Orange vyzýva operátorov, aby dodržiavali zákon a vypli české TV stanice. 10 ich vraj vysielajú nelegálne

Možno ste aj vy zachytili informácie o zákaze šírenia niektorých českých TV staníc. Napriek tomu ich takmer všetci vysielajú. Podľa Orangeu, ktorý ich vypol, nelegálne.

Vlastníci vysielacích práv žiadnemu operátorovi na Slovensku neudelili licenciu na vysielanie českých kanálov Prima Cool, Prima Max, Prima Zoom, Prima Love, Prima Star, Prima Show, Prima Krimi, ČT Sport, ČT :D a ČT art. Zmenu vo vysielaní požadovali Markíza a JOJ, pretože sa so slovenskými operátormi na udelení licencií nedohodli.

„Považujeme za nesmierne dôležité, aby  boli zachované naše kultúrne a spoločenské väzby s Českom, medzi ktoré patrí aj šírenie českých televíznych kanálov na Slovensku. Tak, ako nám záleží na tom, aby sme predmetné české kanály mohli šíriť, rovnako nám záleží aj na  tom, aby sme pri tom neporušovali zákon. Od začiatku tohto roka sa snažíme nájsť legálnu možnosť na ďalšie šírenie vybraných českých TV kanálov, zachovanie ich distribúcie, avšak legálnou cestou. Licenciu na predmetné české kanály sa snažíme získať, ale zatiaľ ju podľa vyjadrenia vlastníka vysielacích práv nezískal nikto na Slovensku. A zákon by mal platiť pre všetkých rovnako,“ hovorí Martin Mosný, riaditeľ úseku Stratégie, Právneho & Wholesale spoločnosti Orange Slovensko.

Orange týchto desať českých kanálov vypol a jeho zákazníci si ich už aktuálne nepozrú. V ponuke ostali české TV kanály, ktoré vlastníci práv umožňujú na Slovensku šíriť. Blokovanie kanálov sa v Orangei ale týka iba káblovej TV. Ak zákazník využíva službu Orange TV cez internet alebo satelitnú Skylink TV pre Orange, stále ich v ponuke nájde. 

Ako na svojom webe Orange vysvetľuje, ponuka Skylink TV pre Orange je identická s ponukou pre priamych zákazníkov Skylinku. Pri internetovej televízii musí podľa webu Žive.sk zákazník pred aktiváciou programov odsúhlasiť, že ich bude pozerať na českom území, nie na Slovensku. Kontrolu už ale nad tým Orange nemá. Je teda na zákazníkovi, kde si program zapne.

Podľa Orangeu ostatní operátori inkriminované české programy nevypli, no niektorí ich už ale v ponuke na svojom webe neuvádzajú. Čaká sa totiž zrejme na ďalšie rokovania s televíziami Markíza a JOJ, ktoré celú kauzu neudelením licencií odštartovali.  Vývoj udalostí budeme sledovať. 

Zdroj: tlačová správa Orangeu, zive.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu