Porovnanie fotoaparátov: iPhone 11 Pro Max vs. dvojročný iPhone 8 Plus

V Prahe som na niekoľkých miestach vytiahol z vrecka iPhone 8 Plus a nový iPhone 11 Pro Max. Bude dvojročný rozdiel medzi týmito modelmi vidieť?

Ako sa za dva roky zmenili fotoaparáty v najvybavenejších iPhonoch danej doby? Všetky zábery sa po kliknutí otvoria v plnej kvalite.

Najprv poďme na Divokú Šárku. Krásne miesto, ktoré vás presunie do kníh Jaroslava Foglara. Presne takéto miesta som si predstavoval pri čítaní jeho kníh - skaly, útesy, potok, a to všetko len kúsok za domom. 

Všimnúť si môžete, že už dva roky iPhony mierne vyťahujú kontrast a uberajú farby. Obloha bola krásne modrá, tráva zelená, stromy žlté. Tieto fotky si podľa mňa žiadajú zníženie kontrastu a mierne pridanie farieb.

Priblížený záber z 8 Plus sa mi zdá dokonca trocha krajší. 

Keďže iPhone 8 Plus sníma len zábery s pomerom 4:3, všetky som orezal na 16:9. 

Musím povedať, že ani na záberoch z Vyšehradu nevidím veľký dvojgeneračný rozdiel. Musím však poukázať na mierne širší záber z normálneho fotoaparátu iPhonu 11 Pro Max. Minuloročné iPhony totiž presedlali na trochu kratšiu ohniskovú vzdialenosť, odhadom z 27 mm na 25 - 26 mm. 

Vráťme sa ešte do lesa. Ťažké podmienky pre každú automatiku. Možno je záber z 11 Pro Max lepší, ale len veľmi mierne.

A poďme ešte do podzemia. Opäť vidíme, že záber z iPhonu 11 Pro Max je trochu širší a mierne farebnejší.

Náplavka je pôsobivá cez deň i v noci. A čo by to bolo porovnanie bez záberov po západe slnka?

Medzi štandardnými fotoaparátmi vidno po západe slnka rozdiel, ale po priblížení, akoby sme sa vrátili o dva roky späť. Účinok nočného režimu je oveľa slabší než na hlavnom fotoaparáte. 

Čo na tieto zábery hovoríte vy? Prekvapil vás ten pokrok, alebo skôr naopak? Nezabudnite, že iPhone 11 Pro Max ponúka aj širokouhlý objektív. Ten nabudúce spolu s ostatnými fotoaparátmi porovnáme so Sony Xperia 5. 

Ja osobne sa na nových iPhonoch 11 teším z pomeru strán 16:9. Netuším, prečo túto funkciu Apple nepovolil v iOS 13 aj v starších modeloch. Je to veľká škoda a obyčajná politika. 

Diskusia k článku:

Profile picture for user grabec.tibor@gmail.com

TBK16.10.2019 - 11:07 Trvalý odkaz

Pekny skok.. A to tam este nie je deep fusion.

Celá diskusia 1 príspevok