumom jej vydania. Ak ste ju hrali, určite viete, prečo stojí za to. Ak nie, zistíte to pri čítaní týchto riadkov. Veľa však prezrádza už moja úvodná skúsenosť. 

K Rift Apart som sa prvýkrát dostal asi hodinku pred spaním. Bežne chodím spať v rovnakom čase, ale cez deň mi Ratchet nebol súdený. Bolo mi to trochu ľúto. Tak si vravím, že aj keď je neskoro, aspoň Rift Apart spustím a vyskúšam začiatok. 

Zahrám si teda maximálne hodinku a pôjdem spať. Verte mi, že v tomto som zásadový a okrem toho, bol som aj solídne unavený. Ale viete, čo sa napokon stalo? V ten večer som išiel do postele o rovné tri hodiny neskôr! Síce s pekne červenými očami a rozbitými zásadami, ale šťastný.

Tak nejak v skratke vyzerala moja prvá skúsenosť s novým dielom od Insomniac Games.  Zdá sa vám to šialené? No a čo. Len dočítajte moju recenziu a verím, že ma pochopíte. 

Značka Ratchet & Clank má už neuveriteľných 20 rokov. Počas nich nám zo svojho univerza priniesla úctyhodných, ak dobre rátam, tak dokopy 17 titulov. Nejeden by povedal, že kým sa takáto sága nevolá Rýchlo a zbesilo, tak skrátka nemôže fungovať večne. 

V hernom svete sme videli množstvo titulov, ktoré sa unavili aj pri oveľa menšom počte pokračovaní. Našťastie, toto ani zďaleka nebude ten prípad. Ratchet & Clank: Rift Apart nie je žiadne generické pokračovanie zabehnutej značky. Bez okolkov totiž patrí k najkrajším, najzábavnejším a najlepším hrám (nielen) roka 2021! 

Myslím, že väčšine hráčom na PS4 neuniklol posledný Ratchet & Clank z roku 2016. Keďže išlo o akýsi remake prvej hry, Rift Apart nie je jej pokračovaním. Príbeh ide v šľapajách posledného regulérneho pokračovania značky, ktorým bolo Into the Nexus (2013). To vyšlo ešte na PlayStation 3. Ak ste ho nehrali, nevadí. Samotná nadväznosť tu nie je vôbec kľúčová a príbeh Rift Apart stojí na vlastných nohách alebo skôr dimenziách. 

Užijú si ho ako dlhoroční fanúšikovia série, tak úplne noví hráči, ktorých do hrateľnosti uvedie hneď vo vťahujúcom úvode. Ste svedkami veľkej oslavy na počesť našich hlavných protagonistov. Ratchet a Clank sú hrdinami galaxie a zaslúžia si poctu so všetkou parádou. Vrcholom celého podujatia má byť dar s názvom Dimenzionátor. 

Zostrojil ho Clank s cieľom potešiť svojho chlpatého parťáka. Ide totiž o prístroj, ktorý dokáže otvárať dvere do iných vesmírov, resp. dimenzií. Túto schopnosť by Ratchet mohol využiť pri pátraní po ďalších Lombaxoch. O tom, že nájde ďalších členov svojho druhu totiž sníva už pomerne dlho. Dokonalú idylku však naruší diabolský Dr. Nefarious, ktorý si Dimenzionátor ukradne pre seba. 

Nemá šajnu ako sa sa ovláda a jeho zbesilé konanie spustí chaos v celom časopriestore. Udalosti, ktoré budú nasledovať potom, môžu opäť priniesť skazu celému vesmíru. Je teda len na vás, aby ste tomu zabránili. A to je k príbehu všetko, čo musíte, resp. môžete vedieť. 

Prezrádzať detaily sa totiž nepatrí, ale môžem smelo skonštatovať, že príbeh je vťahujúci a udrží si vás po celú dobu hrania. Navyše si ho dokonale užijete aj vďaka kvalitným českým titulkom. Do cesty vám príbeh postaví plno známych aj nových, a hlavne vydarených postáv. 

Nechýba mu trefný situačný humor, emócie, hrdinské pasáže, veľké deštrukčné scény a tradičné čaro značky. K tomu tentokrát prispieva aj prítomnosť ďalšieho Lombaxa, resp. samice menom Rivet. Tá si v Rift Apart ukradla nie len polku obalu fyzickej kópie a promo materiálov, ale aj polovicu samotnej hry. Je naozaj veľmi sympatická a obľúbite si ju prakticky takmer okamžite. 

