Použité batérie v kolobežkách Tier dostanú druhú šancu. Poslúžia na indickom vidieku

Elektrické kolobežky sú síce ekologické, keďže nevypúšťajú do ovzdušia žiadne emisie, problémom sú ale tak ako pri elektrických automobiloch ich batérie. Použité akumulátory môžu ale poslúžiť na napájanie malých zariadení, ako sú smartfóny, ventilátory alebo svietidlá.

Spoločnosť Tier, ktorá priniesla do bratislavských ulíc zdieľané elektrické kolobežky, nadviazala partnerstvo s nemecko-indickou startupovou spoločnosťou Nunam, ktorá sa zasadzuje o ekologické zásobovanie energiou na indickom vidieku. 

Aj po niekoľkých stovkách nabíjacích cyklov majú elektircké kolobežky Tier stále viac než 80 % kapacity, no tá už na komfortnú prevádzku kolobežky nestačí. Jednotlivé články, z ktorých sa batéria skladá, ale stále majú plnú kapacitu na udržanie nabitia. To sa využije pri výrobe ďalších nabíjacích zariadení. 

Nunam články z použitých batérií kolobežiek demontuje a otestuje prevádzkyschopnosť jednotlivých článkov, či sú schopné udržať nabitie. Vhodné batériové články sa znovu zapuzdria a integrujú do napájacích bánk určených napríklad na nabíjanie mobilných telefónov, ventilátorov alebo svietidiel, a dostanú tak druhú šancu znova slúžiť. 

Okrem environmentálneho prvku bude mať spolupráca s firmou Nunam vplyv aj na sociálny pilier udržateľnosti a podporí znevýhodnené spoločenstvá v Indii. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Rastislav.j30.06.2021 - 07:16 Trvalý odkaz

"Elektrické kolobežky sú síce ekologické, keďže nevypúšťajú do ovzdušia žiadne emisie," to je také veľké zjednodušenie, až sa to dostáva do oblasti vtipu.

Lenka Ivančíková30.06.2021 - 08:20 Trvalý odkaz

In reply to by Rastislav.j

Bolo to myslene v porovnani pri preprave autom, kedze elektrokolobezky su konkurentom aut v mestach. :-) Samozrejme, ze to neznamena, ze jazda kolobezkou ma nulovy vplyv na emisie.

sysell01.07.2021 - 09:17 Trvalý odkaz

Hej odtrepu to Indie akože ekologické aby ti nemuseli recyklovať, šak tam nech to hodia do rieky alebo do poľa za dom tam sa to stratí ... To sú už ich stac..ku to je prooaganda

Rastislav.j01.07.2021 - 09:25 Trvalý odkaz

In reply to by Lenka Ivančíková

ešteže vodiči áut nenechávajú odstavené autá kdekoľvek na okrajoch chodníkov a nedostávajú vodičáky zarovno s omladinou kolobežkárov.

Problém je v tom, že emisie sú len malou časťou ekologických problémov pri výrobe, užívaní a likvidácii vecí.

Celá diskusia 4 príspevky