Porovnanie fotoaparátov: Xperia 5 vs. iPhone 11 Pro (Max)

Na víkend do Prahy som vzal najnovšiu Xperiu a najnovší iPhone. Ich súboj bol prekvapivo vyrovnaný.

Sony Xperia 5 je nenápadný úzky mobil, ktorý sa síce neradí na prvé priečky najznámejších a najpopulárnejších smartfónov, ale parametrami za nimi v ničom nezaostáva. A cenou 769 eur môže dokonca náročného používateľa milo prekvapiť. 

Výkonný čipset, úzke a ľahké telo, pekný OLED displej, trojica fotoaparátov vzadu, 128 GB úložisko rozšíriteľné microSD kartou, odolnosť voči vode, stereo reproduktory a 3140 mAh batéria. Chýbať vám tu môže len bezdrôtové nabíjanie. 

Jeho priamym konkurentom je okrem zopár androidov aj iPhone 11 Pro s cenou 1169 eur za 64 GB verziu. S bezdrôtovým nabíjaním navyše. Ten som však zatiaľ v ruke poriadne nedržal, na jeho recenziu sa ešte len teším. Rovnaké fotoaparáty však ponúka aj iPhone 11 Pro Max, ktorý som s Xperiou 5 porovnal.

Ešte pred samotným porovnaním si určite pozrite aj článok Porovnanie fotoaparátov: iPhone 11 Pro Max vs. dvojročný iPhone 8 Plus, v ktorom sme vám ukázali rovnaké zábery z nového a dva roky starého iPhonu. Prekvapilo ma, že počas dňa je najväčším prínosom prítomnosť širokouhlého fotoaparátu, večer v najnovšom iPhone zapracoval softvér.

Dôležitá informácia: Všetky zábery v tomto článku sa po kliknutí otvoria v plnej kvalite.

Začneme cestou Metrom. Všetky zábery som robil z rovnakej pozície. 

Už pri prvom porovnaní širokouhlých záberov je jasné, že Sony zábery sú ostrejšie. Problém je, že pri nastavení pomeru strán 16:9, čo konečne umožňuje aj iPhone, nevidíte na displeji všetko. Tú pani so psom som pri zameriavaní v zábere určite nemal. 

Z Metra vylezieme rovno na krásnu Divokú Šárku. iPhone 11 Pro Max vytvára snímky so zbytočne vysokým kontrastom. Snímku som preto upravil - trochu stiahol kontrast, trochu vytiahol saturáciu a zrazu je všetko, ako má byť.

Sony si s rovnakým záberom poradí lepšie aj bez úprav - s použitím automatiky. 

Širokouhlé zábery sú porovnateľné, škoda, že som si nedával pozor na to, kam presne mierim. 

Aj na náročnom zábere machu (veľa zelenej farby) vidno, že iPhone zbytočne pridáva kontrast a stráca tým na prirodzenosti.

Tu vidíte na konároch smrekov vyšší dynamický rozsah iPhonu, ale opäť trochu prirodzenejšie podanie Xperie 5.

Poďme na Vyšehrad. 

Na prvej dvojici záberov vidíme krajšie farby Sony, ale viac detailov od Applu. 

Z tohto záberu som preto spravil aj stopercentný výrez. Keď som potom pridal snímke z iPhonu kontrast, bola veľmi podobná tej z Xperie. V tomto prípade si teda oba smartfóny vymenili úlohy.

Približujúci fotoaparát má pri potulkách cudzím mestom niečo do seba. Tu sú dva dvojnásobne opticky priblížené zábery.

A chýbať nemôže ani oddialenie. iPhone 11 Pro ponúka trochu menšiu ohniskovú vzdialenosť, takže sa do záberov z neho toho zmestí o čosi viac. 

Začína sa stmievať, poďme na Náplavku. Viac sa mi páči záber z Xperie 5, ale iPhone vďaka softvéru ponúka viac detailov v tmavých oblastiach. 

To isté môžeme povedať aj o priblížených záberoch.

Širokouhlému fotoaparátu iPhonu 11 Pro však večer úplne dojde dych a Xperia preto tento deň zakončuje s víťaznými fanfárami.

 Na druhý deň, na obede v úžasnej reštaurácii na brehu Vltavy porovnáme ešte dynamický rozsah najprv normálnych fotoaparátov...

...a potom širokouhlých.

Myslím, že o niekoľko stoviek eur lacnejšia Xperia 5 milo prekvapila. A som rád, že Sony to nevzdáva a ďalej bojuje. Otázkou je, čo do čerta robili v Apple, že ich širokáč nielen, že nepatrí k najlepším cez deň, ale večer úplne zlyháva. 

Diskusia k článku:

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy07.11.2019 - 16:24 Trvalý odkaz

mal som 3 kandidátov 😀 Xperia 5 +1000xm3 za 800€, note10 so sd855 za 700€ a ip11 128gb za 790€ zvolil som ip 😂 kvôli fotaku.

Železomej07.11.2019 - 17:22 Trvalý odkaz

In reply to by oxy

A ako, spoko?? :)
Mi prišla certifikovaná nabíjačka aj s MFI káblom, som ju testol a za hodku 60% .. ak by si chcel dám ti tip, ušetríš čas hľadaním. Kvalita a cena úplne inde ako to čo u nás predávajú.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy07.11.2019 - 17:56 Trvalý odkaz

mam 18W od ankeru 😉 zo mna asi veľký iphone fanusik nebude. budem si nan "nenapadne" rok zvykat a o rok si kupim ten revolucny ip12 😂

Celá diskusia 13 príspevkov