Ten, kto ju písal, vedel veľmi dobre čo robí. Priniesol postavu, ktorá by v budúcnosti bola schopná potiahnuť aj svoju vlastnú hru. Tým nechcem predbiehať iba podčiarknuť, že je naozaj komplexná a zaujímavá. V Rift Apart funguje ako nejaký Ratchetov protipól z druhej dimenzie, kde sú veci trochu inak. Vidíme v nej alternatívnu realitu, v ktorej zohráva úlohu kľúčového zla práve Dr. Nefarious alebo v českom preklade Doktor Zlotřilec. 

Spomínané dimenzie sú ďalšou veľkou novinkou celej hry. Dej príbehu sleduje konkrétne dve hlavné, kde v prvej hrá hlavnú úlohu Ratchet. Druhá je alternatívna a zahráte si v nej za Rivet. Obaja majú svojich robotických parťákov aj vlastné motivácie. Počas príbehu je vidieť ich postupný vývoj a hlavne druhá dimenzia s Rivet prináša zaujímavé, aj vtipné alternatívne momenty. 

Koncept dimenzií, na ktoré hra láka tu funguje naozaj dokonale. Okrem dvoch hlavných tu budú aj menšie, tzv. vreckové dimenzie, v ktorých môžete získať rôzne bonusy. Ide hlavne o súčiastky a rôzne oblečenie pre vašu postavu. Udalosti v hre so sebou prinášajú aj časopriestorové trhliny, ktoré sa vyskytujú náhodne v rôznych leveloch. 

Fungujú tak, že vás dokážu okamžite pritiahnuť z bodu A do bodu B, čo sa hodí počas napínavých súbojov. Okrem nich sa budú v prostredí vyskytovať aj fialové kryštály, ktoré vás po rozbití prenesú do ďalšej dimenzie. To znamená, že sa bez mihnutia oka okamžite zmení celé prostredie okolo vás. 

To všetko sa deje bez akýchkoľvek načítačítacích obrazoviek, čo je naoaj neuveriteľné. Podľa vývojárov za to môže výkon a hlavne rýchly SSD disk novej PS5 (recenzia). Prítomnosť kryštálov a dimenzionálnych zmien zohráva jednu z kľúčových úloh celej hrateľnosti. Táto novinka je zapracovaná bravúrne a užijete si s ňou množstvo skvelej zábavy. 

Celková hrateľnosť však okrem vyššie zmieneného konceptu dimenzií prináša aj svoj tradičný akčný a platformový základ. Budete tu teda veľa skákať, bojovať a na rad prídu aj puzzle elementy v podobe mini hier. Väčšinou v nich ovládate Clanka alebo elektrického pavúka, ktorý sa snaží očistiť systém od vírusov. 

Tieto mini hry mi však po čase prišli trochu nudné, no plusom je, že sa dajú preskočiť. Okrem nich tu máte samozrejme hlavné aj zopár jednoduchších vedľajších úloh, ktoré vám umožnia ešte viac preskúmať prostredie rôznych planét. 

Samotná dĺžka hry je niekde na úrovni 10 až 15 hodín. Celkový čas závisí hlavne od toho, či sa budete venovať aj vedľajším aktivitám. Či je to veľa alebo málo, nechám na vás. Mne osobne to úplne stačilo. Rift Apart sa hrá naozaj špičkovo a zábava, ktorú prináša, sa len ťažko opisuje slovami. Treba si ju skrátka zahrať. Súboje sú dokonale akčné, plné mlátenia, strieľania a vyžadujú neustály pohyb. 

Spríjemňuje ich naozaj široká paleta zbraní. K dispozícii sú základné strelné záležitosti, ako napríklad guľometná pištoľ. Nechýbajú však ani výbušniny či rôzne kreatívne špeciality. Svojich nepriateľov tak napríklad viete zmrazovať na ľadové kocky alebo na nich vypáliť poriadne elektrizujúcu muníciu.

K dispozícii máte aj guľovú odrážačku, ktorá sa po vystrelení niekoľkokrát vráti a poobíja nepriateľa zo všetkých strán. Medzi zaujímavý arzenál patrí aj zbraň, ktorá vystreľuje ozbrojené huby a tie potom pália po vašich nepriateľoch spolu s vami. Paleta je naozaj široká a každý si tu nájde to svoje. 

Mne k srdcu prirástla hlavne brokovnica s príznačným názvom Popravca. Má naozaj tučnú kandenciu a po každom výstrele cítiť jej silu. Tú skvele demonštruje aj DUALSHOCK 5. Vďaka svojmu unikátnemu systému vibrácii si ovládač hru užíva spolu s vami. Výsledkom je množstvo variabilných vibrácií a zvukov, ktoré skvele umocňujú zážitok.K tomu prispievajú aj adaptívne spúšte. 

Fungujú tak, že dávajú spätný ráz vašej zbrani a menia aj režim streľby podľa toho, ako silno ich stlačíte. Pri spomínanej brokovnici znamenalo napríklad polovičné stlačenie výstrel len z jednej hlavne. Ak ste spúšť stlačili celú, brokovnica ukázala svoju plnú palebnú silu a vystrelila z oboch hlavní naraz. Pri výbušninách polovičné stlačenie naznačí trajektóriu strely, ktorú plné stlačenie vypustí. 

Vďaka tomu môžete pozorovať odlišnosť zbraní nielen na obrazovke, ale vlastne ju doslova cítite v rukách. A je to naozaj bomba, aj keď náročná na výdrž batérie vášho ovládača. Ak by vám to vadilo, všetky tieto špecialitky si samozrejme viete vypnúť. Ja osobne som s tým však nemal žiadny problém a ich vypnutie vás podľa mňa ochudobní o skvelý zážitok nielen počas súbojov. 

Paletu zbraní si navyše viete vylepšovať za hernú menu zvanú raritanium. To zvyšuje ich štatistiky ako účinok, maximálnu kapacitu nábojov, dosah streľby a podobne. Nové zbrane si kupujete za pozbierané šróby. Nájdete ich v bedničkách a vylietavajú aj z vašich nepriateľov. Raritanium a šróby potom utrácate v obchode u známej pani Zurkonovej, kde si za to kupujete nové zbrane a vylepšenia.  

Je vtipné, ako sa vám počas nákupu prihovára a nabáda vás k tomu, aby ste do svojho arzenálu poriadne zainvestovali. Občas si s ňou strihnete aj menší small talk a na začiatku zohrá aj maličkú úlohu v príbehu. Pri každej zbrani je k dispozícii ukážka, počas ktorej vám v krátkom videu pani Zurkonová vysvetlí, na čom zbraň slúži. Ani tam nechýba poriadna dávka vtipu a nadhľadu. Aj vďaka tomu sú tieto virtuálne obchody naozaj zábavné.

Širokú ponuku arzenálu využijete na podobne bohatú paletu nepriateľov. Narazíte tu na rôzne mimozemské tvory, pirátov, roboty, mini bosov či príšery. Rovnako ako pri zbraniach, aj pri nepriateľoch sa ukazuje nádherná kreativita autorov z Insomniac Games. Tí sa vám často prihovárajú, hovoria aj medzi sebou a hláškami nešetria ani počas súbojov. 

Podobnú komunikáciu antagonistov sme mohli vidieť aj v The Last of Us Part II. V Rift Apart je samozrejme odľahčená a vtipná. Postavy navyše reagujú aj na vaše konanie a často vás ich poznámky milo prekvapia. Celé to pôsobí výborným dojmom, ktorý herným charakterom doslova vdychuje život. 

Rovnako živo pôsobia aj svety v ďalekom vesmíre, ktoré navštívite. Už úvodná hodinka vás vezme do futuristického mesta Nefarious City, ktoré dýcha úžasným živým dojmom. Všade blikajú neóny, vo vzduchu vidieť stovky lietajúcich vozidiel a stretnete aj mnoho rôznych mimozemských obyvateľov. 

Okolo toho sa hemžia aj nepriateľskí roboti, ktorí zastupujú zákon diktatúry krutého vládcu. Je to lokalita, ktorá svojim spracovaním doslova berie dych. Neozaostávajú však ani ostatné svety, ktoré vás privítajú svojou charakteristickou flórou a faunou. Stretnete v nich rôzne postavy či živočíchy. 

Pozriete sa do futuristického klubu, kde na jednom konci uvidíte plný tanečný parket a na druhom pri bare sedia mimozemskí štamgasti. Nebudú chýbať podvodné či prírodné lokality a toto všetko je len zlomok toho, čo v Rift Apart uvidíte. Prekvapila ma samotná variabilita prostredí aj ich poctivé a bohaté spracovanie. 

Je v nich naozaj vidieť stovky až tisíce rôznych detailov a fakt, že boli navrhnuté srdcom. Miestami pripomínajú svety, ktoré sme mohli vidieť vo filmových Star Wars či v Strážcoch Galaxie. Bolo tu veľa momentov, kedy som sa len tak kochal okolím, kde sa stále niečo deje a prešiel som každý kúsok mapy. Celkový dizajn, variabilita a grafická stránka Ratchet & Clank: Rift Apart patrí k tomu najlepšiemu, čo v hernom priemysle existuje. 

Rovnako tak sú na tom po technickej stránke aj súboje plné akčných, priam dobrodružných a filmových momentov. Všade svištia strely, nešetrí sa ani výbuchmi a celé je to skutočne svižné. Nechýba ray-tracing, rôzne efekty a množstvo vynikajúcich vizuálnych nápadov. Celé to pôsobí ako animovaný film, ktorý hráte a osobitnou kapitolou sú dokonalé cut scény. 

Vizuálu tiež skvele sekunduje bohatá priestorová audio stránka. Ponúka výborný dabing a mimo neho obsahuje zvuk hádam na všetko. Technická stránka má tri úrovne nastavenia. Máte tu režim vernosť, ktorý obsahuje všetky možné grafické funkcie. Ide napríklad o vylepšené osvetlenie, ray-tracing, vizuálne efekty a vyššiu hustotu scén. 

Jeho samozrejmosťou je tiež 4K rozlíšenie. Daňou za to všetko je snímková frekvencia na úrovni 30 fps, ktorá je však veľmi stabilná a bezproblémová. Ďalším režimom je Performance RT, ktorý hru vďaka 60 fps posúva doslova na novú úroveň. Používa obraz v nižšom rozlíšení a upravuje aj hustotu scén či vizuálne efekty.

Zachováva si však ray-tracing. Aj vďaka tomu si menej skúsené očko možno vizuálny rozdiel až tak nevšimne. Najväčšou zmenou je nižšie rozlíšenie a drobné detaily. Čo však pocítite je prechod z 30 na 60 fps, ktoré hre naozaj pristanú a celé sa to pri tejto snímkovej frekvencii hýbe naozaj dokonale. Sám som tomuto režimu zostal verný zhruba od polky hrania až do konca. 

Jeho alternatívou je tretia možnosť, ktorý je orientovaná na výkon. Má vyššie rozlíšenie, 60 fps, ale nečakajte v ňom žiadny ray-tracing. Jeho absenciu v hre si už všimnete, slabšie sú na tom aj grafické detaily a sám neviem, prečo by ste si ho mali vôbec vybrať. 

U mňa teda viedol performance-RT, aj keď tých 30 fps v režime grafickej vernosti mi vyložene predtým vôbec nevadilo. Ak sa však zo 60 fps vrátite k 30, budete si zrejme musieť chvíľu zvykať a snímková frekvencia vám možno bude pripadať až neprirodzená.  Koniec koncov celé nastavenie závisí len od vašich preferencií a je super, že si môžete vybrať.   

Paletu grafických nastavení potom uzatvára pár voliteľných efektov, podpora HDR a režim zobrazenia s podporu 120 Hz. Na ten však potrebujete aj vhodný televízor. Z uvedených riadkov vyplýva, že Ratchet & Clank: Rift Apart je hra, na ktorej sa len ťažko hľadajú chyby. 

Okrem zopár menších bugov, ktoré spôsobovali zaseknutie postáv tu naozaj nemám, čo by som vytkol. Hráčom, ktorí sú zvyknutí na dlhé hodiny hrania, však vzhľadom na ich pomery môže vadiť 15-hodinová dĺžka hry. 

A možno sa nájdu aj skalní fanúšikovia Ratcheta, ktorým sa nebude páčiť množstvo priestoru, ktorý si pre seba uchmatla Rivet. Mne osobne nič z toho nevadilo a síce rok 2021 ešte nekončí, ale ja už svoju hru roka mám. 

Je ňou Ratchet & Clank: Rift Apart, ktoré po všetkých stránkach predvádza dokonalosť. Tá začína návratom obľúbených postáv, ktoré tentokrát doplní podarená Rivet. Pokračuje vťahujúcim príbehom a situačným humorom. 

Nadviaže dychberúcou audiovizuálnou stránkou. Tá vám ukáže krásne rozmanité a do posledného detailu poctivo prepracované živé svety či postavy. 

No a končí pekelne zábavnou hrateľnosťou, ktorá prináša staré dobré, ale aj výborne zapracované nové prvky. Ratchet & Clank: Rift Apart je tak pre majiteľov PS5 skrátka povinnosť, nad ktorou sa budem rozplývať ešte dlho po jej dohraní.

Hodnotenie: 10/10. 

Plusy:

  • návrat obľúbených hrdinov 

  • skvele navrhnuté postavy vrátane Rivet

  • dokonalá práca s dimenziami 

  • vťahujúci úvod a humorný príbeh

  • vynikajúci mix hrateľnosti 

  • skvele vybalansovaná akcia

  • dychberúca audiovizuálna stránka 

  • široká ponuka kreatívne navrhnutých zbraní 

  • výborne zakomponované funkcie DUALSHOCKU 5

  • české titulky

Mínusy:

  • minihry sú po čase nudné 

  • niekomu môže vadiť dĺžka hry a množstvo priestoru, ktorý si pre seba uchmatla Rivet

Diskusia k článku:

Začať diskusiu