Prvý model Moto G prišiel pred desiatimi rokmi. Motorola oslavuje 200 miliónov predaných kusov

Modelový rad Moto G prišiel prvýkrát v novembri 2013. Za svoju desaťročnú cestu sa do jeho rodiny zaradili desiatky modelov smartfónov. Výrobca hovorí o viac než 200 miliónoch predaných zariadení. Zaspomínajme si na prvý model.

Nemusíte byť fanúšikom značky Motorola, no zrejme poznáte rad Moto G. Táto séria už desať rokov prináša smartfóny s výbavou určenou širokým masám zákazníkov. Nájdeme tam základné modely s nízkou cenou aj smartfóny s veľmi dobrou výbavou, ale za prijateľnú cenu. 

Prvá Motorola Moto G (základné info) priniesla 4,5-palcový HD displej, štvorjadrový procesor Snapdragon 400 a 1 GB operačnú pamäť RAM kombinovanú s 8 GB alebo 16 GB úložiskom. Dnes sa nad týmito pamäťovými verziami len pousmeje. Mnohé smartfóny majú 8 GB kapacitu uvedenú pri RAM a interné úložisko už štandardne začína na 128 GB.

Rozlíšenie displeja sa ale vlastne za desať rokov až tak výrazne neposunulo. Stále je v lacnejších modeloch HD, maximálne Full HD. Buďme ale úprimní, pre ľudské oko a bežné používanie to zvyčajne stačí. 

O 4G konektivite sa nám v roku 2013 ani nesnívalo, museli sme si vystačiť s 3G a maximálnou rýchlosťou 21 Mbps, štandardom bol microUSB konektor a Bluetooth 4.0. Batéria bola v tom čase menej než polovica z dnešnej, Moto G priniesla v roku 2013 2070 mAh, dnes je už bežných 5000 mAh. Cena Motoroly Moto G bola pri štarte 179 eur, čo bolo vtedy približne 130 eur. Takže podobná cena na dnešné pomery za najlacnejší model Moto G14. 

Predstavenie modelu Moto G4 v roku 2016 bolo pre sériu Moto G významným míľnikom. Nielenže už značka Motorola patrila pod Lenovo, ale výrobca priniesol rovno tri modely série Moto G4, nie iba jeden. Zároveň prvýkrát bol v rodine Moto G použitý snímač odtlačkov a kamerový systém PDAF s laserovým automatickým zaostrovaním. 

Posledný najvyšší model rodiny, Moto G84, ponúka kvalitnú konštrukciu vo farbe roka 2023 Viva Magenta od Pantone so zadnou stenou zo syntetickej kože. Fotoaparátom nechýba optická stabilizácia obrazu a batérii rýchle nabíjanie. Aj do budúcna sa môžu fanúšikovia značky tešiť na zariadenia s prémiovým dizajnom a výkonným hardvérom. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu