PlayStation Access je nový herný ovládač pre zdravotne postihnutých hráčov

Sony chce novinkou osloviť znevýhodnených hráčov a umožniť im hrať hry dlhšie, jednoduchšie aj pohodlnejšie. Samozrejmosťou sú tak rôzne možnosti prispôsobenia.

Project Leonardo bol predstavený začiatkom tohto roka na podujatí CES 2023. Išlo však len o veľmi stručné oznámenie týkajúce sa ovládača pre hráčov so zdravotným postihnutím. Sony vtedy veľa detailov neprezradilo, čo napráva aktuálne oznámenie s prvými fotkami a ďalšími informáciami. Oficiálny názov ovládača znie Access a je určený pre aktuálnu konzolu PS5. 

Podľa Sony je navrhnutý tak, aby pomohol zdravotne znevýhodneným hráčom hrať hry jednoduchšie a pohodlnejšie. Vývoj prebiehal v spolupráci s odborníkmi na prístupnosť a samotný ovládač bude obsahovať široké množstvo vymeniteľných tlačidiel či páčok. Hráči si ich môžu ľubovoľne prispôsobiť a meniť aj ich usporiadanie. 

Možnosti prispôsobenia sú nastavené tak, aby vyhovovali fyzickým potrebám a rozsahu pohybu každého hráča. Novinka sa dá používať na rovných povrchoch, s 360 stupňovou orientáciou alebo upevnená na AMPS držiak. Access má tiež štyri 3,5 mm AUX porty na pripojenie ďalšieho príslušenstva. 

Fyzické možnosti prispôsobenia dopĺňa aj používateľské rozhranie. Znevýhodnení hráči si v ňom môžu upraviť rôzne prvky alebo samostatne namapovať tlačidlá. Samozrejmosťou sú profily, kde sa dajú uložiť možnosti ovládania pre rôzne herné žánre. 

Access sa dá navyše spárovať s ovládačom DUALSENSE a vytvoriť tak jeden virtuálny ovládač, ktorý umožňuje kombinovať ovládacie prvky alebo hrať s inými hráčmi. K dispozícii bude aj niekoľko prispôsobiteľných možností známych z profesionálneho DUALSENSE Enge. Sony tak s novinkou pokračuje v snahe prinášať svoj obsah širšiemu publiku, čo už dlhšie dokazuje rozšírenými možnosťami prístupnosti v hrách. 

Zdroj: tlačová správa 


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu