Orange využíva vysielače so solárnym napájaním. V prevádzke ich je už 180

Orange ako prvý operátor na Slovensku realizuje hromadnú výstavbu vysielačov so solárnym napájaním. Zatiaľ ich je v prevádzke 180 a pripravujú sa ďalšie.

Aj keď by sa mohlo zdať, že s výstavbou vysielačov so solárnym napájaním začal Orange v dôsledku aktuálnej energetickej krízy, nie je tomu tak. Energiu zo slnka operátor využíva v mobilnej sieti od roku 2015. 

V rovnakom roku sa celá skupina Orange zaviazala výrazne znížiť emisie CO2 a prispieť tak v prvom rade k ochrane životného prostredia. Každý vysielač napájaný energiou zo slnka totiž znižuje uhlíkovú stopu operátora o približne 455 kilogramov oxidu uhličitého ročne. Šetrí sa tým nielen životné prostredie, ale zároveň aj náklady na energie. 

V septembri dal Orange do prevádzky už 100. vysielač so solárnym napájaním v tomto roku. Spolu ich má už 180 a do konca roka plánuje postaviť stovku ďalších. Zatiaľ je prvým a jediným slovenským operátorom, ktorý na napájanie svojej mobilnej telekomunikačnej siete masívne využíva energiu zo slnka. 

„V prvej fáze tohto projektu sa orientujeme na stožiare v extravilánoch miest a obcí. Ich výstavbu plánujeme už v najbližších mesiacoch výrazne akcelerovať a každý rok ich dať do prevádzky približne 250. Postupne solárne napájané vysielače rozšírime aj do miest a obcí, na strechy budov, a podobne. Zo všetkých našich základňových staníc, ktorých máme na Slovensku približne 2 600, sú až dve tretiny vhodné pre tento druh napájania,“ povedal pri predstavení jedného z takýchto vysielačov Mariusz Gatza, generálny riaditeľ spoločnosti Orange Slovensko.

S výstavbou základňových staníc so solárnym napájaním pomáhajú Orangeu dvaja dodávatelia. Okrem slovenskej firmy A2B spolupracuje na výstavbe solárnych panelov aj so spoločnosťou Huawei. Návratnosť investície do jednej solárne napájanej základňovej stanice zohľadňujúc súčasné ceny energií je odhadom 6 až 7 rokov. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu