Pred 50 rokmi sa uskutočnil prvý hovor z mobilného telefónu

Dnes je to pol storočia, čo prebehol prvý telefonický hovor z mobilu. Patril značke, ktorá sa aj po päťdesiatich rokoch pohybuje vo svete mobilných technológií. Viete alebo si tipnete o koho ide?

Prvý hovor na svete uskutočnený z mobilného telefónu Motorola DynaTAC (skratka pre Dynamic Adaptive Total Area Coverage) prebehol 3. apríla 1973 v New Yorku a volajúcom bol americký inžinier spoločnosti Motorola Martin Cooper. V mobilnom telefonovaní videl budúcnosť a tvrdil, že ľuďom dá táto technológia slobodu. Mal pravdu. 

Na predstavenie prevratnej novinky si vybral netradičné miesto. Novinárom ho ukázal počas chôdze po Manhattane. Bez toho, aby vedel, či prístroj pracuje, vytočil číslo svojho hlavného konkurenta Joela Engela z AT&T. Martin Cooper hovorí, že Joel zostal bez slova, keď počul: "Joel, volám ti z mobilného telefónu, skutočného vreckového prenosného mobilného telefónu." Ticho na druhom konci linky bolo potvrdením obrovského úspechu a významu vynálezu, ktorým Motorola zmenila svet.

Komerčne dostupným prenosným telefónom sa o desať rokov neskôr stal model Motorola DynaTAC 8000X, ktorý si však vďaka vysokej cene takmer 4000 USD mohli dovoliť len bohatí ľudia. Dnes sa nad hmotnosťou takmer 800 gramov, rozmermi 330 x 45 x 89 mm a jednoriadkovým LED displejom len pousmejeme. Maximom bola polhodina hovoru a pokiaľ ste telefón nechali v pohotovostnom režime, tak sa musel po deviatich hodinách dobíjať.

K masovému používaniu došlo až o približne dvadsať rokov neskôr, kedy sa v Európe používala NMT sieť, v USA to bola AMPS. Naozajstný boom nastal až po nástupe GSM siete a mobilné telefóny sa postupom času menili z 30-centimetrových kvádrov až po naozaj kompaktné.

K prvotnej funkcii, a to telefonovaniu, sa neskôr pridali SMS správy, dáta a mobil sa postupne stal naším celodenným spoločníkom, ktorý slúži na množstvo úloh. Celý ten čas nás sprevádza značka Motorola a určite mnohí z vás si spomenú na ikonický model Motorola Razr V3, ktorý prišiel na trh v roku 2004. 

Zdroj: fony.sk, tlačová správa Motoroly

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu