Pokuty za držanie mobilu v ruke počas šoférovania sa zdvojnásobia

Poslanci dnes schválili novelu cestného zákona, ktorá sprísňuje používanie mobilných zariadení za volantom. Výška pokuty sa má zdvojnásobiť.

O pripravovanej novele cestného zákona sa hovorí už od začiatku tohto roka. Priniesli sme vám o tom článok Pokuty za používanie mobilu za volantom budú vyššie. Okrem iných vecí sa novela zameriava na nezodpovedných vodičov, ktorí ani počas šoférovania nevedia odložiť mobil. 

Schválené ustanovenie zakazuje manipuláciu nielen s mobilom, ale ktorýmkoľvek zariadením, ktoré môže odvracať vodičovu pozornosť od vedenia motorového vozidla. Dovolené bude iba používanie hadsfree. Problémom totiž nie je len telefonovanie, ale pozornosť odpúta aj četovanie, zadávanie cieľovej destinácie do navigácie či kontrola notifikácií.

Presnú výšku pokuty sme sa zatiaľ nedozvedeli, no už v januári sa hovorilo, že po novom by sa mala pokuta v blokovom konaní zvýšiť na 100 eur, v správnom konaní až na dvojnásobok, teda 200 eur. Aktuálne je sadzba za telefonovanie počas jazdy bez použitia súpravy "voľné ruky" 60 eur. Pokiaľ sa potvrdia úvahy o zdvojnásobení pokút, nová sadzba by sa mala dvihnúť pri zaplatení na mieste na 120 eur.

Zatiaľ nepoznáme dátum platnosti novely cestného zákona. Do článku ho doplníme hneď, ako bude zverejnený. 

Zdroj: sme.sk
 

Diskusia k článku:

Nightmare28.10.2019 - 23:12 Trvalý odkaz

Nuz...aj minule som isiel a ze co ide na tom aute tak pomaly obehol som ju a samozrejme zenska s telefonom v rukach

Lenka Ivančíková28.10.2019 - 23:45 Trvalý odkaz

In reply to by Nightmare

No vidis, moja skusenost je uplne opacna. Takmer vzdy, ked nejake auto zdrzuje premavku, sedi za volantom chlapik s telefonom v ruke. :-) V com mal byt vlastne tvoj komentar prinosny?

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy29.10.2019 - 07:26 Trvalý odkaz

horší su ti čo idú rýchlo s telefónom v ruke... a najhorsi sú kuriéri (cest výnimkám) mozno tak 1/10 pouziva handsfree. ostatní v jednej ruke telefon a v druhej poznamkovy blok...

Celá diskusia 5 príspevkov