Pixely už v susedných Čechách získali podporu 5G sietí, Slovensko stále chýba

Google smartfóny sú obľúbené pre čistý operačný systém, rýchlu a dlhoročnú softvérovú podporu a kvalitné fotoaparáty. Medzi hlavné nevýhody pri používaní na Slovensku patrí chýbajúca podpora 5G sietí.

Google Pixely sa na Slovensku oficiálne nepredávajú, firma tu nemá pre smartfóny svoje zastúpenie, a tak záujemcovia o Google telefóny majú na výber buď nákup v zahraničí alebo u niektorého slovenského obchodníka, ktorý ich "na vlastné triko" dovezie a predáva. 

Takým obchodníkom je napríklad Alza, kde Pixely môžete kúpiť aj s dvojročnou zárukou, no ich cena je vyššia než v oficiálnom Google Store. Dôvodom sú práve zvýšené náklady s dovozom a zárukou. Jednou z nevýhod, o ktorej sa veľmi nehovorí, je podpora 5G. Telefón vám na Slovensku bude štandardne fungovať vrátane hlasu aj dát, no maximom je 4G pripojenie, do slovenskej 5G siete sa s Pixelom nepripojíte.

Podobne na tom sú (boli) niektoré ďalšie krajiny, kde neprevádzkuje Google svoj obchod, napríklad Česká republika. Tam sa však situácia zmenila s príchodom najnovšej júnovej aktualizácie softvéru. Už aj českí zákazníci môžu na svojich Pixeloch využívať 5G pripojenie. Česko pribudlo aj v zozname podporovaných krajín, Slovensko tam stále chýba. Overiť si to môžete na tejto stránke

Absencia 5G nie je zrejme pre niektorých používateľov Pixelov nič tragické, no môže nepríjemne prekvapiť a nahnevať. Kedy sa podpory dočkáme aj na Slovensku, nie je zatiaľ známe. 

Zdroj: pixel.withgoogle.com/5G

Diskusia k článku:

Začať diskusiu