Procesor Apple M1: vysoko výkonný a pritom energeticky úsporný

Apple na svojej prezentácii uviedol očakávaný čip s vysokým grafickým výkonom a napriek tomu energetickou úspornosťou. Spustíte na ňom aj apky pre iPhone a iPad.

Apple Silicon M1 je vyrobený 5 nm technológiou. Podľa výrobcu ide o energeticky úsporný čipset so špičkovým výkonom. Ide o prvý čip spoločnosti Apple navrhnutý špeciálne pre Mac.

M1 je optimalizovaný pre operačný systém počítačov Mac, v ktorých sú dôležité malé rozmery a energetická účinnosť. Systém na čipe (SoC) kombinuje početné výkonné technológie do jedného čipu a je nabitý 16 miliardami tranzistorov.

M1 tiež obsahuje architektúru zjednotenej pamäte, ktorá spája pamäť s vysokou šírkou pásma a nízkou latenciou do jednej oblasti v rámci vlastného balíka. To umožňuje všetkým technológiám v SoC prístup k rovnakým údajom bez ich kopírovania medzi viacerými fondmi pamäte, čo ďalej zvyšuje výkon a efektívnosť.

Čip v sebe kombinuje štyri výkonné a štyri úsporné jadrá. Samotné štyri výkonné jadrá poskytujú podobný výkon ako dvojjadrový MacBook Air súčasnej generácie. 

Osemjadrová grafika je podľa Applu najrýchlejšie GPU na svete. Spolu s optimalizovaným systémom macOS Big Sur, ktorý oficiálne príde formou aktualizácie vo štvrtok, má byť rýchlosť pri JavaScripte až 1,5-násobne vyššia s 3-násobne rýchlejšou odozvou. 

Oproti predchádzajúcej generácii počítačov Mac ponúka nový čip M1 až 3,5-krát rýchlejší výkon procesora, až 6-krát rýchlejší výkon GPU a až 15-krát rýchlejšie strojové učenie, a to všetko pri súčasnom umožnení dlhej výdrže batérie.

Vďaka macOS Big Sur a čipu M1 budú môcť používatelia počítačov Mac spustiť väčšiu škálu aplikácií než kedykoľvek predtým. Celý softvér Apple pre Mac je teraz univerzálny a natívne beží na systémoch M1. 

Existujúce aplikácie pre Mac, ktoré neboli aktualizované na verziu Universal, budú fungovať bez problémov s technológiou Apple Rosetta 2. Novinkou je, že aplikácie pre iPhone a iPad môžu teraz bežať priamo na Macu. 

M1 poháňa nový MacBook Air, 13-palcový MacBook Pro a Mac mini, ktoré mali premiéru na koferencii Applu spolu s novým čipom. 

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

denial11.11.2020 - 13:28 Trvalý odkaz

> vysoko výkonný & energeticky úsporný

pokial ja viem, tieto dve vlastnosti nikdy neisli dohromady a pochybujem, ze M1 ako prvy zazrak na svete to dokaze

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne11.11.2020 - 14:19 Trvalý odkaz

Hlavne ze pribalili aj nabijacku

Celá diskusia 2 príspevky