Pozor na adware aplikácie v Google Play. Vydávajú sa za hry

Výskumníkom Avastu sa podarilo v Google Play odhaliť 47 škodlivých aplikácií. Aktuálne je 17 z nich stále dostupných na stiahnutie, a tak sa nedajte nachytať.

Aplikácie sú súčasťou rodiny HiddenAds a obsahujú trójskeho koňa. Celkovo si ich stiahlo viac než 15 miliónov používateľov. Po spustení vás aplikácia zaplaví otravnými a nesúvisiacimi reklamami. 

Avast ich našiel pomocou platformy Apklab.io so systémom automatickej detekcie založenej na nedávno nájdených HiddenAds aplikáciách. Po porovnaní aktivít, vlastností a ďalších parametrov narazili analytici Avastu aj na tieto adware aplikácie. 

Typické pre HiddenAds aplikácie je schopnosť skryť ikonu a v napadnutom zariadení naďalej zobrazovať otravné reklamy. Sedem z nahlášených hier dokáže aj otvoriť internetový prehliadač v telefóne a zobraziť ďalšie reklamy. 

Medzi najsťahovanejšie aplikácie so škodlivým adwarom patria napríklad Draw Color by Number, Skate Board - New, Find Hidden Differences, Shoot Master či Stacking Guys

Odištalovanie aplikácie nepomôže, používateľ sa tým zobrazovaniu reklám nezbaví. Aplikácie majú v Google Play zvyčajne nízke hodnotenie a ostatní v recenziách upozorňujú na neustále reklamy alebo aj nefunkčné hry. 

Preto je dôležité, aby ste pred inštaláciou akejkoľvek aplikácie čítali recenzie ostatných používateľov, možno v nich nájdete varovanie a ušetríte si neskoršie starosti. Takisto skontrolujte oprávnenia, ktoré softvér od vás žiada. 

Pred nečakaným problémom vás môže ochrániť aj niektorý z antivírusových programov, ktorý vás na potenciálne nebezpečnú aplikáciu dokáže upozorniť už pred inštaláciou.

Zdroj: avast.com 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu