Pixel 4 má problém, odomykanie tvárou reaguje aj na zatvorené oči

Novinku môžete tvárou odblokovať aj v prípade, že máte zatvorené oči. To sa dá ľahko zneužiť napríklad vtedy, keď spíte. Google už problém eviduje.

Google nedávno predstavil svoje top modely Pixel 4 (základné info) a Pixel 4 XL (základné info), ktoré prišli bez snímača odtlačkov. Bezpečnostné odomykanie nahradilo pokročilejšie rozpoznávanie tváre, ktoré pracuje na podobnom princípe ako Face ID v iPhonoch. 

Je tu však jedna drobnosť, ktorou sa technológie odlišujú. Nový typ odomykania malo testovať BBC, ktoré prišlo s tvrdením, že reaguje aj vtedy, keď používateľ nemá otvorené oči. 

V praxi je to veľký problém, pretože ktokoľvek môže odomknúť váš telefón napríklad aj počas spánku. Stačí, aby ho namieril na vašu tvár. Nie je jasné, prečo Google nepodmienil odomykanie tým, aby mal používateľ otvorené oči. Zatiaľ tak funguje s pomerne jednoduchým bezpečnostným rizikom. 

Problém sa mal dokonca objaviť aj na podpore Pixelov 4, ktorá ho eviduje. Používateľom zatiaľ odkazuje, aby pred spaním toto nastavenie bezpečnosti vypínali a vybrali si inú alternatívu. Je otázne, koľko z nich si to ale bude pamätať a robiť každý deň. 

 

Výrobca už však s najväčšou pravdepodobnosťou pracuje na softvérovej aktualizácii, ktorá odomykaniu so zatvorenými očami zabráni. 

Zdroj: BBC


 

Diskusia k článku:

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy19.10.2019 - 10:09 Trvalý odkaz

rozmýšľam v com je problem? ze mi niekto odomkne telefon ked spim? alebo ked budem mŕtvy? 🤔 to sa da aj s odtlačkom prsta?! to doteraz nikomu nevadilo?

martin križan19.10.2019 - 10:29 Trvalý odkaz

Kurnik,čo keď moja žena v noci otvorí pixel a nájde tam niečo od mojej milenky?!...:-D

Simon23519.10.2019 - 15:29 Trvalý odkaz

In reply to by oxy

No keď niekto je zvedavý alebo má niekto žiarlivú manželku, frajerku. Odtlačok prsta je trochu iné tam keď v noci ale aj cez deň chcel niekto pohnúť tvojou rukou prstom a logicky aj človek ma pod paplónom tak sa človek zobudí
Prečo nepriznas že je to chyba ale obranujes že všetko okej? A keby iná značka tak budeš písať kritiku na to ako si mohli dovoliť :)

Celá diskusia 4 príspevky