Pre sériu Samsung Galaxy S22 zaužívané pravidlá neplatia. Porušte ich aj vy

Smartfóny spájajú nepísané pravidlá a presvedčenia, ktoré definujú štandardy akéhosi univerzálneho smartfónu. Séria Samsung Galaxy S22 je však od počiatku navrhnutá tak, aby tieto pravidlá zo zásady porušovala. Chcete sa viezť na jej vlne? Neostýchajte sa a porušte pravidlá!

Že sú smartfóny len nudné placky, ktoré nič nevydržia? A počuli ste aj o tom, že telefóny zle fotia v noci alebo ich zase až príliš dlho nabíjate? A čo prepojenie s ďalšími zariadeniami? Tiež ste počuli, že to zatiaľ nie je príliš pohodlné a zmysluplné?

Tieto dogmy už iste poznáte, ale nie je nič jednoduchšie než ich vyvrátiť. A pod to sa nepodpíše nikto iný ako trojica smartfónov série Galaxy S22. Kde, čo a ako? Pozorne sledujte a zvykajte si na nový „epický štandard“.

Smartfóny série Samsung Galaxy S22 zámerne porušujú hneď 22 pravidiel:

1. Nové smartfóny vyzerajú všetky rovnako

Tiež vám novodobé smartfóny pripadajú ako nudné placky bez štipky invencie? Tak to ste ešte nevideli štýlové Galaxy S22 a Galaxy S22+, ktoré dizajnom a farbami zaujmú už na prvý pohľad. Galaxy S22 Ultra navyše pridáva dvakrát zakrivený displej a hranatejšie tvary, ktoré rozhodne nesplynú so sivým priemerom. Fotomodul zadnej strany Ultry si s inými modelmi len tak nepomýlite.

2. Smartfóny už nie sú kompaktné

Trend neustále sa zväčšujúcich smartfónov je neprehliadnuteľný. Zvlášť tie najvýkonnejšie modely majú ku kompaktnosti ďaleko. Z tohto trendu však vybočuje základný Galaxy S22, ktorý je jedným z najkompaktnejších top modelov na trhu. Oproti minuloročnému Galaxy S21 je navyše o niečo nižší, užší a nepatrne štíhlejší. A takto atraktívne BMI má len veľmi málo smartfónov na trhu.

3. Smartfóny nepotrebujú 5G

Siete piatej generácie umožňujú oveľa rýchlejšie dátové prenosy s minimálnou latenciou, čo v praxi využijete napríklad pri sťahovaní súborov alebo pri hraní online hier na smartfóne. 5G už navyše nie je len prázdny technologický symbol, ale technológia, ktorú môžete využiť aj na niekoľkých miestach na Slovensku.

Navyše ju môžete brať aj ako investíciu do budúcnosti. 5G siete totiž nebudú ubúdať, ale len a len pribúdať. A to nielen u nás, ale na celom svete. Je dobré pripraviť sa vopred.

4. Batérie majú malú výdrž

Batérie smartfónov sú limitované vnútornou skladbou komponentov, takže na akumulátor často nezostane dosť priestoru. To však neplatí o novinkách série S22, ktoré dostali batérie so zaujímavými kapacitami doplnené viacerými vychytávkami, ktoré šetria spotrebu batérie – od úsporného procesoru cez adaptívnu obnovovaciu frekvenciu displeja až po umelú inteligenciu. Galaxy S22 s 3 700 mAh batériou s vami vydrží na príjme celý deň.

Galaxy S22+ (4 500 mAh) a Galaxy S22 Ultra (5 000 mAh) s vami strávia náročný pracovný deň a ešte im niečo zostane aj na ten ďalší. Obzvlášť v prípade Ultry stojí za zmienku, že stylus S Pen nijako neubral batérii, ktorá má stále viac ako veľkorysú kapacitu, a to bez výraznejšieho zásahu do hrúbky smartfónu.

5. Nabíjanie smartfónu trvá dlho

V sérii Galaxy S22 sa môžete spoľahnúť až na 45 W dobíjanie, ktoré smartfónu veľmi rýchlo dodá „šťavu“ potrebnú na ďalšie fungovanie. Pri Galaxy S22+ dobijete polovicu batérie zhruba za 20 minút, Galaxy S22 Ultra bude z nuly na päťdesiatich percentách za pol hodiny. 

6. Smartfóny nemajú dostatočný výkon na hranie hier

Priemerné smartfóny na kvalitné hranie skutočne nestačia. Pri sérii Galaxy S22 sa však môžete na hry vrhnúť všetkými desiatimi. Tieto smartfóny sú totiž vyzbrojené najmodernejším 4nm procesorom a grafikou, ktorá využíva architektúru RDNA2 od AMD, teda rovnakú, ktorú AMD nasadzuje aj do notebookov. Inými slovami, grafický výkon Galaxy S22 na trhu prakticky nemá obdobu. Nič graficky výkonnejšie v smartfónoch ešte nebolo!

7. Na úpravu videí smartfón nestačí

To už dávno neplatí. Za šikovnými editormi nemusia stáť len zvučné mená, to hlavné, čo vás zaujíma, sú funkcie. Aj na smartfóne alebo tablete môžete popustiť uzdu svojej kreativite a upraviť videá podľa svojich potrieb. A to buď v základnom editore od Samsungu, alebo v Adobe Lightroom. Áno, aj tentoraz sa zíde dotykové pero S Pen z Galaxy S22 Ultra.

8. Smartfóny majú problémy so zabezpečením

Bezpečnosť dát na Androide, to je možno trochu problém... Galaxy S22 vás však nenechá „v štichu“. Aj tentoraz sa môže oprieť o zabezpečenú platformu Knox, ktorá filtruje hrozby a chráni smartfóny už na hardvérovej úrovni. Pokiaľ systém zistí zásah do pamäte smartfónu, napríklad root, dokáže niektoré systémové aplikácie deaktivovať. Nie nadarmo získal Knox množstvo bezpečnostných certifikátov, takže môže byť nasadený aj vo firemnom a vládnom segmente.

9. Užívateľské rozhranie je veľmi komplikované

Grafická nadstavba One UI 4 od Samsungu je v sérii Galaxy S22 maximálne prehľadná. Upravíte si v nej všetko, od veľkostí prvkov užívateľského rozhrania, font, tapetu, ikony po farebnú schému. Všetko zakončuje prehľadné nastavenie s integrovaným vyhľadávaním. A ak by to pre vás aj tak bolo komplikované, vždy je tu ešte Jednoduchý režim so zjednodušeným layoutom a veľkými ikonami, ktoré len tak neprehliadnete.

10. Multitasking na smartfónoch nefunguje dobre

Áno, toto pravidlo je pravdivé. Multitasking nefunguje len dobre, funguje priam skvele! Teda len pri niektorých smartfónoch. Napríklad v sérii Galaxy S22 si môžete na veľkých displejoch zobraziť dve aplikácie naraz a súčasne ich ovládať či medzi nimi prepínať. Nemusíte sa obmedzovať iba jedným displejom, keď na ňom súčasne spustíte viac aplikácií. Vybrané z nich navyše môžete nechať neustále otvorené na pozadí, takže aj pri vyčistení pamäte zostanú stále spustené, aby ste ich mohli rýchlo načítať a pokračovať v práci.

11. Na vodeodolnosť sa nemožno spoliehať

Pri sérii Galaxy S22 sa môžete spoľahnúť na certifikovanú odolnosť IP68, ktorá zaručuje, že smartfón vydrží 30 minút až jeden a pol metra pod vodnou hladinou. A to zaistí, že prípadný pád do vody či telefonovanie v daždi smartfónu nijako neuškodí. Pozor len na sladené nápoje, mydlovú alebo morskú vodu. Po styku s týmito kvapalinami treba smartfón čo najskôr opláchnuť vodou z vodovodu, aby nedošlo k poleptaniu ochranných membrán.

12. Dotykové pero nie je potrebné

…hovorí ten, kto ešte nikdy nedržal v ruke stylus S Pen. Stačí pár ťahov virtuálnym štetcom, perom alebo ceruzkou, a hneď bude jasné, čo vám celé roky chýbalo. S Pen je na trhu stále unikát. Veľký displej môžete využiť ako maliarske plátno, zošit alebo zápisník. Najviac sa vám bude páčiť prevod ručne písaného textu do digitálnej podoby. Na obyčajnú klávesnicu si už ani nespomeniete.

13. Displej sa ľahko poškriabe

Pokiaľ si na displej bežného smartfónu nedáte pozor, môže sa skutočne veľmi ľahko poškriabať. Samsungy série Galaxy S22 majú, našťastie, exkluzívne k dispozícii odolné sklo Corning Gorilla Glass Victus+, ktoré zaručuje, že sa displeje len tak ľahko nepoškriabu. Aby toho nebolo málo, aj zadný matný kryt má rovnakú mieru ochrany ako krycie sklo displeja.

14. Na priamom slnku na displeji nič nevidno

Séria Galaxy S22 využíva displeje Dynamic AMOLED 2X, ktoré majú v automatickom režime svietivosť až 1 750 nitov, takže aj na priamom slnku v letnej páľave prečítate na displeji všetko bez akýchkoľvek problémov. Smartfón si pomáha aj funkciou Vision Booster, ktorá podľa okolitých svetelných podmienok upraví farebnú paletu tak, aby displej aj na priamom slnku naďalej žiaril pestrofarebnými odtieňmi.

15. Zoom na fotoaparáte je nepoužiteľný

Priblížené snímky sú pri telefónoch nepoužiteľné preto, že vznikajú v podobe výrezov, teda digitálnou formou. Tam, kde obrazová informácia chýba, nastupuje približovanie fotiek na úkor kvality. Celá séria Galaxy S22 však ponúka teleobjektívy s 3× optickým priblížením. Ultra ponúkne dokonca druhý teleobjektív s 10× zoomom. Už nikdy sa nebudete musieť tlačiť s ostatnými, ale kvalitnú fotku zaobstaráte pekne z diaľky. U Ultry môžete navyše počítať až so 100× Space Zoomom, a to je na trhu stále dosť veľká rarita. Napríklad priblížené fotografie mesiaca sú, na mobil, bezkonkurenčné.

16. Kamera umožňuje iba jeden záber

Na jeden displej len jeden záber z kamery? To už dávno neplatí. V režime Pohľad režiséra môžete do jedného záberu dostať vašu tvár pomocou selfie kamerky aj scénu nasnímanú jedným zo zadných fotoaparátov. Medzi objektívmi môžete plynule prepínať. Záber zo selfie môže byť umiestnený v plávajúcom okne alebo môže vyplniť polovicu displeja. A na tej druhej môžete snímanú scénu napríklad opticky priblížiť. Režim Pohľad režiséra sa vám jednoducho prispôsobí.

17. Nočné fotografie sú rozmazané

Vďaka zlučovaniu deviatich pixelov do jedného sa zo 108 Mpx snímača Galaxy S22 Ultra stane nočný lovec. Väčšie pixely znamenajú aj väčšiu mieru svetla dopadajúceho na snímač. Umelá inteligencia potom pomôže eliminovať šum a optická stabilizácia pridá svoju pomocnú ruku na to, aby fotografie neboli rozmazané. Vo finále sú výsledkom komplexnej spolupráce všetkých zainteresovaných strán podarené nočné fotografie, za ktoré sa rozhodne nemusíte hanbiť.

18. Predný fotoaparát je nekvalitný

Časy nekvalitných selfie fotoaparátov sú dávno preč. Séria Galaxy S22 dostala do výbavy priestrelové selfie kamerky, ktoré dokážu zaobstarať nielen skupinové selfie, ale aj podarené selfíčka v absolútnej tme. Na displeji sa zobrazí vysoko svietivý biely kruh, ktorý aj v úplnej tme dokáže vydarene vykresliť vaše selfie.

19. Nie je možné natočiť stabilné video bez statívu

Uznávame, že natočiť stabilné video bez statívu je skutočne problém. Pokiaľ sa ale môžete oprieť o optickú stabilizáciu doplnenú Superstabilným režimom, idú všetky obavy bokom. V tomto režime sa kombinuje obraz stabilizovaný na úrovni optiky s digitálnou stabilizáciou, ktorá sa uplatňuje pri zázname z ultraširokouhlého snímača. Vďaka tomu môžete pri behaní či pri jazde na kolieskových korčuliach natočiť dobre zastabilizované video aj bez statívu.

20. Na videu zhotovenom v šere nič nevidno

Iste, v noci nie je svetla nazvyš, smartfóny série Galaxy S22 sa však dokážu s nepriaznivými svetelnými podmienkami popasovať po svojom. A to kombináciou hlavných fotoaparátov s výbornou svetelnosťou objektívov a asistenciou umelej inteligencie, ktorá má pri čipsete Exynos 2200 netušené možnosti.

21. Cena prevyšuje výkon

Že sú niektoré smartfóny predražené? To možno áno, ale pri Samsungu si zaplatíte presne za to, čo dostanete. Séria Galaxy S22 je odstupňovaná podľa rozmerov aj koncovej ceny. Pokiaľ si vystačíte s menším, kompaktnejším top modelom, nemusíte s Galaxy S22 príliš utrácať. Tých najnáročnejších zase hravo uspokojí našliapaný Galaxy S22 Ultra so zabudovaným stylusom S Pen. Každý si nájde to svoje.

22. Prejsť na nový smartfón je zložité

Vďaka aplikácii SmartSwitch už presun dát zo starého do nového smartfónu nie je nočnou morou. Stačí si vybrať druh pripojenia (káblom alebo bezdrôtovo) a prepojiť staré zariadenie a váš nový Samsung. Následne stačí vybrať typy súborov, ktoré chcete preniesť. Je to otázka iba zopár kliknutí, teda vôbec nič zložité. Tak koniec výhovoriek a hor sa do toho! 

Ak sa vám Galaxy S22 zapáčil, nepremeškajte jedinečnú šancu si ho teraz predobjednať a získať bonusy v hodnote až 429 €.

