Prvý kontakt so Xiaomi Mi 11

Prvé dojmy a skúsenosti z necelých dvoch dní používania. Prémiový model ponúka výborný 6,8'' displej, dostatok výkonu a kvalitný fotoaparát.

Do redakcie nám na krátky čas dorazila horúca novinky Xiaomi Mi 11 (základné info). Dostali sme tak možnosť zoznámiť  sa s novým smartfónom a vyskúšať niektoré funkcie. Výrobca zatiaľ nenasleduje Apple a Samsung, a tak v balení nájdeme aj nabíjačku, dokonca s výkonom 55 W. Na dobitie 50 % kapacity vám stačí približne štvrťhodina nabíjania. 

Xiaomi Mi 11 má konštrukciu so zaoblenými bokmi, čo pôsobí tenkým a elegantným dojmom, no v ruke sa výrazne šmýka. Preto oceňujeme, že súčasťou balenia je aj priesvitný ochranný obal, navyše s antibakteriálnou úpravou, čo je vhodné nielen v časoch koronakrízy. 

Novinka sa pýši 6,81'' 120 Hz displejom AMOLED DotDisplay s jemným WQHD+ rozlíšením 1440 x 3200 bodov, ochranným sklom novej generácie Gorilla Glass Victus, až 120 Hz obnovovacou a 480 Hz dotykovou frekvenciou. V nastaveniach máte na výber medzi maximálnou 120 Hz a bežnou 60 Hz frekvenciou. 

Integrovaná čítačka odtlačkov reagovala na môj priložený palec veľmi dobre a počet nerozpoznaných pokusov bol oveľa nižší než pri nedávno testovaných Samsungoch série Galaxy S21. Zaoblenie na bokoch displeja je len mierne, vôbec pri ovládaní telefónu neprekáža. 

Na displeji je od výroby nalepená ochranná fólia, na niektorých miestach sa však začala uvoľňovať a vznikaly neestetické bubliny. Na prvé dni používania, kým si kúpite nejaké ochranné sklo podľa vlastných predstáv, ale určite stačí. 

O výkon sa nemusíte obávať, na bežné procesy, ale aj graficky náročné hry tu je 5 nm čipset Snapdragon 888 doplnený 8 GB operačnou pamäťou RAM. Na výber máte 128 GB alebo 256 GB vnútroný priestor, ale bez možnosti rozšírenia microSD kartami. Vyladené a šikovné používateľské prostredie MIUI 12, ktoré beží nad Androidom 11, je plné doplnkových funkcií. 

Nechýba napríklad podrobné nastavenie Always on displeja vrátane načasovania, čo vám pomôže šetriť batériu. Obrazovku viete zobidiť zodvihnutím telefónu alebo dvojitým ťuknutím na displej. Práve displej patrí medzi najväčších žrútov energie a vhodným nastavením viete ušetriť aj niekoľko desiatok minút výdrže batérie. 

Pomocníkom je tu nastavenie funkcií v sekcii Batéria. Nájdete tam odporúčania, ktoré vám pomôžu šetriť energiou. Napríklad pri znížení frekvencie obrazovky zo 120 Hz na štandardných 60 Hz predĺžite výdrž batérie podľa výrobcu až o hodinu a pol. Mi 11 podporuje aj revezné bezdrôtové nabíjanie, môžete ho tak využiť aj na dobíjanie kompatibilných zariadení. 

Kvalitné stereo reproduktory sú vyladené firmou Harman Kardon, o čom svedčí nápis na hornej strane smartfónu, kde nájdeme aj infraport na ovládanie domácej techniky, ako sú televízory či klimatizácie. 

Mi 11 dostalo veľmi podobné fotoaparáty ako starší súrodenec Mi T10 Pro, ktorého recenziu si môžete prečítať v článku Xiaomi Mi 10T Pro 5G - top výbava, rozumná cena. Takisto tu nájdeme hlavný 108 Mpix snímač, aj keď s mierne horšou svetelnosťou než pri Mi 10T Pro. No na výsledných fotografiách rozdiel nevidno.

Nechýba optická stabilizácia obrazu ani nahrávanie videí až v 8K rozlíšení. Nočný režim je nielen na hlavnom, ale aj na prednom 20 Mpix fotoaparáte. Výrobca pri prezentácii novinky upriamil pozornosť na kreativitu pri nahrávaní videí, ktorú môžete ukázať pri jednom zo šiestich filmových funkcií s podporou AI. 

Napríklad Parallel World duplikuje a invertuje vašu scénu a vytvára dojem zrkadleného sveta, Freeze Frame Video zmrazí a naklonuje video zábery, a vytvorí zdanie, že časti vášho videa sú zmrazené v čase. Režim Magic Zoom vytvára ilúziu súčasného približovania scény pri odďaľovaní kamery, ide o filmový trik obľúbený v thrilleroch.

Využiť môžete aj nahrávanie videa vo formáte HDR10+ a nový režim časozberného snímania Pro s nastavením rýchlosti uzávierky, citlivosti, clony a expozičnej hodnoty, čo oceníte najmä v zhoršených svetelných podmienkach. 

Hlavný 108 Mpix fotoaparát dopĺňa 13 Mpix širokouhlý a 5 Mpix senzor určený na makro zábery. Teleobjektív tu nenájdeme, no pri 108 Mpix snímke vidno pri priblížení dostatok detailov. 

Xiaomi Mi 11 je vydarený top model, ktorý láka výkonným čipsetom, výborným displejom, slušnými fotoaparátmi a rýchlym nabíjaním. Kvôli krátkemu času, ktorý som mala na prvé zoznámenie, sa nemôžem objektívne vyjadriť k výdrži na jedno nabitie, no je pravdepodobné, že 4600 mAh batéria nebude mať s celodennou výdržou problém ani pri náročnom používaní. 

Cena 128 GB verzie je pre slovenský trh stanovená na 769 eur, za 256 GB model zaplatíte na Slovensku 819 eur

Skúšobné fotografie:

 


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu