Pivo Pod: osobný fotograf s umelou inteligenciou

Panoramatický držiak s "oroseným" názvom dokáže vďaka AI automaticky sledovať váš pohyb, fotiť a nahrávať videá. Okrem toho ponúka bohaté možnosti režimov, diaľkový ovládač a voľné ruky pri každej foto príležitosti.

Dnešný internet je plný zaujímavých technologických gadgetov. Jedným z nich je aj Pivo Pod, ktorý môže potešiť nielen milovníkov rovnomenného oroseného nápoja. Ale hlavne nadšencov fotografovania, sociálnych sietí, influencerov, cestovateľov či športovcov.

A tiež každého, komu by sa zišiel osobný fotograf či kameraman. Pivo Pod je totiž panoramatický otočný držiak na smartfón, ktorý dokáže sledovať váš pohyb. Popri tom vás vie fotiť či nahrávať a výsledné zábery ukladať alebo rovno zdieľať na sociálne siete. 

Zároveň ponúka bohaté možnosti režimov, diaľkový ovládač a hlavne voľné ruky počas akejkoľvek foto príležitosti. Bez problémov si ho môžete zobrať na cesty a vďaka kompaktnej veľkosti sa vám zmestí pokojne aj do vrecka. 

Pivo Pod je dostupný v niekoľkých verziách a jeho cena začína tesne za hranicou sto eur. Stojí teda za to a ma by byť súčasťou vašich zážitkov, ktoré chcete zvečniť? Odpoveď sa dozviete v nasledujúcich riadkoch, ku ktorým si pokojne otvorte jedno orosené. 

Dostupné edície 

Panoramatický držiak Pivo Pod je dostupný vo viacerých edíciách. Líšia sa nielen cenou, ale aj vlastnosťami. Na prvý pohľad sú držiaky identické a Pivo si nenecháva priplatiť za výkonnejší hardvér, ale za dodatočné softvérové funkcie. 

K vyšším edíciám vám výrobca navyše pribalí diaľkový ovládač. Okrem toho majú v podstavci prakticky skryté výsuvné nožičky, ktoré im dávajú väčšiu stabilitu. Samotnú edíciu si vyberáte podľa toho, aké funkcie vám vyhovujú. 

Každú z nich si navyše viete kúpiť aj v troch verziách Starter Pack, Standard Pack a Plus Pack. Ich súčasťou je dodatočné príslušenstvo. V prvom prípade je to smart stojan pre rôzne nastavenia polohy smartfónu a mini puzdro. 

V Standard Packu k tomu dostanete aj vysoký statív. Plus Pack vám navyše pridá veľké cestovné puzdro a akčný držiak pre ďalšie možnosti umiestnenia Pivo Podu. Každý kus príslušenstva si potom viete kúpiť aj dodatočne. 

V našej recenzii sa budeme detailnejšie venovať Pivo Podu vo verzii Silver, ktorá sa medzitým na webe výrobcu stihla premenovať na Active. Medzi jeho funkcie patrí automatický tracking ľudí, zvierat, podpora gest, hands-free videohovorov a režimy úprav. 

Základné parametre:

Rozmery: 6,35 x 6,35 x 7,37 cm, hmotnosť: 176 gramov, operačný systém: Android / iOS, Bluetooth 4.0, 500 mAh batéria, funkcie: automatický tracking ľudí a zvierat (horse tracking), podpora smart gest, hands-free videohovory, režim úprav. 

Obsah balenia:

Pivo Pod, diaľkový ovládač, praktické mini puzdro na zips, nabíjací micro-USB kábel. 

Dizajn a spracovanie

Pivo Pod má minimalistický čierny dizajn, ktorý ozvláštňuje iba tenký strieborný pásik, odkazujúci na pôvodný názov Silver (aktuálne zmenený na Active). Ak by vám jeho farba nevyhovovala, na webe výrobcu je k dispozícii aj v iných verziách.

Musím povedať, že po rozbalení som bol príjemne prekvapený. Samotné spracovanie aj napriek plastom pôsobí solídnym dojmom a bonusom sú kompaktné rozmery. Má valcovitý tvar zložený z podstavca a otočnej plochy s držiakom na smartfón. 

Dá sa ľubovoľne pritiahnuť podľa hrúbky mobilu, ktorý tam vo výsledku drží naozaj pevne. Samotný držiak je na otočnú plochu prišróbovaný vonkajším závitom. V prípade potreby ho ľahko odkrútite a vymeníte napríklad za smart stojan. 

Plusom pôvodného držiaku je integrovaná vodováha pre umiestnenie Pivo Podu do ideálnej vodorovnej polohy. Podstavec pod držiakom zdobí logo výrobcu, doplnené tlačidlom napájania a portom pre nabíjací kábel. 

V tomto prípade ide bohužiaľ o staršie micro-USB a aktuálne najrozšírenejšie USB-C chýba. Na spodnej strane podstavca nájdete tri pogumované nožičky s možnosťou vysunutia pre väčšiu stabilizáciu Pivo Podu. 

V strede je vnútorný závit na prichytenie voliteľného príslušenstva, napríklad v podobe vysokého statívu. Balenie dopĺňa kovový Smart Mount stojan, ktorý Pivo Pod zaťaží a ešte lepšie ho tak stabilizuje. 

Zároveň vďaka nemu môžete ľahko meniť orientáciu telefónu na výšku alebo na šírku. Okrem toho umožňuje upraviť náklon o 25 stupňov dopredu a 90 stupňov dozadu. Na otočnú plochu ho pripevníte vďaka vonkajšiemu závitu. Stačí priložiť a párkrát otočiť. 

Balenie dopĺňa aj praktické cestovné puzdro na zips, ktoré za kvalitou spracovania rozhodne nezaostáva. Je ľahké, odolné a Pivo Pod počas prenášania spoľahlivo ochráni. Zároveň poslúži aj na uloženie nabíjacieho kábla a diaľkového ovládača.

Práve ten je posledným kusom príslušenstva vo verzii Pivo Pod Active. Napája ho dvojica gombíkových batérií, čo nie je práve ideálne riešenie. Oveľa viac by ma potešila možnosť nabíjania cez priložený micro-USB kábel. 

Dominantným prvkom ovládača je veľké okrúhle tlačidlo, ktoré slúži na manuálne ovládanie Pivo Podu. Dopĺňa ho spúšť fotoaparátu / spustenie nahrávania kamery, tlačidlá pre ďalšie možnosti otáčania a prepínač režimov foto / video. 

Rýchle a spoľahlivé párovanie

Pivo Pod je pred používaním nutné spárovať s vašim smartfónom. Celé to prebieha cez Bluetooth 4.0 a je nutné mať zapnuté aj lokalizačné služby GPS. Potom je na rade aplikácia Pivo Play, ktorú si viete stiahnuť cez QR kód v dodávanej dokumentácii. 

Stav samotného Pivo Podu po zapnutí indikuje LED krúžok v okolí tlačidla napájania. Ak napríklad bliká na modro, držiak je pripravený na párovanie. Po úspešnom spojení s telefónom Pivo Pod zapípa a kontrolka svieti na modro. 

Automatický tracking, režimy a možnosti aplikácie Pivo Play

Aplikácia Pivo Play vás potom presunie do svojho rozhrania fotoaparátu, kde ponúka vlastné možnosti nastavení. Je tu auto tracking, ktorý funguje v dvoch režimoch. Pivo Pod sa môže spoľahnúť na umelú inteligenciu, aby váš pohyb sledovala na základe tváre alebo celého tela. 

Panoramatický držiak sa potom automaticky otáča podľa toho, kde ste a snaží sa zachytiť vašu ideálnu polohu. V praxi to celé funguje super, aj keď občas sú momenty, kedy AI zaváha. 

Umelej inteligencii sa nepáčia hlavne zhoršené svetelné podmienky a viete ju prekvapiť rýchlym pohybom. Nie je to však nič hrozné a automat funguje veľmi dobre. V druhom režime si ho navyše viete nastaviť na sledovanie štvorcového objektu. 

Môžete ho umiestniť kdekoľvek a kamera sa za ním bude automaticky otáčať. Skúsil som to na sebe alebo som si vzal do ruky nejakú drobnosť, ktorou som pred kamerou pohyboval a Pivo Pod ju nespustil zo záberu. 

Nemá problém ani s pohybom a sledovaný objekt na obraze drží až prekvapivo stabilne. Nastaviť si môžete dokonca aj pozíciu, teda či na záberoch chcete byť v strede, napravo alebo naľavo. 

Prípadne môžete na Pivo Pod nechať aj automatický zoom. Bude vás približovať alebo odďaľovať tak, aby ste na obraze vyzerali vždy čo najlepšie. Potom sú tu možnosti spúšte fotoaparátu, kde môžete využiť, tlieskanie alebo lusknutie prstami. 

Po nastavení tejto možnosti som však bol nemilo prekvapený tým, že takmer vôbec nefunguje. Pivo Pod na moje zúfalé tlieskanie a lúskanie skoro vôbec nereagoval podobne, ako na držanie pózy, ktoré by po chvíľke malo tiež spustiť snímanie. 

Keď teda aplaus ani pózy nereagovali, prešiel som radšej na ovládanie hlasom. Spúšť fotoaparátu viete ovládať slovami cheese, shoot alebo capture. Toto už fungovalo výborne a Pivo Pod moje rozkazy počúval ako príkladný vojak.

Za zmienku ešte určite stojí možnosť nastavenia rýchlosti otáčania alebo vypnutia automatického trackingu. Ak by vám z nejakého dôvodu nevyhovoval, polohu Pivo Podu si viete nastavovať aj manuálne pomocou ovládača. 

 

Ten dokáže fungovať aj ako spúšť fotoaparátu, meniť režimy trackingu a prepínať z kamery na fotoaparát. Na diaľku s ním teda vyriešite všetky potrebné akcie tak, aby ste počas fotenia alebo nahrávania už nemuseli chodiť k mobilu. 

Samozrejmosťou sú aj rôzne režimy snímania, ktoré majú vlastné možnosti nastavení. Celkovo je ich tu pätnásť a veľa z nich využíva rotáciu Pivo Podu. Viete si tu natočiť peknú panorámu aj časozber. 

Alebo skúsiť menej typické režimy, ktoré vás do obrazu naklonujú, zlúčia dokopy dve videá, prípadne manipulujú vašu polohu pomocou rotácie držiaku. Zaujímavý je aj režim Tiny Planet, s ktorým Pivo zaznamená vaše okolie tak, aby výsledná snímka pripomínala mini planétku. Zároveň ju môžete invertovať, čo ešte viac upraví finálny záber.

Pri niektorých režimoch však z názvu ťažko vydedukovať ich ponuku. Preto vám po výbere aplikácia Pivo Play v animovaných tutorialoch vysvetlí, o čo pôjde. Po chvíľke ma rozhranie navyše začalo nabádať na stiahnutie ďalšej aplikácie Pivo+.

Z môjho pohľadu je však úplne zbytočná. Má trochu iné grafické rozhranie a je tu pár ďalších možností úprav. Inak je však viac menej veľmi podobná a jej existencia pôsobí metúco. Nechápem, prečo tieto aplikácie výrobca nezlúčil do jednej. 

Výhody:

  • kvalitné spracovanie

  • diaľkový ovládač 

  • skvele fungujúci automatický tracking 

  • veľa možností v podobe režimov 

  • výborná prenositeľnosť 

  • jednoduché použitie

Nevýhody:

  • zastaralý micro-USB port 

  • občasné zaváhania umelej inteligencie 

  • zbytočná existencia dvoch aplikácií Pivo Play a Pivo+

  • diaľkové ovládanie nie je nabíjateľné 

Cena: od 84 eur

Záver

Pivo Pod je vo výsledku zaujímavá vychytávka, ktorá rozhodne poteší každého fanúšika fotografie. Prekvapí kvalitným spracovaním a skvele fungujúcim automatickým trackingom, ktorý vás nespustí zo záberu. Umožní vám tak vytvoriť naozaj slušné zábery bez toho, aby ste potrebovali niekoho, kto by vás odfotil alebo nahrával. 

Poteší aj slušná ponuka rôznych režimov a kompaktné rozmery, ktoré z Pivo Podu robia ideálneho spoločníka na cesty. Samozrejme, nenahradí profesionálneho fotografa, ale ak radi fotíte a nechcete byť odkaźaní len na selfie, panoramatický držiak svoj účel určite splní.

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu