Poznáme víťazov ankety Mobil roka 2020 powered by O2

Štrnásty ročník tradičnej ankety priniesol viacero prekvapení. Až 12 390 ľudí rozhodlo o najlepších mobiloch, príslušenstve, gadgetoch a aplikáciách minulého roka.

Za sebou máme ďalšie, v poradí už štrnáste hlasovanie v tradičnej ankete. Veľmi pekne ďakujeme, že až 12 390 z vás venovalo hlasovaniu na webe Mobilroka.sk svoj čas. Vďaka vám máme teraz pred sebou vzácne výsledky, ktoré sa premietnu aj do našej práce.

Navyše, za každý hlas v ankete Mobil roka 2020 powered by O2 sme odložili virtuálnych päť centov. Dokopy sme tak nazbierali 619,50 eur, za ktoré občianskemu združeniu Neónka nakúpime techniku, ktorá spríjemní malým pacientom pobyt v nemocnici.

Priebeh ankety

Začiatkom tohto roka zástupcovia odborných médií Fony.sk, TECHBOX a TOUCHIT nominovali 56 zariadení do siedmich kategórií. Kategóriu Bluetooth reproduktor roka sme tento rok obnovili a kategóriu Bluetooth slúchadlá sme zase odložili do nasledujúceho ročníka. Tento rok tiež pokračujeme v hlasovaní vo vlani vytvorenej kategórii Aplikácia roka.

A tak ste počas viac než štyroch týždňov, od 21. januára do 21. februára 2021, mohli hlasovať za najlepšie zariadenia a aplikácie uplynulého roka.

Víťazné priečky

Najmodernejšie technológie a inovácie do vrecka nájdeme podľa 37 % hlasujúcich v Apple iPhone 12 Pro Max, ktorý vďaka tomu získal ocenenie Špičkový mobil roka 2020. Nasledovaný je Xiaomi Mi 10 5G (17 % hlasov) a Samsungom Galaxy Z Fold2 (15 % hlasov). Pre úplnosť uvádzame, že minulý rok sa z víťazstva tešil iPhone 11 Pro Max.

Zato v kategórii Rozumný Mobil roka 2020 neostal oproti minulému roku kameň na kameni. Víťazom sa stal Samsung Galaxy S20 FE, za ktorý hlasovalo 26 % účastníkov ankety. Z druhého miesta sa teší Xiaomi Mi 10T Pro 5G s 24 % ziskom. Tretiu priečku obsadil Apple iPhone SE (2020) s 19 % hlasov.

Za Výhodný Mobil roka 2020 vyhlasujeme Xiaomi Mi 10T Lite so ziskom 29 % hlasov. Samsung Galaxy A51 presvedčil až 24 % z vás. Tretie miesto obsadil Huawei P40 Lite so 16 % hlasov. Minulý rok sa z víťazstva v tejto kategórii tešili v rovnakej spoločnosti, druhé a tretie miesto si Huawei so Samsungom vymenili. 

Inteligentné hodinky a náramky sa už stali na rukách Slovákov bežnou záležitosťou. Už štvrtý rok po sebe obhájil prvé miesto v kategórii Inteligentné hodinky produkt značky Apple. Až 27 % hlasov, teda rovnako ako vlani, získali Apple Watch Series 6. Druhé miesto obsadili hodinky Huawei Watch GT2 Pro (19 % hlasov) a na tretie sa dostali Samsung Galaxy Watch 3 (17 % hlasov). Opäť sme svedkami medziročnej výmeny druhej a tretej pozície medzi Huaweiom a Samsungom, tentoraz v prospech čínskeho výrobcu.

Spomedzi Bluetooth reproduktorov si najviac ceníte JBL Xtreme 3, ktorý získal viac než polovicu všetkých hlasov (51 %). Na druhom mieste sa ocitol Marshall Emberton (14 % hlasov) a na treťom Harman Kardon Aura Studio 3 (11 % hlasov). Pred dvomi rokmi v rovnakej kategórii exceloval JBL Xtreme 2.

Kategória Gadget roka 2020 vyjadruje, aká z technologických vymožeností je vášmu srdcu najbližšia. Až 34 % z vás sníva o robotickom vysávači s integrovaným mopom iRobot Roomba Combo, 25 % hlasujúcich zase najviac oceňujú elektrickú kolobežku Xiaomi ELectric Scooter Pro 2. Popularita týchto dvoch druhov technologických hračiek sa medziročne vymenila. Prekvapivo silná je vaša podpora športovej kamery GoPro HERO9, ktorá získala 15 % hlasov.

Posledná kategória Aplikácia bola vytvorená pred rokom. V roku 2020 vás spomedzi ôsmich nominovaných aplikácií, zrejme aj vplyvom pandémie, najviac zaujal Netflix (28 % hlasov) nasledovaný apkou Lidl Plus (21 % hlasov). Tretiu pozíciu obsadila Tatra banka (16 % hlasov). 

Anketa plná prekvapení aj očakávaných výsledkov

Opäť sa potvrdilo, že pozícia jednotlivých značiek nie je natoľko stabilná, aby sa výrobcovia mohli spoliehať len na silu svojho mena. Konkurencia nikdy nespí a kartami môže zamiešať aj jedno rozhodnutie amerického prezidenta. Úspech Huaweiu z Mobilu roka 2018 sa už neopakoval ani pred rokom, pričom v roku 2020 popularita produktov nesúcich toto čínske logo opäť o čosi klesla. Do trojice najsilnejších značiek sa u nás už dávnejšie prepracovalo Xiaomi. Priestor vytvorený oslabením Huaweiu a Honoru si, zdá sa, rovnomerne rozdelili ostatní výrobcovia, svoju pozíciu upevňuje Motorola a pridáva sa Realme.

Z inteligentných hodiniek by ste k androidom najradšej pripájali Huaweie, Samsungy či hodinky od Garminu, majitelia iPhonov sa rozhodujú najmä pre Apple Watch. V audio príslušenstve má stále veľmi silnú pozíciu JBL. Z gadgetov sa vám dlhodobo najviac páčia robotické vysávače, elektrické kolobežky a športové kamery.

Súťažilo sa o hodnotné ceny

Hlasujúci účastníci boli zaradení do žrebovania o sedem atraktívnych cien. Už o pár dní tak desiatim šťastlivcom pošleme hodnotné ceny: prevratný robotický vysávač iRobot Roomba Combo, prenosný reproduktor JBL Xtreme 3, unikátny tablet Lenovo Yoga Smart Tab od O2, softvér pre ochranu počítača a smartfónu od ESETu a šikovné smartfóny Motorola Moto G9 Power, Realme 7 5G a Xiaomi Mi 10T Lite.

Mená výhercov a všetky potrebné informácie o ankete Mobil roka 2020, ako aj o minulých ročníkoch, nájdete už tradične na stránke www.mobilroka.sk.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu