OPPO X 2021 s rolovateľným displejom naživo

Vyskúšali sme si prototyp smartfónu s flexibilným displejom. Z na prvý pohľad bežného telefónu sa jedným dotykom zmení na tabletofón s veľkou uhlopriečkou. Celý proces vyrolovania displeja zvládnete jednou rukou.

Prvýkrát sme o koncepte OPPO X 2021 počuli v novembri minulého roka, kedy ho výrobca predstavil na konferencii Oppo Inno Day 2020. Ide o smartfón so základným 6,7-palcovým OLED displejom (1175 x 2592 b.), ktorý sa po vysunutí konštrukcie do strany zväčší na 7,4'' (1785 x 2592 b.).

Vysúvací mechanizmus sme už videli napríklad na prototype TCL v Barcelone na MWC 2020. Vtedy TCL ukázalo dokonca tri koncepty skladacích smartfónov, medzi nimi aj typ zariadenia s vysúvacím displejom. 

Kým pri TCL sme mali možnosť vyskúšať iba maketu, OPPO prinieslo do Bratislavy funkčný prototyp s inovatívnou technológiou, ktorú vlastní OPPO. Toto konštrukčné riešenie dáva zmysel, používateľ nemusí na sfunkčnenie veľlkého displeja používať dve ruky, všetko zvládne v jednej. 

Displej sa vyroluje po jemnom potiahnutí prstom po vypínači v pravej bočnej stene alebo jeho dvojitom stlačení. Vysunutie je plynulé, mechanizmus s dvomi vnútornými motorčekmi je tichý, jemne ho počuť, ale vôbec neruší. Jedným jednoduchým pohybom tak máte namiesto bežného smartfónu menší tablet. 

Výrobca zatiaľ garantuje, že zariadenie zvládne viac než 100-tisíc rozšírení a stiahnutí, čo by malo pri bežnom využívaní stačiť na 5,5 roka, pri náročnom používaní, kedy by sa displej roloval častejšie, má ísť o dva až tri roky. Neskôr sa chce dopracovať k číslu 200-tisíc. 

Zmene veľkosti displeja a automatickému zobrazovanu aplikácií na dvoch rôzne veľkých obrazovkách bude upravené aj používateľské prostredie Color OS. Na zadnej strane sa nachádza dvojica bližšie nešpecifikovaných fotoaparátov s TOF 3D kamerou pre využitie AR/VR funkcií. Naznačené sú aj stereo reproduktory, či sa naozaj dostanú do výbavy nemáme zatiaľ potvrdené. 

Veľký displej oceníte pri prezeraní videí, hľadaní v mapách, hraní hier, čítaní e-kníh, ale aj sledovaní správ a sociálnych sietí na internete. Takisto ho môžete využiť na multitasking a zobrazení dvoch aplikácií naraz pre jednoducšiu a kreatívnejšiu prácu. 

Pri vývoji prototypu rolovateľného displeja OPPO X 2021 spoločnosť OPPO požiadala o 122 patentov, z ktorých 12 sa týka rolovacieho mechanizmu. Komerčná dostupnosť je plánovaná najskôr pre čínsky trh. Či sa OPPO X 2021 bude predávať aj globálne, ukáže až záujem zákazníkov o tento typ zariadenia. 

Video: OPPO X 2021 naživo:

Pokiaľ sa vám video korektne nezobrazuje, môžete si ho pozrieť na YouTube

Diskusia k článku:

Začať diskusiu