Pred 13 rokmi spustil prevádzku tretí operátor

O2 oslavuje 13. narodeniny. Svojím príchodom pomohol na slovenskom trhu znížiť ceny za mobilné služby a zmeniť dovtedy zaužívané pravidlá.

Presne 2. februára 2007 spustil na Slovensku komerčnú prevádzku tretí mobilný operátor. Zákazníkov lákal nižšími cenami služieb než mala konkurencia, a to dokonca bez viazanosti. 

Keďže v tom čase nemal dostatočné pokrytie vlastnou sieťou, využil možnosti národného roamingu, ktorý zabezpečoval vtedajší T-mobile. Prvé vlastné GSM základňové stanice spustilo O2 v polovici marca 2007. 

3G sieť začal modrý operátor postupne zapínať v roku 2011 a dnes už prevažuje 4G, ktoré je k dispozícii pre vyše 97 % populácie Slovenska.  

O2 príchodom na trh prispelo k jednoduchšiemu prenosu čísla a zaviedol zjednotenie ceny pri platbe na faktúru, a dobíjaní kreditu.

Neskôr operátor vylepšil program O2 Fér a ponúkol volania do vlastnej siete už po prvej minúte bez ďalších poplatkov.  

V roku 2007 začínalo O2 so 400-tisíc zákazníkmi, ku koncu minulého roka sa už pýšilo počtom 2,15 milióna. Výnosy stále z roka na rok rastú a priemerný mesačný výnos na jedného zákazníka sa posledné roky ustálila na úrovni 10 eur. 

Pred spustením prevádzky sa mohli záujemcovia o služby O2 registrovať na webe operátora, vybrať si bezplatne vlastné číslo a získať špeciálnu doživotnú ponuku. Takzvané O2 Jednotky mali v tom čase hovory do O2 za dve slovenské koruny za minútu, do ostatných sietí volali za 8,50 Sk. Prepočítané na eurá by to dnes bolo 0,066 € a 0,282 €.

Postupom času prišli výhodné programy a benefity, takže väčšina týchto zákazníkov prešla na iné profily. Pred rokom bolo stále aktívnych približne 20-tisíc O2 Jednotiek, aktuálne sa číslo pohybuje okolo 19-tisíc.

Maskotmi O2 boli dlhé roky Maňušky. Priznajte sa, komu tieto vtipné bábky v reklamách chýbajú? Nám áno. 

Medzi významné kroky patrí aj zrušenie roamingových cien v Českej republike. Od júna 2014 tak mohli všetci zákazníci volať, posielať SMS-ky a dátovať u západných susedov za slovenské ceny. Bol to vlastne taký predchodca dnešného EÚ roamingu.
 

Diskusia k článku:

jerrysk01.02.2020 - 23:37 Trvalý odkaz

...a nebolo to nahodou 2.2. ? 😉
...nie je zaco 😎

Rastislav.j02.02.2020 - 11:23 Trvalý odkaz

mňa tie O2 reklamy neoslovili.
Mne sa páčia len na Kofolu a Jednotu.
Ale programy mali dobré. Voľnosť stále je zaujímavým sekundárnym programom.

Celá diskusia 3 príspevky