Platby kartou na internete majú nový spôsob overovania. SMS kód už nemusí stačiť

Európska smernica o platobných službách (PSD2) zaviedla silné overovanie pri nákupoch na internete. Kým doteraz stačil na overenie platby napríklad SMS kód, aktuálne už musia byť použité dva autentifikačné faktory.

Platenie za tovar na internete má byť bezpečnejšie. Nová smernica Európskej únie vyžaduje od bánk nastavenie silnejšieho overovania zákazníka než bolo doteraz, čo by malo znížiť riziko podpodu. V týchto dňoch banky o novinke už informujú svojich klientov.

V praxi to bude prebiehať tak, že po zadaní údajov o platobnej karte na webe obchodníka (číslo karty, dátum exspirácie, CVV kód), sa po stlačení tlačidla zaplatiť objaví na obrazovke výzva na ďalšiu autorizáciu platby. Konkrétny spôsob si určí banka. 

V Tatra banke máte na výber buď použitie mobilnej aplikácie, Karty a čítačky alebo Internet bankingu. Výzva na autorizáciu príde cez notifikáciu v mobile. Podmienkou je ale aktualizovaná apka Tatra banky. Po úspešnom overení platby bude transakcia u obchodníka zrealizovaná. 

Nový spôsob overovania platí len pre obchodníkov Európskej únie, preto ak nakupujete napríklad zo zámoria, so silnejšou autentifikáciou sa nemusíte pri nákupe cez internet stretnúť.

Všetko dôležité o platbách kartami na internete sa dočítate na webe Národnej banky Slovenska.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu