Prodigy od Tachyum - prvý univerzálny procesor na svete

Vývojové centrum spoločnosti Tachyum sa nachádza aj na Slovensku. Prodigy kombinuje v rámci jedného čipu procesor na všeobecné použitie, superpočítače (HPC), umelú inteligenciu (AI), hĺbkové strojové učenie a ďalšie disciplíny umelej inteligencie.

Generálnym riaditeľom startup spoločnosti Tachyum je americký Slovák Dr. Radoslav Danilák. Pred rokom jeho firma získala od slovenskej vlády 15-miliónový úver na vybudovanie výskumno-vývojového centra. Už vtedy spomínal, že chce zo Slovenska spraviť čipovú veľmoc.

Teraz firma oznámila, že v súlade s plánom dosiahla významný míľnik v detailnom fyzickom dizajne svojho univerzálneho procesora Prodigy. V súčasnosti dokončila 90 % plochy čipu s overeným podrobným fyzickým dizajnom, pričom výsledky taktovania na najvyšších úrovniach sú lepšie, než sa očakávalo. 

Procesor podľa vyjadrenia CEO spoločnosti výrazne zvýši výpočtový výkon a efektivitu zaťaženia dátových centier, umelej inteligencie a HPC. Trojnásobne nižšie náklady na procesor Prodigy (na MIPS) v porovnaní s konkurenčnými CPU, sa spolu s jeho desaťnásobnou úsporou energie premietajú do štvornásobného zníženia celkových ročných nákladov dátových centier. 

Aj keby veľkí zákazníci ako Google, Amazon či Facebook použili vo svojich datacentrách len 50 % produktov Prodigy, reálne by mohli ušetriť miliardy dolárov ročne. Každé dátové centrum vybavené procesorom Prodigy sa totiž podľa definície stáva nízkonákladovým centrom výnimočnosti pre umelú inteligenciu a nízkonákladovým HPC systémom.

Spoločnosť Tachyum zároveň oznámila, že rozšíri na Slovensku nové európske sídlo a datacentrum. Pre Slovensko by to mohlo mať veľký prínos. Nielen znalostnej ekonomiky, príliv mozgov zo sveta, ale aj technologickú suverenitu. Ide totiž o vlastný európsky čip.

Sériová výroba 64-jadrového procesora Prodigy, ktorý je vlajkovým produktom spoločnosti, je naplánovaná na rok 2021.
 
Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu