Poradňa: Kúpiť trojročný top smartfón alebo aktuálny model za tri stovky?

Čitateľ Juraj nám ešte koncom júla položil zaujímavú otázku.

Na prvý pohľad môžeme nad Jurovým problémom mávnuť rukou. Veď nech si kúpi, čo mu vyhovuje. Mne sa však otázka "či je lepšie kúpiť si 2- či 3-ročnú vajkovú loď, alebo radšej aktuálny model nižšej strednej triedy do 250 až 300 eur" páči.

Pred dvomi rokmi už bol štandardom USB-C konektor, odolnosť voči vode a Samsung už naplno ponúkal zahnuté AMOLED displeje či veľmi slušný 12 Mpix fotoaparát. Viac sa dočítate napríklad v recenzii Samsung Galaxy S8 - dizajn až na prvom mieste. Stále neboli samozrejmosťou stereo reproduktory či aspoň dva fotoaparáty vzadu. Umelé rozostrovanie pozadia bolo ešte v plienkach, podobne aj umelá inteligencia fotoaparátov. Dnes je už bežné, že váš fotomobil spraví naraz niekoľko fotiek s rôznou expozíciou a skomponuje z toho atraktívne denné aj večerné snímky s veľkým dynamickým rozsahom, ktorý sa s HDR spred troch rokov nedá porovnávať. Všetko je to hlavne o spolupráci nového softvéru fotoaparátov s novými čipsetmi. 

Namiesto podpory pamäťových kariet uznávame v redakcii radšej väčšie integrované úložisko a online zálohovanie fotiek, preto vytrácajúcu sa podporu pamäťových kariet neberieme až tak tragicky. Veď to, čo odfotíte, sa cez Wi-Fi, alebo prostredníctvom dátových prenosov odošle napríklad cez apku Google Fotky na servery Googlu a následne si vaše zábery nájdete na webe photos.google.com. Podobné možnosti ponúka Dropbox, OneDrive a ďalšie služby. A dnes už ani pri mobiloch do 400 eur nie je problém naraziť na mobily s rýchlym 128 GB úložiskom. 

Výkon dvoj-, a dokonca aj trojročného top modelu je dnes stále veľmi solídny. Či už nejaký ten piatok používaný a zresetovaný, alebo nový kúsok z obchodu, ktorý dnes kúpite za polovicu pôvodnej hodnoty, oba budú bežnému majiteľovi svojím výkonom určite stačiť. 

Ak sa pozrieme napríklad na trojročný iPhone 8 alebo 8 Plus, zistíme, že im parametrovo nič nechýba. Sú vodeodolné, so stereo reproduktormi, nabijete ich bezdrôtovo a výkonovo oveľa ďalej než tristoeurový mobil z roku 2019. Nový iPhone 8 (128 GB) stojí dnes 589 eur, iPhone 8 Plus s rovnako veľkým úložiskom 699 eur. Používaný iPhone 8 stojí (prudko orientačne) asi o dve stovky menej. Som presvedčený, že je to stále veľmi dobrá ponuka, hoci napríklad tohtoročný Samsung Galaxy S10e ponúka za rovnaké peniaze o čosi viac muziky a ja by som dal prednosť tomu. Lenže otázkou je porovnávanie trojročných modelov z bazáru a nových tristoeurových kúskov.

Čo nové ponúkajú modely roku 2019?

Trendy sa zmenili. Displeje sa natiahli a vyplnili celé predné steny. Nad klávesnicou tak vidíte oveľa viac objektov. Odomykanie tvárou je rýchle aj na lacných smartfónoch, k hlavnému fotoaparátu sa pridal širokouhlý, nabíjanie sa zrýchlilo a výkon narástol. 

Príkladom môže byť vydarený Samsung A40 za 220 eur, ktorý ponúka kompaktné rozmery, moderný dizajn, širokouhlý fotoaparát a displej na celej prednej stene s malým vykrojením. Pozadie na fotografiách dokáže efektne rozostrovať, nechýba mu dokonca ani FM rádio, audio jack a USB-C konektor. Viac sa už dočítate v recenzii Samsungu Galaxy A40

Medzi najpredávanejšie telefóny dneška patrí tiež 350-eurový Huawei P30 Lite, ktorý ponúka 4 GB RAM, 128 GB úložisko aj podporu pamäťových kariet, veľmi slušné fotoaparáty, pekný displej, rýchle (18 W) nabíjanie. S tým už dokážem spokojne fungovať aj ja, človek zvyknutý na podstatne drahšie zariadenia. Ak vás tento mobil zaujíma, prečítajte si recenziu: Huawei P30 Lite - fotografický pokrok, výkonová stagnácia

Stále však platí, že za tri stovky nekúpite nový nadpriemerne výkonný vodeodolný smartfón so stereo reproduktormi či bezdrôtovým nabíjaním. Toto je stále výsadou mobilov s cenou okolo päťsto a viac eur. Ak sa teda rozhodujete medzi starším Samsungom Galaxy S8 či iPhonom 8 / 8 Plus a napríklad novým Huaweiom P30 Lite či Samsungom Galaxy A40 / A50, určite berte radšej starší top model. Tým totiž dnes konkurujú až nové smartfóny za približne päť stoviek.  

Ak máte aj vy podobnú otázku, napíšte nám na adresu redakcia@fony.sk e-mailovú správu s otázkou, ktorá vás trápi. Nezabudnite dať do predmetu správy slovo Poradňa, inak ju medzi množstvom iných emailov môžeme zapatrošiť. A to by sme neradi. 

Diskusia k článku:

Nightmare21.09.2019 - 15:27 Trvalý odkaz

Urcite radsej starsiu vlajku...

Tomas21.09.2019 - 16:37 Trvalý odkaz

Ak sa vieš dostať s staršej vlajke za dobré peniaze, ber radšej tú.
Nové low endy su síce míle napred pred tými z minulosti, ale vlajková loď je vlajková loď. A keď si raz na to zvykneš, ťažko sa vracia k niečomu inému.

Karol Sendrei21.09.2019 - 22:00 Trvalý odkaz

iPhone 8/8 plus neni trojročný model. Ak sa dobre pamätám,tak bol predstavený v septembri 2017,to je len 2 roky 😀 a áno,ja tiež súhlasím s tým,že radšej starší vlajkový model 😀

Celá diskusia 19 príspevkov