Otravujú vás CAPTCHA overenia? S iOS 16 budú minulosťou

Nová verzia operačného systému od Applu zatočí s otravným prepisovaním čísel alebo vyklikávaním objektov na obrázkoch. Po novom to celé bude prebiehať na pozadí, aby CAPTCHA nekazilo používateľský zážitok.

CAPTCHA je označenie pre automatický Turingov test, ktorý má na webe odlíšiť skutočných ľudských používateľov od robotov. Jeho cieľom je obmedziť spam, prípadne inú nežiadúcu činnosť softvérových záškodníkov. Môžete ho nájsť napríklad počas vypĺňania rôznych formulárov, na prihlasovacej obrazovke alebo pred sťahovaním súborov. 

Väčšinou má formu okna, z ktorého je nutné prepísať čísla, prípadne vyklikať na obrázkoch konkrétne objekty, ako semafory, domy alebo lúky. Účel CAPTCHA je síce šľachetný, ale v praxi používateľov klikanie na obrázky či opisovanie kódov skôr otravuje. S iOS 16 však táto skúsenosť bude minulosťou, pretože nový operačný systém od Applu prinesie automatické overenie. 


V praxi to vyzerá tak, že nová funkcia na podporovaných weboch CAPTCHA test skrátka obíde. Samotné overenie zariadenia prebieha na pozadí prostredníctvom Apple ID. Používateľov už nebude nič vyrušovať a na web môžu pokračovať tak, ako by tam ani žiadne overenie nebolo. Funkcia automatického overenia bude dostupná v iOS 16 a macOS Ventura. 

Zdroj: developer.apple.com

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu