Pri zimnej údržbe vysielačov využívajú technici aj sánky a hokejky

Ľad a sneh vie operátorov poriadne potrápiť. Občas sa k tomu pridajú hlodavce a muchy ukrývajúce sa pred zimou v anténe. Údržba si v zimných mesiacoch vyžaduje nielen dobrú kondíciu technikov, ale aj skialpinistický výstroj.

Zasnežená krajina pripomínajúca ľadové kráľovstvo, vyzerá malebne, ale pre technikov operátorov, ktorí musia zabezpečiť údržbu vysielačov za každého počasia, to znamená zhoršený pohyb v teréne, namáhavé odstraňovanie stoviek kilogramov ľadu a potrápiť vedia aj zvieratá, ukrývajúce sa v teple antény. 

Kojšovská hoľa s výškou 1246 m n. m. je najvyšší bod okresu Košice – okolie a na tomto mieste má košický operátor Alternet uzol rádiovej siete, ktorým zabezpečuje spojenie pre niekoľko obcí a miest. Silný dážď so snehom pri teplotách okolo nuly dokáže obaliť antény hrubou vrstvou snehu a ľadu a narušiť komunikáciu za pár hodín, no ich očistenie môže zabrať aj celý deň. 

V lete nie je problém dostať sa na miesto po asfaltovej ceste, no v zime je na nej hlboký sneh a keď pod ťarchou snehu na cestu spadne strom, technici musia niekoľkokilometrovú trasu absolvovať peši. Vtedy prídu na rad sánky, na ktorých dotiahnu dvesto kilogramov prídavných akumulátorov na prekrytie výpadkov elektriny. Na čistenie antén od snehu a ľadu sa im výborne osvedčila hokejka. 

"Je to taký kojšovský štvorboj – najprv uphill, potom lopata, hokejka, a nakoniec downhill", dopĺňa prevádzková riaditeľka Alternetu Danka Rybáriková.

Liptovský operátor PROFI-NET prevádzkuje vysielače, ktorými poskytuje telekomunikačné služby aj v lyžiarskych strediskách, na Chopku i Lomnickom štíte. Vo vysokých polohách vie mrznúci dážď v kombinácii s vetrom v extrémnych prípadoch za hodinu obaliť vysielač ľadom s hmotnosťou aj 300 kg. Rekordom je námraza s hmotnosťou 450 kg, ktorá sa na vysielači vytvorila za jednu noc. 

Banskobystrický BBXNET má s náhlou zmenou počasia zaujímavú skúsenosť. Technici zaznamenali zhoršujúce sa parametre jedného z vysielačov, čo znamenalo lokálne zhoršenie kvality služieb. Nasledovala výmena komponentov, merania, ale situácia sa nezlepšovala. Príčinu zistil po otvorení antény, kedy sa z nej vysypalo neuveriteľné množstvo múch, ktoré dnu vnikli malým otvorom a ukryli sa tam pred zimou. 

Problémom sú aj hlodavce hľadajúce teplo, ktorí si radi pochutia aj na optickej sieti operátora. Stretol sa s tým operátor DataNetworks, keď začal dostávať hlásenia o zvláštnych výpadkoch služieb v novostavbách, ktoré susedili s poľom. Príchodom ochladenia sa hlodavce prehrýzli cez zateplenie budovy novostavby susediacej s poľom a vytvorili si cestu až do rozvádzača, kde našli nielen teplo, ale aj stravu, v podobe optických komponentov. Možno prekvapí, že najviac im chutili tie komponenty, ktoré boli aktívne. 

Zdroj: tlačová správa

 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu