Pixel 4 prinesie podporu ovládania bez dotyku a nové odomykanie tvárou

Technológia Motion Sense dokáže snímať aj tie najmenšie pohyby. Umožní tak ovládať smartfón len pohybom rúk. Nové Pixely dostanú aj odomykanie tvárou, ktoré funguje na podobnom princípe ako Face ID od Apple.

Google pripravuje svoj nový top model Pixel 4, ku ktorému sa postupne objavujú rôzne informácie. Väčšina z nich nie je potvrdených, no dnes tu máme novinku z oficiálneho zdroja. 

Výrobca oznámil, že pripravovaný smartfón dostane podporu pre pohybové gestá, čím umožní ovládanie bez dotyku. Funguje pomocou technológie Motion Sense v spolupráci s komplexným radarovým systémom umiestneným nad displejom. Dokáže snímať aj tie najmenšie pohyby, takže ponúkne vysokú presnosť. 

Systém je nateraz obmedzený iba na jednoduchšie gestá ako mávnutie rukou. Má však potenciál do budúcna, pretože sa dá nakonfigurovať aj pre zložitejšie operácie. Ďalšou novinkou v Pixeloch bude prepracované odomykanie tvárou. Z technického a bezpečnostného hľadiska ide o podobnú technológiu ako Face ID od Apple. Momentálne funguje v androidoch odomykanie tvárou tak, že systém zosníma vašu tvár, ktorú potom porovnáva s tým, čo ste nahrali. 

Face Unlock v Pixeloch 4 naskenuje 3D mapu vašej tváre pomocou bodovej projekcie a infračervenej kamery. Zozbierané informácie potom použije na odomknutie. Ide v podstate o bezpečnejšie riešenie než aké ponúka aktuálna fotografická metóda na Androide. Je oveľa menej pravdepodobné, že sa dá oklamať. Google tvrdí, že údaje z Face Unlock uloží do svojho čipu Titan M a nikto sa k nim nedostane. 

Face Unlock sa od Face ID líši v implementácii. V iOS dávate pokyn na otvorenie domácej obrazovky po oskenovaní tváre až posunutím prsta nahor. Pixel 4 ucíti pohyb vašej ruky smerom k telefónu pomocou senzoru. Následne spustí proces odomykania a keď detekuje vašu tvár, odomkne smartfón na domácu obrazovku už počas zdvíhania napríklad zo stola. Systém od Googlu má fungovať v akejkoľvek orientácii, aj hore nohami. 

Zatiaľ nie je jasné, či Google v Pixeloch 4 ponechá aj snímač odtlačkov alebo sa vydá rovnakou cestou ako Apple s Face ID. Všetko podstatné by sme sa mali dozvedieť koncom roka, kedy sa očakáva oficiálne predstavenie. Google k technológii Motion Sense dodáva, že bude dostupná len vo vybraných krajinách tam, kde sa bude dodávať Pixel 4. 

Treba dodať, že Pixel 4 nebude prvý telefón s podporou bezdotykového ovládania. Svoje riešenie nazvané Air Motion už skôr predstavilo v nových top modeloch predstavil LG. Bez toho, aby ste sa dotkli telefónu, môžete prijímať a ukončovať hovory, robiť screenshoty, prepínať medzi aplikáciami alebo upravovať hlasitosť. Gestá sú vám nápomocné aj pri mokrých rukách alebo keď máte rukavice. 


Zdroj: blog.google

Diskusia k článku:

Začať diskusiu