Len jeden deň… akčná ponuka, aká sa len tak nevidí

Ak túžite po ďalších zariadeniach od Samsungu, v utorok 22. 2. 2022 máte výnimočnú príležitosť! Samsung na svojom oficiálnom e-shope samsung.sk ponúka 22 vybraných produktov so zľavou 22 %. A ak chcete ešte väčšiu zľavu, niečo vyhrať a zároveň sa pobaviť, sledujte 22. 2. od 19.00 na Facebooku Samsung livestream #SamsungFutureStore. Moderovať ho bude Sajfa, príde Martin Creep, Diviška a tešiť sa môžete aj na vtipy od Simona Comedy.

Viete, že…

  • … si v sérii Galaxy S22 môžete navoliť vlastnú kapacitu virtuálnej RAM? Na výber máte kapacity 2, 4 alebo 8 GB. Po výbere tzv. RAM Plus treba len reštartovať smartfón.
  • … si do zabezpečenej zložky môžete bezstarostne uložiť svoje osobné dáta a fotografie? Dostanete sa do nej odtlačkom prsta. Dokonca si samotnú zložku môžete schovať, aby nevzbudzovala pozornosť.
  • … si môžete smartfón série Galaxy vyhľadať na diaľku, aj keď je v režime Offline? Stačí v ponuke Nájsť mobilné zariadenia povoliť položku Vyhľadanie offline, a s vyhľadaním smartfónu vám pomôžu ostatní užívatelia série Galaxy.
  • ... Samsung v sérii Galaxy S22 sľúbil štyri nové generácie Androidu a až päť rokov aktualizácií zabezpečenia? Vylepšená softvérová podpora sa navyše týka aj minuloročných top modelov sérií Galaxy S21 a skladačiek Galaxy Z Flip3 a Galaxy Z Fold3.

Tento článok bol sponzorovaný spoločnosťou Samsung Electronics. 

Diskusia k článku:

shaggy22.02.2022 - 11:21 Trvalý odkaz

Nie je nic zvlastne, ze marketingove pr kecy sa miestami nezhoduju s realitou:
1. Design nie je nicim zvlastny. Ziadny vodotrysk tu nevidim...
2. Posledny pravy kompact bol SE Z3 Compact. Ved to ma aj v nazve.
3. Nepotrebuju, so 4G ide 4k youtube bez problemov. Akorat to zozere baterku.
4. Podla predbeznych testov vydrz tychto telefonov v nicom neprekvapuje, su skor slabo podpriemerne.
5. Ano, a stale to plati. S22 a plus maju ubohe 25w nabijanie. Kde sa to hrabe na fony strednej triedy od cinana. A 45W v ultra vraj ani nie je 45W, uz su vonku testy. Cele zle.
6. Hura, pustim si hru, telefon sa rozzeravy do cervena a do 2 hodin je vybity. Super.
7. Hehe, riesit videa lebo fotky na mini displejiku. So profesional...
8. No jo, bezpecnost. Ale bez rootu. Nevadi, mne ho netreba.
9. Dajme tomu, ale nokia 3310 to nie je. No stale lepsie ako ajfon, z toho som na nervy (a preto je bez simky len tak pohodeny na policke).
10. Skusal som to na S10e a teda nic moc... maly displej.. ale zase "kompakt".
11. Super, ale ked vam do telefonu vnikne voda, tak vas samsung so zarucnou reklamaciou posle do teplych krajin.
12. Nie je.
13. Gorila hore dole, casom sa poskriabe vsetko.
14. Oki, v tomto oled vedie. Ale zase vypalovanie obrazu je stale v hre.
15. Konecne pouzitelny zoom (teda okrem toho 100x, co je len digi vyrez).
16. Co som uchyl aby som natacal seba? Alebo daka insta hviezda? Na to som moc skaredy.
17. Kedze sa spomina len ultra, tak mi z toho vychadza, ze nizsie kusky budu mat nocne fotky rozmazane.
18. Predny fotak je mi zbytocny, kludne by mohol byt displej normalny bez diery.
atd atd, uz ma to nebavi...

To pisem ako niekto, kto si S22 (tu normalnu velkost) predobjednal. No nie som na hlavu? A pritom S10e mi vo vsetkom vyhovovala (okrem baterky, ta aj po vymene stala za prd).

Lenka Ivančíková23.02.2022 - 13:23 Trvalý odkaz

Prispevky mimo temu a navyse urazlive som vymazala.

Miro25.02.2022 - 16:52 Trvalý odkaz

S22 zmena stavu objednávky. Váš tovar je už na ceste. Prekvapilo ma to celkom na to že písali stav doručenia 11.3. (Ale v kútiku duše som čakal skôr; ) takže uvidíme ako to je s tou batériou, tá výdrž ma celkom zaujíma.

Celá diskusia 14 príspevkov