Pri boji s koronavírusom by mali pomôcť lokalizačné dáta mobilných operátorov

Mobilní operátori majú cenné dáta, ktoré by mohli pomôcť pri zvládaní pandémie. Vláda navrhne zmenu zákona.

Súčasťou vládnych opatrení na zvládnutie boja s koronavírusom, by malo byť využitie lokalizačných dát, ktoré majú mobilní oeprátori k dispozícii. Vedia, ku ktorému vysielaču sa v ktorom čase SIM karta prihlásiala, a tak dokážu mapovať váš pohyb. 

Tieto dáta by v záujme ochrany verejného zdravia rada využila vláda, ktorá chce v skrátenom legislatívnom konaní pripraviť zmenu zákona. 

Premiér Igor Matovič na tlačovej konferecii povedal, že nechcú spustiť nejaký Big Brother, ani nepotrebujú sledovať, kto s kým a kedy hovoril, alebo sa stretol. Dôvodom je len mať informáciu o pohybe ľudí nakazených koronavírusom. 

Bolo by to užitočné aj pre zvyšné obyvateľstvo. Pokiaľ by sa vo vašej lokalite pohyboval človek pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19, dostali by ste informačnú SMS-ku s upozornením a odporúčaním nechať sa vyšetriť. 

Informačné SMS správy by boli posielané aj samotným nakazeným, pokiaľ by napríklad opustili miesto karantény. 

Na lokalizačných dátach je založená aj mobilná aplikácie Zostaň Zdravý, ktorá okrem iného anonymne mapuje pohyb ľudí s pozitívnym testom. Aj spätne by mala upozorniť používateľa, že sa pohyboval v blízkosti niekoho, koho výsledky na COVID19 boli časom pozitívne. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu