Počítačová simulácia ukázala, aký dopad by mala na Zem jadrová vojna

Nová vedecká štúdia skúmala pomocou počítačovej simulácie následky jadrovej vojny medzi USA a Ruskom. Našu planétu by podľa výsledkov čakalo doslova peklo.

Minulý mesiac uzrela svetlo sveta nová štúdia s názvom A New Ocean State After Nuclear War. Jej základom je počítačová simulácia, ktorá skúmala dôsledky vypuknutia jadrovej vojny na našu planétu. Konkrétne išlo o virtuálny konflikt medzi USA a Ruskom, kde bolo použitých 4400 jadrových zbraní so silou 100-kiloton. 

Simulovaných bolo niekoľko scenárov vojnového konfliktu, ktorý v každom z nich zanechal na našej planéte fatálne následky. Jadrové zbrane do atmosféry uvoľnili obrovské množstvo sadze a dymu, ktoré blokovali slnečné lúče. To viedlo k rapídnemu ochladzovaniu a neúrode po celom svete. 

Počas prvého mesiaca po vojne klesli na Zemi teploty o viac než 13 stupňov. Išlo tak o väčšie teplotné zmeny než v dobe ľadovej. Tento rýchly pokles teplôt by ochromil celý ekosystém, vrátane života v moriach a oceánoch. Počas prvých hodín jadrovej vojny by zomrelo zhruba 100 miliónov ľudí a na svete by sa postupne rozšíril hladomor. 

Núdzu o jedlo by podľa simulácie malo odhadom až 2 miliardy ľudí. Klesli by aj teploty oceánov, ktoré by sa do pôdovného stavu nevrátili ani po konflikte. Morské ľadovce by sa rozšírili aj do oblastí, kde nikdy predtým neboli, čo by ochromilo lodnú dopravu a opäť prispelo k hladomoru. Tieto zmeny by navyše ovplyvnili Zem na tisíce rokov v budúcnost a vedci celú situáciu prirovnávajú k malej jadrovej dobe ľadovej. 

Zdroj: agupubs.onlinelibrary.wiley.com

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu