Poradňa: Mám plné úložisko v iPhone. Čo robiť?

Ak si raz kúpite smartfón s malým úložiskom, ktorý nepodporuje pamäťové karty, pomôžu vám len cloudové úložiská, ktoré vaše fotografie uchovajú online. Ak máte iPhone SE v 16 GB verzii, nepomôže vám nič.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku. 

Dnes skúsime pomôcť Kristiánovi: "Dobrý deň! Mám iPhone SE, 16 GB. Mám necelých 5000 fotiek a telefón ma pravidelne upozorňuje, že mám málo miesta v úložisku. Upozorňuje ma tiež na poškodenú batériu. Mobil má dva roky, zdravie batérie je na 80 % a výdrž približne na 5-6 hodinách. Chcem by som väčšie než 16 GB úložisko, je ho môžné vymeniť v servise? iPhone hlási 15,4 GB použitých a aplikácie, ktoré mám nainštalované, používam všetky. Fotografie majú len 1 GB. 

Čo odporúčate? Mám si kúpiť nový iPhone? Rozmýšľam nad iPhone 7 alebo, 7 Plus. Ďakujem za odpoveď."

Výmena pamätí v servise ako na desktopovom počítači alebo starších notebookoch možno môže dávať zmysel, v praxi však na niečo podobné rýchlo zabudnite. 

Pamäťové čipy sú na základných doskách smartfónov naspájkované napevno a tak maličké, že si na ich výmenu určite nikto netrúfne. Nehovoriac o tom, že autorizované Apple servisy väčšinou podobné opravy ani nerobia a iPhony sa vymieňajú kus za kus, respektíve za tzv. Swap jednotky s novými batériami a krytmi. Tipneme si tiež, že ani iPhone so 100 % správne vymeneným pamäťovým čipom by aj tak nešiel zapnúť, iOS by totiž takmer určite rozpoznal, že nesedia sériové čísla jednotlivých komponentov. Takže ešte raz, zabudnite. 

Kristián môže skúsiť vymazať niektoré z aplikácií, ale vraví, že všetky používa. Môže tiež skúsiť presunúť všetky fotografie do iCloudu alebo napríklad do služby Google Photos a z telefónu ich následne vymazať, no spomína, že všetky zaberajú len 1 gigabajt (hoci pri 5000 snímkach sa nám tomu naozaj nechce veriť). 

iCloud sa nám javí ako najlepšia možnosť, kedže v iOS dokáže multimédiá zálohovať na pozadí a jeho ceny sú pomerne prívetivé. Necelé euro za 50 GB alebo 2,99 eur za 200 GB priestor sú dobré ponuky. 

Avšak ruku na srdce, 16 GB iPhone v roku 2019? Podľa nás je táto kombinácia za hranicou použiteľnosti aj pre nenáročného používateľa. Nezáleží na tom, či máte veľa fotografií a videí, ktoré teoreticky viete presmerovať do cloudu. Aj samotné aplikácie sú dnes mimoriadne priestorovo náročné. Instagram si v našom iPhone pýta 1,22 GB priestoru, Facebook alebo Google Disk po 500 MB každý a iný softvér nie je príliš úspornejší.  

Ak si k tomu pridáme opotrebovanú batériu na Kristiánovom iPhone SE, jeho na dnešnú dobu už podpriemerne malý displej a čipset predstavený ešte  v roku 2015 v iPhone 6S, odporučiť môžeme naozaj iba nové zariadenie. Sedmičkový iPhone síce takým v pravom zmysle slova nie je, no výkonu má ešte dostatok, ponúkne aj septembrový iOS 13 a pokiaľ vás láka jeho cena, neprotestujeme.  

Siahli by sme však po iPhone 7 Plus. Má Full HD displej, o gigabajt viac RAM a oveľa silnejšiu batériu, ktorá pri novom zariadení vydržala takmer dva dni. Poteší možno aj teleobjektív s 2-násobným priblížením. 

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Juraj 050621.07.2019 - 12:19 Trvalý odkaz

V tomto prípade ísť minimálne do 7/7 Plus ( 7plus pokiaľ mu nevadí veľkosť),kupovať verziu minimálne 128GB v lepšom prípade 256GB. Pokiaľ chceš zariadenie,aby malo,ešte dlhšiu podporu,tak 8/8 Plus,poťaže ísť do nových iPhonov. Všetko je otázka peňazí,či má,alebo či je ochotný investovať. Takže zhrniem to, 7/7 Plus,alebo 8/8 Plus. Pokiaľ máš obmedzený rozpočet a chceš výkonný smartfón s veľmi dobrým fotoaparátom,a dlhou vydržou batérie tak 7plus jednoznačne. Vyhol by som sa 32GB verzie,už sa neoplatí. Tak 128GB v lepšom prípade 256GB. Toto je moja rada...

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne22.07.2019 - 10:32 Trvalý odkaz

Zo SE skok na 200g 7Plus... si ho pomyli s denkom a zacne na nom krajat klobasu. Ale bez srandy, 7Plus vykonom stale staci, desiatkova rada je ale modernejsia a pritazlivejsia - za adekvatnu cenu. Teraz by som asi novy iPhone nekupoval, ved predstavenie o 6 tyznov.. a tak + 2-4 dostupnost na Slovensku. Klesnu aj ceny aktualne dostupnych modelov. Ak je to ale surne, bazarova 7Plus moze byt fajn....

Juraj 050622.07.2019 - 12:26 Trvalý odkaz

Aktuálne mám 7plus 256GB. Kupoval som ho nový z výkupu zo zárukou 2 roky. Keď prišiel 8 Plus na trh,tak starší model zlacnel. Plánujem upgrade na XS Max 256GB,ale to musím počkať do Októbra tohto roku,keď príde nástupca XS Max. XS Max zlacnie po príchode novšieho modelu. Potom si ho kúpim 👍.

Celá diskusia 3 príspevky