Poradňa: Hľadáme mobil s Androidom 8 alebo podporou nahrávania hovorov

Už vieme, že aktualizácia telefónu na Android 9 Pie môže znefunkčniť nahrávanie hovorov cez špeciálne aplikácie. Dušan sa jej na svojom Samsungu Galaxy S9 Plus nedokázal vyhnúť a teraz hľadá riešenie.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku. 

Dušanov problém je pomerne špecifický, preto sme o pomoc požiadali aj vás, na našej facebookovej stránke Fony.sk. Už v článku Poradňa: Ako na nahrávanie hovorov v Androide 9 Pie? informujeme, že Google sa v nových verziách svojho operačného systému rozhodol odstrániť API potrebné pre nahrávanie hovorov. Vďaka tomuto kroku už nefunguje populárna aplikácia ACR Call Recorder ani obdobné. Výnimku tvorí len niekoľko smartfónov, podľa našich skúseností napríklad Google Pixel či Sony Xperia XZ3. 

Pre Dušana je nahrávanie nevyhnutné, tak sa skrátka rozhodol, že potrebuje smarfón, ktorý ešte Android vo verzii 9 nedostal: "Dobrý deň, mám Samsung Galaxy S9 Plus s Androidom 9 Pie a kvôli tejto verzii Androidu sa ho musím zbaviť. Našiel som papierovo výkonom nadupaný Xiaomi Mi 8 Pro s Androidom 8.1 Oreo alebo Xiaomi PocoPhone F1, tiež s Oreom, no bez FM rádia, NFC a zvýšenej odolnosti voči vode, hoci nič z uvedeného by mi nemalo chýbať. 

Poradíte mi, ktorý z nich vybrať, prípadne ešte lepší mobil s Androidom 8 alebo nejaké iné riešenie na môj problém s nahrávaním hovorov?"

V diskusii na Facebooku mu radíte ešte niekoľko ďalších mobilov so starším androidom: Huawei Mate 10 Pro či OnePlus 6. S nimi by sa však musel vyhýbať automatickým aktualizáciám a nikdy nestiahnuť OTA update na Android 9 Pie, ktorý by funkčnosť nahrávania pravdepodobne opäť zrušil. Takéto riešenie sa nám nezdá ako veľmi múdre. Bude odkázaný na starší hardvér a odmietanie aktualizácií firmvéru môže byť tiež bezpečnostným rizikom. Výrobcovia totiž nepracujú len na nových funkciách, ale aj odstraňovaní prípadných chýb a zraniteľností. 

Jeho Samsung Galaxy S9 Plus je navyše stále poriadne výkonný a ponúka výnimočne dobré fotoaparáty. Presedlanie na niektoré z lacnejších Xiaomi by sme považovali za krok späť.

Dvaja z vás ale upozorňujú, že softvér ACR Call Recorder naďalej používajú na Samsungu Galaxy Note 9 aj s novou aktualizáciou na Android 9.0 Pie. Že by nahrávanie fungovalo na pracovne zameranom Galaxy Note a nefungovalo na S9-tke považujeme za zvláštne, no podľa všetkého je to naozaj tak. Presedlanie na nový Note 9 za 999 eur by síce riešilo Dušanove požiadavky na kvalitu fotoaparátu a zjednodušilo prechod zo staršieho modelu rovnakej značky vrátane prenosu dát cez aplikáciu Smart Switch, no z finančného hľadiska nie je príliš rozumné, aj keď by svoj súčasný mobil úspešne predal. 

Za test stojí ešte stiahnutie ACR Call Recordera zo samsungáckeho obchodu Galaxy Store, nie z bežného Google Play. Jeden z vás spomína, že na Galaxy Note 9 táto verzia rieši aj ukladanie telefónneho čísla k zaznamenanej nahrávke, čo všeobecné vydanie pre všetky značky nezvláda. No a komentáre pod aplikáciou zas potvrdzujú funkčnosť nahrávania aj na Galaxy S10 s Androidom 9. 

Dušan tiež môže skúsiť tzv. downgrade, teda nahratie staršej verzie firmvéru s operačným systémom Android 8.0 do svojho Galaxy S9 Plus. Postup vysvetľuje napríklad táto diskusia na fóre XDA-Developers alebo toto YouTube video.  

Bude potrebovať softvér s názvom Odin, správny firmvér stiahnutý z internetu, odvahu a väčšiu technickú zručnosť, aby to podľa návodu zvládol. Aj tak ale upozorňujeme na vysoké riziko poškodenia telefónu a tiež fakt, že na Oreo je možné downgradovať len niektoré verzie firmvéru. Tento post vysvetľuje, že ak má tzv. baseband číslo verzie na piatej pozícii od konca číslo 4, ide o firmvér, ktorý vám už inštaláciu Androidu 8 skrátka nepovolí. 

Dušanovi teda odporúčame vyskúšať funkčnosť ACR Call Recorderu stiahnutého z obchodu Galaxy Store. Potom by sme skúsili overiť, či je možné jeho Galaxy S9 Plus downgradovať na Android 8 Oreo a až po vyčerpaní ostatných možností by sme kupovali iný mobil. Skôr než po starých zariadeniach by sme sa ale zamerali na nové telefóny, na ktorých podľa skúseností ostatných nahrávanie funguje aj napriek Androidu 9 Pie - takými by mali byť napr. Google Pixel, Xperia XZ3, Galaxy Note 9 a podľa všetkého aj Galaxy S10.  

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Kubo10203015.06.2019 - 12:23 Trvalý odkaz

Akekolvek Xiaomi aj s Androidom 9 podporuje nahravanie hovorov

dufi cek15.06.2019 - 15:07 Trvalý odkaz

Presne tak, napriklad xiaomi mi9 ma vsetko a nahravanie funguje k plnej spokojnosti.

Riesenim bez zmeny mobilu je pouzit Thajsku sim kartu (kupa cez ebay), kde toto obmedzenie nie je a supnut si tam spat svoju sim kartu, nahravanie ostane funkcne. Presny navod je na konkurencnom ceskom android fore.

Profile picture for user grebec

Matej MOTUS18.06.2019 - 05:42 Trvalý odkaz

Ja som si na Samsung A9 2018 nahodil indický firmware s android 9 PIE a tam je nahrávanie hovorov integrované do aplikácie Telefón (netreba nič nové inštalovať). Tento firmware má aj slovenčinu, zaujímavé je, že nahráva veľmi kvalitne, nahrávky sa ukladajú vo formáte .m4a . Rozhovor 1min50sec má 1,7 MB. S firmware dostanete aj aplikácie pre Indiu, niektoré sa dajú odinštalovať, alebo zakázať. Najväčší boj bol so Samsung pay mini, ktorý sa dosť agresívne snažil presvedčovať aký je užitočný, ale po odobratí všetkých práv je kľud.

Profile picture for user Jurko68

Jurko Hraško17.07.2019 - 09:37 Trvalý odkaz

Lenovo A 6010 Plus Dual SIM.Nahravanie v pohode cez apku ACR.

Celá diskusia 4 príspevky