Prvý kontakt s Huawei Nova 9

Po dlhšom čase uviedol Huawei na globálny trh ďalší smartfón. Beží v ňom najnovší systém HarmonyOS, láka 50 Mpix fotoaparátom a rýchlym 66 W nabíjaním. Novinku sme si vyskúšali krátko po konferencii, ktorá sa uskutočnila vo Viedni. (živé fotografie)

Už od uvedenia na trh v roku 2016 predstavuje rad Nova najnovšie technológie Huawei v štýlovom kabáte. Zákazníkom tak ponúka najmodernejšie inovácie, ale za dostupnejšiu cenu. 

Huawei Nova 9 ponúka elegantný dizajn s jemne zaoblenými bočnými stenami a hrúbkou konštrukcie necelých osem milimetrov. Vďaka tomu dobre padne do ruky, čomu napomáha aj výborná hmotnosť, len 175 gramov. Podobne veľké zariadenia zvyčajne dosahujú, alebo aj presahujú, hmotnosť 200 gramov. 

Zadnej strane dominuje zostava fotoaparátov so zvýrazneným hlavným objektívom Star Orbit Ring, za ktorým sa ukrýva 50-megapixelový snímač RYYB Ultra Vision. Dopĺňajú ho ďalšie tri fotoaparáty: 8 Mpix širokouhlý a dva 2-megapixelové určené na snímanie makro záberov zo vzdialenosti 4 cm a rozostrovanie pozadia pri portrétovom režime. Zamrzí absencia teleobjektívu. V tejto cenovej kategórii ho už očakávame. 

Takisto nenájdeme optickú stabilizáciu obrazu, ktorá by pomohla pri snímaní v zhoršených svetelných podmienkach. Spoľahnúť sa musíme na softvér, ktorý sa vysporiada s tmavými miestami a digitálnym šumom. Výrobca na prezentácii upriamil pozornosť aj na umelú inteligenciu, ktorá pomáha k čo najlepším výsledkom.

Pre nočné fotografie môžete využiť špeciálne režimy, ako sú Extreme Night Shoot a Night Portrait, ktoré sú vhodné aj pri slabom osvetlení. Fanúšikov selfie zrejme poteší 32 Mpix predná kamera, ktorá poslúži aj v režime nahrávania prednou a zadnou kamerou naraz.

Zaujímavou a zábavnou funkciou je režim Vlog, ktorým môžete nahrávať videá v piatich rôznych kombináciách, kedy sa naraz využíva predná a zadná kamera. 

Prednej strane dominuje 6,57-palcový OLED displej s Full HD+ rozlíšením 1080 x 2340 bodov a 120 Hz obnovovacou frekvenciou. Dotyková frekvencia dosahuje hodnotu 300 Hz. Čítačka odtlačkov je integrovaná do displeja a je rýchla a po krátkom používaní vyzerá, že aj spoľahlivá.  

Lákadlom novinky je 66 W rýchle nabíjanie. Batériu so 4300 mAh kapacitou nabijete z nuly do plnej kapacity za 38 minút. Do 50 % to trvá necelú štvrťhodinku. 

Srdcom smartfónu je výkonný 6 nm čipset Snapdragon 778G 4G doplnený 8 GB operačnou pamäťou RAM a 128 GB úložiskom. Bez možnosti rozšírenia. Určite by sme uvítali dvojnásobnú kapacitu, keď slot na microSD chýba. 

Telefón je vybavený chladiacimi fóliami VC Liquid Cooling & Graphene, ktoré inteligentne snímajú teplotu smartfónu a upravujú jeho výkon tak, aby zariadenie zostalo chladné a fungovalo bezchybne po celú dobu používania. 

Huawei Nova 9 ponúka dizajn vlajkovej lode, rýchly procesor, svižný systém, ultra rýchle nabíjanie a kvalitný hlavný fotoaparát, no zamrzí absencia teleobjektívu, slotu na pamäťové karty,  chýba vodeodolnosť, zišli by sa stereo reproduktory aj 5G pripojenia. A to sme ešte nespomenuli chýbajúce Google služby. Veľká časť aplikácií sa v AppGallery už síce nachádza, ale stále množstvo softvéru chýba. 

Konkurencia v podobnej cenovej kategórii viacero z týchto chýbajúcich vlastností ponúka. Čoskoro príde na náš trh Honor 50, ktorý má s Nova 9 veľa spoločného, navyše mu už nechýbajú služby Googlu. Novinka to tak nebude mať zrejme jednoduché. Kompletné špecifikácie Huawei Nova 9 sa dočítate v základnom infe

Počas prezentácie nového smartfónu sa Huawei pochválil sprístupnením bezkontaktných platieb pre telefóny Huawei s HMS (Huawei Mobile Services) službami, teda takými ktorým chýba podpora Google služieb. 

V obchode AppGallery pribudla aplikácia Curve, kde stačí pridať platobnú kartu a môžete Huawei smartfónom platiť v obchodoch. Navyše, pri každej platbe získate minimálne 1 % z ceny nákupu späť. Viac sme o apke Curve písali v tomto článku

Huawei Nova 9 bude na Slovensku dostupný od 1. novembra 2021 v dvoch farebných variantoch - ligotavej modrej (Starry Blue) a nadčasovej čiernej (Black). Odporúčaná cena je stanovená na 499 eur. Predobjednávky už odštartovali, neskôr sa novinka objaví aj v ponuke mobilných operátorov. 




 

Diskusia k článku:

Knoxville25.10.2021 - 00:27 Trvalý odkaz

Sranda,že vy sa tu s tým modelom ešte len "zoznamujete" a v Čechách ho už stihli otestovať a zrecenzovať. A tak by sa dalo pokračovať aj pri iných značkách a modeloch.Smutné akým tempom "napredujete" po školníkovom predaji...😌🙁

Karol Sendrei29.10.2021 - 22:30 Trvalý odkaz

In reply to by Knoxville

No…lenže to tiež neni najlepšie,keď tie telefóny tak rýchlo recenzujú. Človek musí telefón aktívne používať niekoľko týždňov,aby ho vedel správne posúdiť. Napríklad na mobilenet.cz si ten Papadopoulus zoberie telefón na víkend a v pondelok už vydá recenziu. To akože čo stihol zistiť za 2 dni? 🤷🏻‍♂️

Knoxville30.10.2021 - 16:07 Trvalý odkaz

In reply to by Karol Sendrei

V tomto prípade a Tebou nemôžem súhlasiť. Pretože Iphone 12 a 13 mini sa líšia skutočne v maličkostiach. Takže by som aj veril,že tie rozdiely vie za víkend porovnať. U iných značiek si myslím,že treba minimálne týždeň na serióznu recenziu...

Celá diskusia 3 príspevky