Orange spustil v časti Bratislavy a Banskej Bystrice 5G sieť. Prístup je podmienený aktiváciou Extra dát

Zákazníci Orangeu môžu začať v dvoch mestách na Slovensku využívať rýchlu sieť piatej generácie. Nebude však pre všetkých. Len za poplatok a k vybraným paušálom.

Počet zákazníkov, ktorí využívajú v telefónoch mobilné dáta, sa neustále zvyšuje. V zákazníckej báze Orangeu je 90 % takých, čo používajú smartfóny. Kým v roku 2011 preniesli zákazníci 8,5 miliónov GB dát, v uplynulom roku to už bolo 43,8 mil. GB dát. Väčšina (82 %) bola prenesená v 4G sieti. 

Orange na tlačovej konferencii upresnil, že priemerný zákazník Orangeu spotrebuje 4 GB mesačne. Aj z toho dôvodu operátor pri poslednej úprave portfólia navýšil objem dát takmer vo všetkých paušáloch. 

5G sieť Orangeu je zatiaľ dostupná pre obyvateľov bratislavskej mestskej časti Petržalka a obyvateľov vybranej časti Banskej Bystrice. Orange v súčasnosti poskytuje 5G sieť na frekvenciách 3,5 GHz a využíva najnovšiu technológiu Massive MIMO, ktorá zlepšuje efektivitu a rýchlosť prenosu dát. Dodávateľom je Nokia.

Zákazníci môžu využívať dátové prenosy podľa podporovaného štandardu s maximálnou teoretickou rýchlosťou až 1 300 Mbit/s pri sťahovaní a 130 Mbit/s pri odosielaní súborov, pričom skutočná rýchlosť sťahovania dát môže presahovať až 600 Mbit/s. Záleží od množstva aktuálne pripojených zákazníkov na jednu základňovú stanicu. 

Možnosť využívať dáta v rýchlej 5G sieti je prekvapivo podmienená aktiváciou niektorého z nových balíkov Extra dáta s jednotnou cenou 5 eur, ktoré sú dostupné pre paušály Go 20 €, Go 30 € a Go 40 €, pričom zákazníci jeho aktiváciou môžu získať 3 GB, 7 GB alebo 20 GB dát využiteľných v 3G, 4G aj 5G sieti. 

Zákazníci s neobmedzeným programom Go 65 € majú prístup do 5G siete automatický. Rovnaká filozofia platí aj pri paušáloch Go Bizinis. Nové balíky Extra dát si môžu aktivovať všetci zákazníci, nielen tí, čo chcú využívať 5G sieť. 

Na to, aby si zákazníci mohli užívať výhody vysokorýchlostnej 5G siete, stačí, aby boli v jej pokrytí, pre prístup potrebujú mať aktivovaný balík Extra dáta a vlastniť niektorý z kompatibilných 5G smartfónov. V súčasnosti je podporovaných 11 modelov od rôznych výrobcov, pričom ich počet sa bude postupne ďalej rozširovať. Výmena SIM karty nie je potrebná, postačí aj aktuálna 3G alebo 4G SIM karta.

Aktuálne podporované 5G modely v sieti Orangeu:

  • Huawei P40 Pro, Mate 40 Pro
  • OnePlus Nord, 9 Pro
  • Samsung Galaxy S21 5G, Galaxy S21 Plus 5G, Galaxy S21 Ultra 5G, Galaxy A32 5G
  • Xiaomi Mi 10T Pro, Mi 10T Lite, Mi 11

Zdroj: tlačová správa

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu