QuietOn 3 - pokojnejší spánok s ANC

Recenzia štuplov do uší s aktívnym potlačením okolitých ruchov, ktoré ocenia hlavne tí najcitlivejší spáči. Dokážu si poradiť s nízkofrekvenčnými zvukmi, ktoré vedia stlmiť alebo úplne odfiltrovať. Nemusia však splniť očakávania každého.

Sú ľudia, ktorí dokážu zaspať vždy a všade. A potom sú tu ostatní, ktorí na spánok potrebujú skutočný pokoj a hlavne ticho. Problémom môžu byť hlučnejší susedia či chrápajúci partner. 

Výhrou nie je ani hromadná doprava alebo akékoľvek iné zvuky, ktoré vás vytrhávajú zo sna. Presne na tieto prípade je tu QuietOn 3. Štuple s aktívnym potlačením hluku (ANC), špeciálne navrhnuté na spánok. Musím povedať, že tento produkt vyzerá slušne už na pohľad. 

Preto ma veľmi zaujímalo, či QuietOn 3 naozaj fungujú a či sa so štupľami v ušiach dá komfortne vyspať. Začal by som charakteristikou. QuietOn 3 pochádza z Fínska a síce pripomína klasické bezdrôtové slúchadlá, ale neslúžia na počúvanie hudby. 

Ide o štuple, ktoré neprehrávajú zvuk. Ich prioritný zmysel je teda odfiltrovanie okolitých ruchov, aby vám dopriali pokojnejší spánok. Na to využívajú dve úrovne potlačenia. Prvou je pasívne, o ktoré sa starajú nástavce, zasúvajúce sa do vášho ucha. 

Nie sú však gumené, ako pri klasických slúchadlách, ale penové. Na pocit sú teda príjemne mäkké a prispôsobia sa vášmu uchu. Druhá úroveň potlačenia okolitých ruchov spočíva v ANC. Zjednodušene funguje tak, že vytvára anti-ruchy, resp. aktívny šum. 

Ten zachytáva a redukuje zvuky okolo vás. Využíva pritom integrovaný mikrofón nasmerovaný do priestoru. Konkrétne QuietOn 3 je navrhnutý tak, aby odfiltroval chrápanie či rôzne nízkofrekvenčné nočné zvuky, ktoré by vám bránili v spánku. 

Štuple sú štandardne dodávané v malom balení, kde nájdete Quiet On 3, puzdro, krátky návod, nabíjací kábel s USB-C a celkovo štyri penové nástavce vo veľkostiach XS, S, M a L. Puzdro slúži ako nabíjačka podobne, ako sme zvyknutí pri klasických bezdrôtových slúchadlách. 

Na prednej strane má šesť LED diód indikujúcich nabitie štupľov. Vzadu sú ďalšie tri diódy ukazujúce stav batérie puzdra. Po jeho otvorení vás milo prekvapí, aké sú QuietOn 3 malé. Výrobca deklaruje, že sú dokonca až trikrát menšie než Apple AirPods Pro (recenzia). 

Dizajnovo sú skôr jednoduché a obsahujú iba nezbytné súčasti. Ich tvar je navrhnutý tak, aby ideálne zapadli do vášho ucha. Nie sú na nich žiadne tlačidlá, iba decentné logo výrobcu.

Pre aktiváciu stačí QuietOn 3 len vybrať z nabíjacieho puzdra a vložiť do ucha. Ako na to, vysvetľuje výrobca na obrázkoch v priloženom manuáli. Najprv si treba vybrať správny nástavec. 

Máte ich tu dosť a s ich veľkosťou sa oplatí trochu experimentovať, aby ste našli ten pravý. Potom je nutné dbať na starostlivé vloženie zatočením priamo do ucha, aby ste dosiahli najlepší efekt ANC. 

Musím povedať, že som sa vyskúšania QuietOn 3 počas týždňa trochu zdráhal. Bál som sa, že mi slúchadlá budú v uchu prekážať a nevyspím sa. Počkal som teda až na víkend, kedy sa moje obavy rozplynuli. 

Štuple sú totiž naozaj malé a veľmi ľahké. Rozmery ušetrili hlavne na tom, že v porovnaní so slúchadlami nepotrebujú hardvér nutný na prehrávanie hudby ani Bluetooth modul. Každý z nich váži len 1,8 gramu. 

Do ucha tak sadnú perfektne. Pred zasunutím treba penové nástavce postláčať palcom a ukazovákom. Je to preto, aby sa pena v uchu pekne roztiahla a dobre utesnila váš zvukovod. Na prítomnosť štupľov v uchu som si ani nemusel zvykať a bez problémov som zaspal. 

Zvyknem spať na boku a prekážkou nebol ani fakt, že mi druhé ucho tlačilo do vankúša. Štuple pevne držali až do rána a počas noci mi vôbec neprekážali. Tu je možno rozdiel od iných bežnejších riešení, ktoré majú vo zvyku vypadávať. 

Veľkostne som ich na fotkách porovnal s mojimi Galaxy Buds+ (recenzia). Samozrejme, jedná sa o rozdielne produkty, preto toto porovnanie slúži iba pre predstavu rozmerov. 

Problém nastal až ráno. Po hodinách spánku a zobudení som ich už v uchu cítil dosť. Začali mi prekážať a musel som si ich hneď vybrať. Podotýkam, že som mal najmenší nástavec, aby som sa vyhol tlačeniu. Osobne mi po pár hodinách počúvania hudby vadia aj štupľové slúchadlá. 

Možno to chce len zvyk a ľudia, ktorí používajú štuple na spánok, prácu alebo im nevadia ani pri hodinách počúvania hudby, by s QuietOn 3 nemali problém ani ráno. Ja osobne však na to nie som zvyknutý a po celej noci mi to robilo problém. 

Ak by som teda štuple s ANC chcel vyžiť na spánok, tak skôr na nejaký kratší, poobedný alebo počas cestovania. A to je pre mňa vzhľadom na cenovku 239 eur naozaj málo muziky za veľa peňazí. 

Moja noc s QuietOn 3 bola tichšia než obvykle. Napriek tomu od toho netreba čakať žiadne zázraky či úplné ticho. To z fyzikálneho hľadiska asi ani nie je možné. Efektivita štupľov  závisí hlavne od toho, v akom prostredí spíte a čo vám pri zaspávaní vadí.

Ak je to napríklad chrápajúci partner, rozhodujúca je intenzita. Na základe toho buď QuietOn 3 odfiltruje zvuky chrápania úplne, iba ich stlmí, alebo ich budete stále počuť za predpokladu, že chrápanie je naozaj silné. 

Samotné fungovanie ANC môžete poznať aj z rôznych bezdrôtových slúchadiel a tu je to rovnaké. Dokáže potlačIť a tlmiť hlavne hlbšie zvukové frekvencie. QuietOn 3 si v mojom prípade poradili s bežným (nie extrémnym) chrápaním a televízorom pusteným vo vedľajšej izbe. 

Ani jeden z týchto zvukov som nepočul a nevnímal. Na druhej strane vyššie tóny stále počujete, aj keď trochu menej a tlmene. So štupľami sa tak môžete bez problémov rozprávať a nemusíte sa obávať ani toho, že by vás ráno nezobudil budík. 

Efekt štupľov s ANC tak ocenia hlavne najcitlivejší spáči, ktorých pred zaspávaním privádzajú do šialenstva aj nízkofrekvenčné tlmené zvuky. Môže ísť napríklad o tikanie hodín, televízor v susednom byte, ktorý počuť cez steny či zvuk chladničky. 

QuietOn 3 dokáže pomôcť aj v prípade, že je vašim problémom zvuk mikrovlnky či klimatizácie, kroky susedov na schodisku, tlmené ruchy nočnej premávky, ozývajúca sa práčka z kúpeľne alebo splachovanie toalety. 

Toto všetko ANC minimálne stlmí alebo úplne odfiltruje. Výsledný efekt je vždy závislý od intenzity daného zvuku. So štupľami sa určite lepšie spí aj v aute, vlaku či autobuse, kde je potlačený zvuk motora. 

Štuple som ocenil aj pri práci, kde vďaka odfiltrovaniu ruchov poskytuje vyššiu úroveň sústredenia. Tú si môžete užívať aj vďaka dobrej výdrži batérie, ktorá zvláda zhruba tých 28 hodín prevádzky. Potom stačí štuple v puzdre nabiť a ide sa ďalej. 

Pred kúpou si možno skúste zaobstarať obyčajné štuple za pár eur. Ak s nimi dokážete vydržať spať pár nocí a ich tlmenie vám vyhovuje, QuietOn 3 dokáže vďaka ANC zájsť ešte o niečo ďalej. 

Výsledný efekt však stále ovplyvňuje hlavne prostredie, v ktorom spíte. Schopnosti QuietOn 3 tak najlepšie ocenia hlavne tí najcitlivejší, ktorí majú problém zaspať aj pri spomínaných nízkofrekvenčných zvukoch. 

Tie dokáže úplne odfiltrovať alebo pri najmenšom stlmiť. V prípade, že je príčina vašich spánkových problémov iná resp. hlučnejšia, tieto štuple nemusia naplniť očakávania. 

Odporúčaná cena: 239 eur

Výhody:

  • pasívne tlmenie v kombinácii s ANC 

  • malé rozmery a nízka hmotnosť

  • dobre sedia v uchu a nevypadnú ani počas noci

  • slušná výdrž batérie 

Nevýhody:

  • vysoká cenovka 

  • nemusia naplniť očakávania každého 

  • po dlhšej dobe používania v uchu už pôsobia nepríjemne

  • sú závislé hlavne na prostredí, v ktorom spíte  

Záver

QuietOn 3 vo výsledku nie je pre každého. Ak od neho čakáte úplné ticho za každých okolností, zrejme vás sklame a vaše problémy so spánkom neodstráni. Odrádzať môže aj pomerne vysoká cenovka, za ktorú nemusíte dostať to, čo očakávate. 


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu