Poznáme víťazov Mobil roka 2019 powered by O2

Trinásty ročník tradičnej ankety priniesol viacero prekvapení. Viac než 14 500 ľudí opäť rozhodlo o najlepších mobiloch, príslušenstve a gadgetoch minulého roka.

Za sebou máme trináste hlasovanie v tradičnej ankete. Vďaka viacerým vylepšeniam sme získali až 14 570 hlasov, teda o 12 % viac než vlani. Veľmi pekne ďakujeme, že ste ankete venovali svoj čas. Vďaka vám máme teraz pred sebou vzácne výsledky, ktoré sa premietnu aj do našej práce.

Za každý hlas v ankete Mobil roka 2019 powered by O2 sme odložili virtuálnych päť centov. Dokopy sme tak nazbierali 728,50 eur, za ktoré občianskemu združeniu Neónka nakúpime techniku, ktorá spríjemní malým pacientom pobyt v nemocnici. 

Ešte pred spustením ankety sme pripravili nový web Mobilroka.sk. Pridali sme tiež novú kategóriu.

Priebeh ankety

Tak, ako každý rok, aj v decembri 2019 zástupcovia troch odborných médií (Fony.sk, TECHBOX, TOUCHIT) nominovali 56 zariadení do siedmich kategórií. Kategóriu Bluetooth reproduktor roka sme dočasne pozastavili, už dlhší čas sme však premýšľali nad hlasovaním o najlepšej aplikácii. Absenciu tejto kategórie sa nám tento rok úspešne podarilo napraviť. 

A tak ste počas viac než štyroch týždňov, od polovice januára do polovice februára, mohli hlasovať za najlepšie zariadenia a aplikácie roku 2019. 

Víťazné priečky

Najmodernejšie technológie a inovácie do vrecka nájdeme podľa 30 % hlasujúcich v Apple iPhone 11 Pro Max, ktorý vďaka tomu získal ocenenie Špičkový mobil roka 2019. Nasledovaný je Samsungom Galaxy Note 10+ (25 % hlasov) a Huaweiom P30 Pro (20 % hlasov). Pre úplnosť dodávame, že minulý rok sa z víťazstva tešil Huawei Mate 20 Pro. 

Rozumným Mobilom roka 2019 sa stal Huawei P30. Hlasovalo zaň 26 % účastníkov ankety, vďaka čomu si séria P udržala víťaznú pozíciu aj po roku, kedy sa z úspechu tešil Huawei P20. Z druhého miesta sa raduje Samsung Galaxy S10e s 25 % ziskom. Tretiu priečku obsadil Xiaomi Redmi Note 8T s 22 % hlasov.

Za Výhodný Mobil roka 2019 vyhlasujeme Xiaomi Mi 9T so ziskom 31 % hlasov. Huawei P30 Lite presvedčil 25 % z vás, čím prerušil štafetu víťazných P10 Lite a P20 Lite v predchádzajúcich rokoch. Tretí Samsung Galaxy A50 oslovil 19 % hlasujúcich.

Inteligentné hodinky a náramky vidíme na rukách našich známych stále častejšie. Už tretí rok po sebe obhájili prvé miesto v kategórii Inteligentné hodinky produkty značky Apple. Až 27 % hlasov totiž získali Apple Watch Series 5. Druhé miesto aj po roku obsadili hodinky od Samsungu (18 % hlasov), teda Galaxy Watch Active 2, a na tretie sa prepracovali Huawei Watch GT 2 (17 % hlasov). 

V Bluetooth slúchadlách nastali v posledných dvoch rokoch prelomové zmeny. Dnes už mnohí z nás nechcú pri počúvaní hudby o kábloch ani len počuť. True wireless, teda skutočne bezdrôtové slúchadlá, sa v roku 2019 stali úplne bežným štandardom. A spomedzi nich si najviac ceníte Apple AirPods Pro (23 % hlasov), JBL Reflect Flow (16 % hlasov) a Samsung Galaxy Buds (15 % hlasov). 

Kategória Gadget roka 2019 vyjadruje, aká z technologických vymožeností je vášmu srdcu najbližšia. Až 22 % z vás sníva o elektrickej kolobežke, 21 % hlasujúcich zase najviac oceňujú robotický vysávač. Jeho popularita ostala medziročne na podobnej úrovni. JBL Partybox 300 minulý rok túto kagóriu prevalcoval, vylepšený Partybox 100 sa tento rok umiestnil na tretej priečke (13 % hlasov).

Posledná kategória Aplikácia roka je úplne nová. O to zaujímavejšie je sledovať výsledky v nej. Až 28 % úspech aplikácie ESET Mobile Security nás prekvapil. 22 % z vás oceňuje apku Stocard, ktorá si pamätá všetky vaše vernostné karty a 15 % hlasujúcich ocenilo aplikáciu 155.sk, ktorá môže zachrániť život vám či vašim blízkym.

Anketa plná prekvapení aj očakávaných výsledkov

Opäť sa potvrdilo, že pozícia jednotlivých značiek nie je tak stabilná ako kedysi, konkurencia nikdy nespí a kartami môže zamiešať aj jedno rozhodnutie amerického prezidenta. Minuloročný úspech Huaweiu sa tak tento rok nezopakoval. Stále však patrí do trojice najsilnejších brandov u nás. Xiaomi kontinuálne rastie, tento rok im už patria dve zlaté medaile. Priestor je tu aj pre Motorolu, ktorá netrpí americkými zákazmi ako Huawei a Honor. Tá ho však nie a nie využiť. O Sony sa dá povedať to isté. 

Z inteligentných hodiniek sa vlani nadpolovičná väčšina ľudí rozhodovala medzi produktmi Samsungu a Applu, tento rok je ich pozícia o čosi slabšia, tlačia sa k nim Huawei aj Xiaomi. V audio príslušenstve má z ostatných značiek veľmi silnú pozíciu značka JBL. Z gadgetov majú stále silnejšiu podporu elektrické kolobežky, v mnohých domácnostiach je stále bežnejší robotický vysávač.

Súťažilo sa o hodnotné ceny

Hlasujúci účastníci boli zaradení do žrebovania o sedem atraktívnych cien. Už o pár dní tak dvanástim šťastlivcom pošleme hodnotné ceny: prevratný robotický vysávač iRobot Roomba s9+ a robotický mop iRobot Braava jet m6, prenosný reproduktor JBL Flip 5 a párty reproduktor JBL PartyBox 100, špičkový wifi router O2 Smart Box, šikovný smartfón Xiaomi Redmi Note 8T a štyrom vďaka ESET-u pomôžeme ochrániť telefóny a počítače pred softvérovými hrozbami či zneužitiu dát po krádeži.

Mená výhercov a všetky potrebné informácie o ankete Mobil roka 2019, ako aj o minulých ročníkoch, nájdete už tradične na stránke www.mobilroka.sk.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu