OPPO VOOC Flash Charge - inteligentné a bleskové nabíjanie

OPPO uviedlo novú generáciu inteligentnej technológie bleskového nabíjania káblom alebo bezdrôtovo, ktorá posúva rýchlosť a bezpečnosť nabíjania na novú úroveň.

Počas konferencie "What's Next for Flash Charging?" OPPO Flash Charge Open Day predstavila značka OPPO novú technológiu rýchleho nabíjania Flash Charge. Vývoj bol založený na inováciách celého systému, kam patrí nabíjací adaptér, nabíjací kábel, PMIC, batéria a ďalšie komponenty.

Najvyšší dôraz sa kládol na efektivitu a bezpečnosť, preto spoločnosť zaviedla päťnásobný systém ochrany pre zvýšenie bezpečnosti technológie VOOC Flash Charge a skúma, ako možno využiť nové materiály, algoritmy umelej inteligencie, architektúru nabíjania a ostatné faktory k ďalším inováciám.

Poistka obsiahnutá v päťnásobnom bezpečnostnom ochrannom systéme Flash Charge je schopná nabíjanie okamžite prerušiť v prípade preťaženia elektrickým prúdom alebo inej abnormality, a ochráni batériu tým, že ju fyzicky izoluje od prívodu elektriny. 

Firma prvýkrát použila vo svojich inteligentných telefónoch spínače typu GaN. Tieto spínače sú nie len schopné na menšej ploche dosiahnuť rovnakých funkcií ako tradičné kremíkové spínače typu MOSFET, čím sa zmenšuje potrebný priestor, ale ich nízka impedancia a prevádzka pri vysokom napätí pomáha taktiež znížiť produkciu tepla a zlepšiť účinnosť nabíjania aj spoľahlivosť.

Sériová dvojčlánková konštrukcia batérie umožňuje dodávať rovnaký výkon pri súčasnom znížení elektrického prúdu a nižšej tvorbe tepla. Vnútorná sériová dvojčlánková konštrukcia posúva túto koncepciu o krok ďalej, keď kombinuje tieto dva batériové články v jednej konštrukcii, takže zaberajú menej miesta a pritom poskytujú rovnaký bezpečnostný výkon. 

Proprietárny čip pre detekciu bezpečnosti batérie, s vstavanými algoritmami umelej inteligencie, vyvinutý spoločnosťou OPPO, dokáže rozpoznaním poklesu napätia v reálnom čase na základe radu scenárov zistiť, či prišlo k vonkajšiemu poškodeniu batérie a podľa toho jednať. 

Batéria využíva nový kompozitný materiál vložený medzi dve hliníkové vrstvy, ktorý nahrádza typickú konštrukciu len z hliníka, používanú u iných batérií. Táto "sendvičová" štruktúra je naviac potiahnutá ďalším ochranným materiálom, ktorý tvorí päťvrstvovú kompozitnú štruktúru zberača prúdu. Tým sa zvyšuje bezpečnosť batérie, ktorá je chránená pred skratom spôsobeným vonkajším poškodením. 

Technológia inteligentného nabíjania je schopná zaistiť badateľné zlepšenie viacerých aspektov výkonu batérie. Pri zaistení rýchlosti 65 W SuperVOOC nabíjania a plného nabitia/vybitia batérie je technológia schopná udržať kapacitu batérie na 80 % jej pôvodnej kapacity aj po 1 500 nabíjacích cykloch.

Rýchlosť nabíjania možno zvýšiť podľa konkrétnych situácií na základe okamžitého maximálneho výkonu, ktorý môže batériu v danom okamihu bezpečne prijať. V prípade 65 W SuperVOOC nabíjania je možné zvýšiť jeho rýchlosť približne o 20 %, čo umožňuje v prípade potreby naplno nabiť 4500 mAh batériu za 30 minút. 

Technológia dokáže inteligentne nájsť najlepšiu rovnováhu medzi optimálnym nabíjacím prúdom a súvisiacim zvýšením teploty pri rôznych scenároch používania. Výsledkom je, že používatelia môžu ovládať svoj telefón aj pri bleskovom nabíjaní. 

Flash Charge je použiteľné aj v tých najchladnejších prostrediach. Výsledky testov ukazujú, že batéria je schopná zvýšiť teplotu z -20 ℃ na 10 ℃ v priebehu desiatok sekúnd, čo umožňuje normálne nabíjanie batérie.

Oppo vyvíja VOOC Flash Charge už od roku 2014 a k 30. júnu 2021 už požiadalo o viac než 3 000 patentov týkajúcich sa technológie rýchleho nabíjania a prostredníctvom vyše 30 zariadení. 

V roku 2021 zahájila spoločnosť OPPO svoj nový projekt The Flash Initiative, ktorý prináša jej patentovanú technológiu VOOC do automobilov, verejných priestorov a čipov vnútri najrôznejších zariadení.

Zdroj: tlačová správa


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu