Prvý Apple iPhone priniesol pred 15 rokmi revolúciu

Dnes je to 15 rokov, čo svet spoznal prvý iPhone. Aj keď ohlasy na dotykový telefón ovládaný prstami neboli úplne pozitívne, iPhone udal trend, ktorý zmenil používanie mobilov. V článku nájdete aj odkaz našu recenziu.

Apple iPhone (2G) mal premiéru 9. januára 2007 v San Francisku. Vtedajší šéf firmy Steve Jobs predstavil prelomové zariadenie, ktoré sa stalo predchodcom dnešných smartfónov a navždy zmenil trh mobilných telefónov. 

Išlo o prvý telefón s dotykovým displejom, ktorý ste mohli ovládať prstami, nepotrebovali ste stylus. Dovtedy niečo nevídané. Postupne si tento spôsob ovládania osvojili aj ďalší výrobcovia a dnes si už len pamätníci spomínajú na časy, kedy dotykové displeje boli výsadou iba drahých telefónov určených najmä na prácu. 

Aj keď bol prvý iPhone revolučným zariadením, chýbalo mu niekoľko základných funkcií, na ktoré sme boli zvyknutí z "hlúpych" telefónov. Nepodporoval MMS-sky, nedali sa inštalovať ďalšie aplikácie (App Store prišiel až o rok neskôr), cez Bluetooth ste neposlali nič a 2-megapixelový fotoaparát slúžil iba na základné snímanie fotografií, videá nahrávať nedokázal. A predná kamera chýbala úplne, až do vydania iPhonu 4 (základné info)

Technologickí nadšenci, ktorí chceli z iPhonu "vyžmýkať" viac, než výrobca svojim zákazníkom dovolil, využívali Jailbreak, teda odomknutie operačného systému pre neoficiálne zásahy do platformy iPhone OS.  

Napriek týmto obmedzeniam sa iPhone stal hitom a pobláznil svet. Prvá generácia sa na Slovensku dala kúpiť z neoficiálneho dovozu iba u niektorých predajcov, vďaka čomu sme našim čitateľom mohli priniesť jeho recenziu. Nájdete v nej prvé dojmy z revolučného ovládania a rýchleho systému, no nechýbajú ani kritické pripominky a živé fotografie. 

Situácia sa zmenila až s príchodom iPhonu 3G (základné info). Tento model predávali mobilní operátori len so špeciálnym paušálom, ktorý obsahoval vyšší objem dát než bežné programy. Na svoje plnohodnotné fungovanie totiž iPhone potreboval internetové pripojenie a bez Wi-Fi alebo mobilných dát, sa niektoré jeho funkcie nedali využívať. 

V kompaktom tele so zaoblenou zadnou stenou, ktorá výborne padla do ruky, bežal procesor Samsung S5L8900, operačná pamäť eDRAM ponúkala 128 MB kapacitu a vnútorné úložisko sa predávalo v troch verziách: 4 GB, 8 GB a 16 GB. Slot na microSD karty už vtedy chýbal. Na 3,5-palcovej uhlopriečke bolo použité rozlíšenie 320 x 480 bodov. 

Jedným z prvkov, ktoré si iPhone udržal od svojho prvého modelu až do súčasnosti, je hardvérový prepínač hlasného a tichého režimu. Výborná vec. Problematický bol hlboko zapustený 3,5 mm jack, neoriginálne slúchadlá sa doň nedali zapojiť. Tent problém Apple odstránil v ďalšej generácii. 

V šuplíku mám ešte stále odložený iPhone 3G, ktorý je už historickou spomienkou na časy, kedy si dotykové telefóny ešte len hľadali svojich fanúšikov. Dnes sú už vo výraznej prevahe nad tlačidlovými telefónmi a jednu z najdôležitejších úloh v tom bez pochyby zohral prvý iPhone. 
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu