Qualcomm sa snaží presvedčiť vládu USA, aby mohol firme Huawei predávať čipy

Po tom, čo Huawei dostal zákaz vyrábať vlastné čipy Kirin pomocou americkej technológie, bude musieť nájsť alternatívu a osloviť výrobcov tretích strán. Do hry chce vstúpiť americký Qualcomm.

Krušné časy nemajú konca a Huawei musí skončiť s výrobou vlastných čipov Kirin. Deje sa tak pod tlakom americkej vlády, ktorej sa nepáči, že na výrobu sa používajú americké technológie. Po zavedení sankcií je Huawei nútený obrátiť sa na tretie strany. 

Medzi ďalších výrobcov čipov patria MediaTek, Samsung a Qualcomm. Práve posledný menovaný sa snaží lobovať za to, aby mohol s čínskym výrobcom obchodovať. 

Qualcomm je totiž americká firma a tie majú s Huaweiom zmrazené vzťahy. Vo svojej prezentácii tvrdí, že čínsky výrobca bude v blízkej budúcnosti schopný získať hardvérové zdroje na výrobu 5G smartfónov. Pri tejto príležitosti by sa mohol snažiť nadviazať partnerstvo s výrobcami mimo USA, medzi ktorých patrí taiwanský MediaTek a kórejský Samsung. 

Ak Qualcomm nevyužije túto príležitosť, môže údajne prísť ročne až o 8 miliárd dolárov. Aj to je dôvod, prečo sa snaží presvedčiť vládu USA, aby obchod s Huaweiom povolila. Obe firmy už spolupracovali v minulosti a čipy Qualcomm poháňajú niektoré modely Huawei nižšej a strednej triedy. Do top modelov výrobcu sa však zatiaľ nedostali. 

Zdroj: wsj.com


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu