Poradňa: Hľadáme špičkový smartfón s čo najdlhšou výdržou batérie

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku. 

Dnes pomôžeme Ľubošovi, ktorého zadanie je pomerne jednoduché. Napísal nám: "Zdravím, hľadám vlajkovú loď s čo najdlhšou výdržou batérie. Cena je až parametrom číslo dva." 

Keďže platí, že viac hláv viac vie, o pomoc a podelenie sa s vašimi skúsenosťami sme požiadali aj našich čitateľov na Facebooku.  

Stanislav napríklad radí iPhone XS Max. Najväčší smartfón od Apple prináša, logicky, aj najväčšiu kapacitu batérie. Len 3174 mAh síce v porovnaní s konkurenciou neohúri, no iOS je známy veľkou úspornosťou v čase, kedy smartfón s ním nedržíte v ruke a displej nesvieti. O dostatočnom výkone nemôže byť ani pochýb a špičkový bude tiež fotaparát a nahrávanie videí. Nevýhodou môže byť cena a len dvojica objektívov, ktorá je daná hlavne skorším príchodom na trh. 

Možno vás to prekvapí, ale absolútnym rekordérom vo výdrž vo svete Apple nie je najdrahší model XS Max, ale najlacnejší z trojice predstavenej v roku 2018, iPhone XR. Môže za to nižšie rozlíšenie displeja (828 x 1792 b.), ktoré je zároveň spolu s jeho masívnymi okrajami aj najväčšou nevýhodou tohto telefónu.

Slabší displej je energeticky oveľa menej náročný a majitelia XR-ka reportujú dvojdňovú výdrž dosiahnuteľnú bez akýchkoľvek problémov. Dobrou správou je, že na procesore alebo základnom čipe fotaparátu sa nešetrilo a iPhone XR ponúkne prakticky to isté, ako drahší XS Max. Samozrejme, budete musieť zabudnúť na teleobjektív a možnosť využívať režim Portrét s rozostreným pozadím na akýchkoľvek fotkách. Umelá inteligencia v iPhone XR si poradí len s pozadím za tvárami osôb. 

Martin odporúča Samsung Galaxy S10+. Naše skúsenosti to potvrdzujú, kolega Richard tento mobil podrobne testoval a taktiež spomína, že za jeden deň plný nahrávania videí a fotografovania spotreboval len 50 % energie z celkovo 4100 mAh akumulátora. Oproti iPhonu XS Max bude vo výhode vďaka nižšej cene a výbornému širokouhlému fotoaparátu, ktorý americiká značka zaradí do portfólia až s novinkami predstavenými v septembri 2019. 

Niekomu však nemusí byť pochuti zahnutý displej alebo veľké výrezy pre dvojicu predných fotoaparátov. Galaxy S10+ aktuálne považujeme za lepšiu voľbu než starší Galaxy Note 9.

Padali aj tipy na Huawei Mate 20 Pro. Vďaka lepším fotoaparátom by sme však skôr odporúčali novšieho súrodenca P30 Pro. Oba majú 4200 mAh batérie, no P30-tka dostala zaujímavejší teleobjektív s až 5-násobným optickým priblížením. Širokouhlé objektívy v Huaweioch majú na rozdiel od zvyšku sveta aj automatické zaostrovanie. Oproti DxOmarku by sme však radšej siahli po vernejších farbách na fotografiách z iPhonov alebo Samsungov. Nepáči sa nám ani odklon od microSD kariet k vlastnej alternatíve a o negatívnom imidži, ktorý značka aktuálne má, zrejme nemusíme hovoriť. 

Vo výdrži ale môže mať Huawei P30 navrch, najmä preto, že si vystačí s Full HD+ displejom. 

Z výberu našich čitateľov na Facebooku spomenieme ešte nový OnePlus 7 Pro, avšak s menšou 4000 mAh batériou bez bezdrôtového nabíjania, kontroverzným vysúvacím predným fotoaparátom a chýbajúcou odolnosťou voči vode. Spomedzi všetkých tu spomenutých mobilov ale bude najlacneší. 

Konečný výber pre Ľuboša určite nebude jednoduchý, výdrž totiž závisí najmä od špecifického spôsobu používania mobilu každým z nás. A celková kapacita batérie je len jednou z ovpyvňujúcich premenných. Podľa nás by najdlhšie mohol vydržať iPhone XR, vďaka najúspornejšiemu displeju. Ak vám prekáža jeho nižšie rozlíšenie (a nevadí vysoká cena), logickou voľbou bude súrodenec iPhone XS Max. 

Na poli androidov by bol našou voľbou Huawei P30 Pro, aspoň pokiaľ by sme sa zamerali výhradne na výdrž. Boli by sme však rovnako nadšení aj z jeho trochu chaoticky ovládajúcich sa fotoaparátov s priveľmi prikrášlenými farbami? Možno by bol rozumnejšou voľbou Samsung Galaxy S10+, pri ktorom možno rátať aj s ďalšou verziou Androidu, keďže výrobca nie je zaťažený aktuálnymi kauzami a sankciami zo strany USA.  

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

LaRock22.06.2019 - 12:10 Trvalý odkaz

Asus Zenfone 6 ,5000mah batéria,top výbava ,nie je o čom 😉

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease24.06.2019 - 21:59 Trvalý odkaz

Tiež hlasujem za Asus Zenfone 6

Celá diskusia 2 príspevky